Share |

Nyt otetaan Vuorenmaan pojasta mittaa (julkaistu SK / 5.7.2018)

Lauantai 7.7.2018 - Kari

Nykyisen hallituksen alueellistamispäätöksiä on saatu odotella, kun viime kuukausien aikana kaikki kabinetin toimintatarmo on valunut reisille sote-uudistuksen vatkaamisessa. Meitä satakuntalaisia ja etenkin säkyläläisiä on pitänyt jännityksessä Kriisinhallintakeskuksen (CMC Finland) kohtalo. Säkylässä ja Huovinrinteellä kaikki olisi valmista vieraan tulla ja käydä taloksi. Täällä sotilaallista kriisinhallintaa voisi mainiosti täydentää siviilipuolen osaamisella. Harjoitteluinfraa on olemassa.

Siirrettäväksi kaavailtua Kriisinhallintakeskusta tavoittelevat Säkylän ohella Tampere ja Helsinki. Nykyinen keskuksen kotipaikka Kuopio ei myöskään halua sovinnolla luopua isännyydestään.  Alueellistamisen koordinaatioryhmä antoi viime viikolla lausuntonsa Kriisinhallintakeskuksen sijoituspaikasta sisäministeriön selvitysten pohjalta. Matkalipuissa luki: ”Helsinkiin”.

Perusteet Helsingin paremmuudelle olivat muun muassa pienemmät matkakulut. Kenen kuluista on kysymys? Keskuksessa koulutettavat tulevat eri puolilta maata, eivät vain Kehä kolmosen sisältä. Kriisinhallintakeskuksen evakuointi Säkylään onnistuisi varmasti siinä missä Helsinkiin tai Tampereelle. Nykyisen digitalisaation aikakaudella fyysinen sijoituspaikka merkitsee entistä vähemmän. Muuttotappiopaikkakunnalle 20 uutta työpaikkaa olisi merkittävä lisä taistelussa valtiojohtoista näivettämistä vastaan.

Nyt sisäministeri Kai Mykkäsellä (kok), joka on julistautunut aateveli Jan Vapaavuoren (kok) johtaman Helsingin kannattajaksi, on valta ja voima ratkaista asia itse.  Alueellistamisen koordinaatioryhmä on kuitenkin suositellut ministeriä viemään asian valtioneuvoston ratkaistavaksi. Jo ryhmässä sijoituspaikasta oli erilaisia näkemyksiä.

Jos ratkaisua käsitellään valtioneuvostossa, se saa poliittisen ulottuvuuden. Pelissä eivät silloin ole pelkät numerot vaan myös inhimilliset tekijät. Keskusta kyllä laskee alleen, jos se hyväsyy alueellistamisen, joka keskittää kaiken Helsinkiin. Valtioneuvostossa sijoituspaikasta varmasti äänestettäisiin.

Meillä satakuntalaisilla ja säkyläläisillä (Köyliö) on hallituksessa ”oma” ministeri. Petteri Orpo (kok) lienee huomioinut kotikonnuiltaan kantautuneet savumerkit. Nyt otetaan Vuorenmaan pojasta mittaa. Kautta aikojen ministerit ovat järjestelleet kotiseudulleen siltarumpuja ja teitä. Tässä olisi nyt Petterillä näytön paikka, vaikka vaalipiiri onkin vaihtunut Varsinais-Suomeen.

( Sittemmin ministeri Mykkänen teki oman Helsinki -ratkaisunsa eikä vienyt sijoitusasiaa valtioneuvoston käsittelyyn. )

1 kommentti . Avainsanat: Säkylä, Orpo, kriisinhallintakeskus

Säkylän kuntavaaleissa vedonlyöntikohteita

Tiistai 28.3.2017 - Kari

Kuntavaalien kirikierrokset alkavat, kun päästään ennakkoäänestyksen alkuun. Toreilla tarjoillaan rokat, lätyt, kahvit ja makkarat. Ilmassa on suuren markkinan tuntua. Postiluukut kolahtelevat erilaisista puolueiden julkaisuista, mutta myös yksityisistä mainoksista. 

Säkylässä eniten ehdokkaita listoilleen kerännyt keskusta painatti taas mediakonsulttinsa toimesta "Vihreän vaijerinsa". Paikalliset yritykset mainoksineen ovat vahvasti tukeneet  julkaisua taloudellisesti. Lehti esittelee ansiokkaasti ehdokkaat, eikä syyttä. Joukossa on paljon "vähemmän tunnettuja tuttavuuksia" - vielä esittelyn jälkeenkin.

Keskustan listojen ainoa yllätysnimi lienee kokoomuksen suojista tullut Jyrki Aaltonen. Asioista tavallisesti hyvin perillä olevat keskustalaislähteet ovat kertoneet, että hänen pyyntöään päästä mukaan vastusti vain vaalikoneiston toteemi Tarmo Luoto

Ilman Aaltostakin keskusta pyrkii profiloitumaan yrittäjäpuolueena. Löytyy joukosta sentään neljä rehtiin alkiolaiseen tapaan itseään häpeilemättä maanviljelijäksi kutsuvaa ehdokasta. Veikkaan, että heistä Veli-Pekka Suni ja Mika Männistö saavat kursailemattomuudestaan palkaksi hyvän äänimäärän.

Demareilla ehdokaslista täyttyi kiusallisen hitaasti. Lopulta kokoon saatiin kuitenkin hyvin iskukykyinen joukko. Reserviin jäi vielä muutama tulevaisuuden nimi. Yllättävin tulokas listalla on ilman muuta Seija Muurinen, joka loistavasta äänimäärästään huolimatta ei viime vaalien paikkajaossa päässyt osingolle kokoomuksen sisäisessä tehtävien täytössä. Loikkari hän ei ole toimittuaan vaalikauden omana ryhmänään. Mielenkiintoista nähdä, oliko Seijan kannatus henkilökohtaista. Seuraavatko siis äänet häntä vai takavarikoitiinko ne entiselle puolueelle ?

Demarien ehdokaslista jakaantuu puoliksi entisen Köyliön ja Säkylän asukkeihin. Muutamilla on työnsä puolesta hyvät mahdollisuudet saada ääniä vanhan kuntarajan molemmin puolin. Ismo Nieminen on selkeästi tällainen kahden heimon tasapuolinen palvelija. Uudet tarjokkaat Terttu Pesonen-Säilä ja Teppo Rantalainen ovat mielenkiintoisia haastajia. 

Mainonnassaan demarit haluavat osoittaa riippumattomuuttaan. Ryhmän ilmoitukset maksetaan rehellisesti yhdistysten omilta tileiltä. Näin ei synny mitään sidonnaisuuksia tai kiitollisuuden velkaa.

Kokoomuksen tuska ehdokkaiden etsinnässä näkyy lopputuloksessa. Suurin yllätys oli varmaan värikkäiden vaiheiden jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi nousseen Jarkko Jaspan luopuminen. Kyseessä on joko henkilökohtaisen mitan täyttyminen tai ryhmädynamiikan ongelma. Yhdessä Aaltosen loikan ja Muurisen palaamatta jäämisen kanssa kokoomuksen tilanne on haastava. Jännityksen kohteena on aktiiviupseeri Mika Heikkilän ja reservin upseeri Olavi Mäkisen kaksintaistelu.

Kokoomuksen aviiseja vielä alkuviikosta odoteltiin, joten niitä ei voi tässä kommentoida.

Perussuomalaisten ehdokaslista on hiukan kokoomusta lyhyempi. Edesmenneen ääniharavan Jorma Julinin jytkyä tavoittelee yhdeksän ehdokasta. Listaa tutkaillessa kiinnittyy huomio siihen, että ehdokkuuskin voi olla eräänlainen sukuvika. Ryhmän ykkösen paikasta kisailtaessa Maarit "Susi" Markkula saa haastajakseen lehtien palstoilla vallanpitäjiä ja virkamiehiä kyykyttävän Jarmo "Kynä" Hannulan.

Mainonnassa puoluetuesta täysin siemauksin nauttivat perussuomalaiset ovat liikkeellä värejä ja laadukasta painopaperia säästämättä. Tarjolla on valtakunnallista, maakunnallista ja paikallista ilosanomaa.

Vasemmisto sinnittelee edelleen Säkylän puoluekartalla. Puiston Timo kerää potin vanhan emäkunnan alueella ja saa lisä-ääniä liitosnaapuristakin pitkin sukujuuriaan. Ay-puolelta haastajaksi ilmoittautuu aluetoimitsija Matti Numminen.

Vasemmiston vaalijulkaisuista eivät postilaatikot täyty. Luotto on lehti-ilmoittelussa.

Vihreät ovat mukana, kun Reetta Hulmi kerää itselleen mukavan äänipotin, jolla ei kuitenkaan tee mitään. Jos valtuusto kasattaisiin henkilökohtaisten äänten perusteella, olisi pirteä Reetta valtuutettu. Suhteellisessa vaalissa moni epäsuositumpi ohittaa hänet. Nyt käteen jää vain osallistumisen ilo ja tietysti pohja lähteä ehdolle eduskuntavaaleissa.

Säkylän vaaleissa on tarjolla monta herkullista vedonlyöntikohdetta niin puolueiden kuin henkilöidenkin menestymisestä. Tässä olisi yksi paikkajakoennuste, josta voi olla eri mieltä :  keskusta 12, sdp 7, kokoomus 4, perussuomalaiset 3, vasemmisto 1.

19 kommenttia . Avainsanat: Kuntavaalit, Säkylä

Uusi vuosi, uusi Säkylä

Maanantai 11.1.2016 - Kari

Vuosi on jälleen vaihtunut. Elämme nyt uudessa Säkylässä. Ensimmäisten päivien aikana tavallinen kansalainen ei ole huomannut mitään eroa arjessaan. Teiden varsilla on sentään tapahtunut jotain. Köyliö -kuntakyltit ovat kadonneet ja Säkylä -kyltteihin on vaihtunut vaakuna. Osa kylteistä hävisi jo ennen aikojaan, kun keräilijät kävivät hämärän turvin niitä korjaamassa parempaan talteen. 

Tuulimylly -vaakunasta tuli nyt säkyläläisten kotiseutusymboli. Myös köyliöläisiä kunnanvirastolle saapuvia se kuitenkin edelleen tervehtii pääoven edustan kivetyksellä. Taloutensa kanssa painivassa kunnassa jokainen kivi on luvattu kääntää. Nämä on kuitenkin jätettävä odottamaan roudan sulamista.

Säkylä -seura myy Tuulimylly -viiriä paikallisille patriooteille vedettäväksi tankoon aina kun siltä tuntuu. Ennustettavissa on muutekin kotiseututoiminnan aktivoitumista molemmissa emäkunnissa.

Uuden Säkylän hypeä laimentaa vallalla oleva alakulo, joka ei johdu liitoksesta vaan talouden ripulista. Kuntalaisia kuritetaan verojen ja maksujen tuntuvilla korotuksilla. Yhtä ja toista totuttua toimintaa on jo ehditty mukauttaa nykyisiin voimavaroihin.

Uusi Säkylä päätti vuoden vaihteessa vähin äänin käyttää Sipilän hallituksen suomaa mahdollisuutta korottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuja lähes 30 prosenttia. Nousu on huikea. Jos olet nuori, terve ja hyväpalkkainen ei sinulla ole hätää. Paljon ankeampia aikoja on luvassa pienipalkkaisille lapsiperheille, vanhuksille ja sairaille. Yksi jos toinenkin maksun korotus osuu juuri heihin. 

Näivettyminen on itse itseään ruokkiva ilmiö, jota kunnan ei pitäisi omilla toimillaan vahvistaa. Kyläraitin tyhjät liiketilat ja asuntojen myyntipalstojen piteneminen nakertavat uskottavuutta elinvoimaisuuteen. Yhä harvemmin katukuvaan ilmaantuu rakennustelineitä, mutta aivan liian usein tyhjiä näyteikkunoita. 

Yhtenä auvona paikallinen yrittäjäjärjestö on vaatinut kuntaan omaa elinkeinovirkamiestä. No, uskotaan sitä joulupukkiinkin. Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää on kyllä kunnan puolesta käänneellyt kiviä sen verran ahkerasti, että kaikki syönnillä olleet saalit ovat varmasti jääneet pyydykseen.

Eräs entinen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja kiteytti aikanaan kunnan roolin päättäjille: hoitakaa te Säkylä asukkaille houkuttelevaksi, me huolehdimme itse yrittämisen osuudesta. Näillä askelmerkeillä eteenpäin.

156 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, Köyliö, Tuulimylly

Toivoa soppii, että köyhäkin oppii

Keskiviikko 9.12.2015 - Kari

Uuden Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi värikkäiden vaiheiden jälkeen valittu Jarkko Jaspa (kok) oli todellisessa kiirastulessa maanantain kokouksessa. Hänen onnekseen henkilövalinnoissa ei sentään tarvinnut turvautua suhteelliseen vaaliin. Perinteisessäkin kokousjuoksutuksessa riitti haastetta.

Valtuuston kompurointi alkoi heti ensimmäisessä tehtävässä. Keskustan ryhmäjohtaja Hannu Rantalan johdolla valmistelluissa valinnoissa piti kaiken olla selvää. Vaan eipä ollut. Ehdotus valtuuston vaalilautakunnan kokoonpanosta oli tasa-arvolain vastainen. Ei auttanut muu kuin pitää neuvottelutauko. 

Seuraava näytös oli kunnanhallituksen valinta. Siinä oikaistiin suoraan henkilöiden nimeämiseen, vaikka ensi olisi pitänyt päättää hallituksen toimikaudesta. Rantalan jälleen lukema nimilista sisälsi mahdottoman yhtälön. Sen mukaan keskustan Timo Kuusisto ja kokoomuksen Kullervo Kauppi olisivat vaihdelleet varsinaisen ja varajäsenen paikalla toimikauden puolittaen. Ikämies Kuusisto kellisti nuoren Kaupin varalle.

Hallituksen kokoonpanoa tarkastellessa kiinnittyy huomio demareiden edustukseen. Pysähtyneisyydestä syytetty ryhmä on ollut valinnoissaan selvästi muita edistyksellisempi. Siinä, missä keskusta on pitäytynyt entisissä nimissä, demarit heittää peliin 80- luvulla syntyneet toivonsa. Nuoresta iästään huolimatta Pekka Rautiaisella tosin on jo pitkä kokemus kunnalliskuvioissa ja Heli Vanha-Rauvolakin on untuvikko vain hallitustyöskentelyssä.

Kokoomuksessa on vahvaan asemaan noussut aikanaan Karhusuon koulun puolustustaistelua johtanut Heidi Muhonen. Hän sai puolueensa ainoan hallituspaikan lisäksi vedettäväkseen sivistyslautakunnan. Valtaa ja vastuuta. 

Keskustassa herättää kysymyksiä Satu Tietarin kunnalliseen uraputkeen tullut tukos. Perusturvalautakunnan puheenjohtajuus ei tunnu itse keksityltä. Tässä tehtävässä hänestä ei taida tulla muinaisjäännettä. Entisten säkyläläisten edustus hallitusryhmässä on puhtaasti Toivontien viitoittama. Siinä ei sijaa uusille kyvyille löydy eikä liioin Eu –osaamiselle.

Talousarviokäsittelyssä päästiin odotetusti äänestämään lomautuksista. Demarit ehdottivat niistä luopumista saaden sanallista tukea ryhminä vasemmistolta ja Seija Muuriselta. Äänestys ei kuitenkaan ollutkaan niin yksinkertainen juttu. Keskustan piirissä jo luottamushenkilövalintojen yhteydessä hellitty ajatus kuntapalkollisten kelvottomuudesta keskeisinä päättäjinä sekoitti salia. Loppujen lopuksi tultiin siihen tulokseen, että kaikki äänestävät.

 Lomautuspäätös jäi voimaan kokoomuksen ja keskustan enemmistön äänin 32-16. Demarit saivat tuekseen vasemmiston Timo Puiston ja Raimo Salon, keskustan ryhmästä mielensä rohkaisivat Leena Karilainen, Pertti Kiviranta, Anna-Maija Kotiranta ja Jari Viskari. Omissa nimissään toimiva Seija Muurinen täydensi joukkoa.

Säästökohteeksi tarjottu maanhakintamäärärahasta luopuminen kärsi tappion äänin 38-10. Siinä demareita tuki perussuomalaisten Maarit Markkula.

Keskustan vanha kettu Pertti Kiviranta oli ainoa, joka sai läpi muutoksen talousarviokirjaan. Hän sai valtuuston hyväksymään yksimielisesti tekstimaininnan elinvoimaisten kylien tukemisesta. Päätös oli helppo: se ei maksanut euroakaan.

Mitä uudessa Säkylän kunnassa on odotettavissa tämän valtuuston kokouksen päätösten perusteella ? Se jää nähtäväksi. Ainakin periaatteessa keskustalla on mahdollisuus jyrätä päätöksenteossa mielin määrin. Aika ja edessä olevat ratkaisut ovat sellaisia, että pelkällä voimalla ei ehkä sittenkään kannattaisi edetä. Köyliöläiset lienevät tässä suhteessa valistuneempia.

Valtuuston päätöksellä kunnanhallitus ainakin haluaa ottaa kunnanjohtajalta valtaa harkinnanvaraisissa ja osastopäälliköiden palkantarkistuspäätöksissä. Se ei myöskään luota ylihoitajan ja johtavan hammaslääkärin kykyyn osata valita vakituiset alaisensa. Nämä tiukennukset tehtiin hallintosääntöä rukkaamalla.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisen roolin valtuusto vuoden alusta ottaa.  Nyt hallituksen jäsenillä ei siellä ole enemmistöä, joten parlamentarismille olisi pelikenttää. Ainakin valtuusto ehti jo maanantaina osoittaa halua keskustella eikä vain kuunnella, mitä yhdistymishallitus esittää.

"Toivoa soppii, että köyhäkin oppii", sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marko Pelttari (kesk,). Kuntalaisia lehterillä sitä kuulemassa oli tasan kolme.

22 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, valinnat

Lyhytnäköistä voimankäyttöä uudessa Säkylässä

Tiistai 17.11.2015 - Kari

Eräässä baariparlamentissa ehdittiin jo siunailla, miten on mahdollista, että porvarillisen Säkylän valtuustoa tulisi johtamaan demari. Ei tullut. Ei vaikka keskustalaisen ryhmäpuheenjohtajan Hannu Rantalan lehdistötiedote niin kertoi miehen johtamien ryhmäneuvottelujen jälkeen. Samaisessa uutisessa (muun muassa SK24.fi/4.11.)  Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Salonen sanoi sanasta sanaan, että "henkilövalinnat luottamustoimipaikkoihin ja myös valtuuston puheenjohtajan nimi ovat vielä avoinna".

Ryhmäneuvotteluissa demareiden neuvottelijoihin kuulunut Säkylän valtuuston ryhmäpuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Jarmo Alho oli ennakkoveikkailuissa vahvin ehdokas valtuuston puheenjohtajaksi. Lopullisen valinnan ehdokkaasta teki kuitenkin Köyliön ja Säkylän sosialidemokraattien yhteinen kokous vasta sunnuntai-iltana. Valituksi tulikin kunnallisneuvos Juha Nummela, jota vankan kokemuksensa takia pidettiin kriisiaikaan sopivana valintana.

Kepu pettää aina. Kulunut sanonta, mutta jotenkin tähän tilanteeseen taas parhaiten istuva fraasi. Uuden Säkylän ehdoton valtapuolue keskusta pitää itseään niin ylivertaisena, että se katsoo oikeudekseen ottaa tai jättää muiden ryhmien itseään edustamaan valitut henkilöt. Keskusta tahtoo vastoin neuvottelijoidensa sopimaa vuoroperiaatetta syrjäyttää viime kunnallisvaaleissa toiseksi suurimmaksi ryhmittymäksi uudessa Säkylässä nousseet demarit.

Pitkin syksyä Köyliön keskustan suunnalta oltiin usein yhteydessä demareihin, jotka jo olivat lyöttäytyneet yhdeksi porukaksi. Tuntui, että tosissaan oltiin hakemassa hyviä yhteistyön lähtökohtia tulevan kunnan alkutaipaleelle. Keskustan sisäpolitiikassa käytettiin hyväksi muun muassa demarien suopeutta köyliöläisen Marko Pelttarin nostamisessa yhdistymishallituksen ja sittemmin kunnanvaltuuston tai vaihtoehtoisesti kunnanhallituksen johtoon. Tällä lojaliteetillä ei ollut enää mitään arvoa, kun oma tavoite oli saavutettu.

Mitä jatkossa, kun ryhmien sopimus raukesi ? Varmaa on, että uuden Säkylän toiseksi suurimmalla ryhmällä eli demareilla ei ole edustajaa kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa. Mitä tästä eteenpäin kirjoitan, on enemmän tai vähemmän arvailua.

Keskusta voi kiitollisuuden velkaan jääneen kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa jatkaa paikkojen jakamista. Suhteellisen vaalin turvin sosialidemokraatteja ei kuitenkaan saa kokonaan paitsioon. Mutta kun ei kelvata vastuuta jakamaan, ollaan oppositiossa.

Ottaen huomioon kunnan vakavan taloudellisen tilanteen täytyy keskustan linjavalintaa ihmetellä. Lieneekö tällä yhteyksiä valtakunnan politiikkaan ? Säkylänkin oppositiosta sosialidemokraatit seuraavat tarkasti valtaapitävien politiikkaa. Hyviä ratkaisuja kannatetaan, huonoja vastustetaan. Kaiken aikaa johtotähtenä on kuitenkin äänestäjille vaaleissa annettu lupaus toimia heidän parhaakseen. Erityisesti säästöjen ja leikkausten puristuksessa pidetään heikompien puolta.

Jarkko Jaspalle onnea uudessa tehtävässään, joka tuli yllättäin mutta ei aivan pyytämättä. Kotiläksynä seuraavaan kokoukseen kannattaa lukea, mitä suhteellinen vaali käytännössä merkitsee.

Lue lisää »

51 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, puheenjohtaja

Poliittiset pelipaikat vielä jakamatta

Perjantai 30.10.2015 - Kari

Uuden Säkylän synnytyksessä eletään nyt jännittäviä vaiheita. Sekä Köyliön että Säkylän puolueryhmien neuvottelijat yrittävät päästä ratkaisuun aloittavan kunnan luottamushenkilöpaikkojen jaosta. Ensimmäinen yritys päättyi yllättäen umpikujaan, vaikka periaatteesta piti olla yhtenäinen näkemys. 

Neuvotteluissa suurimman ryhmän mandaattia edustavat Köyliön keskustalaiset. Heillä on kaiken aikaa ollut selkeä näkemys, miltä pohjalta rakennetaan hyvän yhteistyön lähtökohdat uudelle kunnalle. Edellisten kunnallisvaalien äänijakautuma ohjaa oikealle tielle. Merkittävien tehtävien jako vuoroperiaatteella ryhmien suuruusjärjestyksen pohjalta jakaa paitsi valtaa myös vastuuta oikeassa suhteessa. Tämä on Köyliössä ymmärretty.

Mistä sopu sitten kiikastaa ? Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että Säkylässä tällä vaalikaudella keskustan tuella vallan keskiöön päässyt kokoomus haluaa säilyttää asemansa. Puolueen vaaleissa saama kannatus on kuitenkin uudessa Säkylässä vasta kolmanneksi suurin. Oma voima ei siis riitä lunastamaan kumpaakaan ykköspuheenjohtajuutta. Demarien syrjäyttämiseen tarvitaan muiden apua.

Nyt Säkylän keskustasta ja perussuomalaisista on tarjottu tukea kokoomukselle tavoitteen saavuttamiseksi. On mielenkiintoista nähdä, voittaako keskustassa Köyliön omaksuma yhteistyölinja. Sille on kannattajia myös säkyläläisissä keskustalaisissa, mutta heidän kohtalokseen saattaa tulla vaitiolo.

48 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, Köyliö, kuntaliitos

Yhteistyöllä uutta Säkylää kehittämään

Maanantai 19.10.2015 - Harri Salonen, Säkylän sosialidemokraatit ry. puheenjohtaja

Muutama kuukausi vielä ja uusi Säkylä näkee päivänvalon Köyliön liittyessä Säkylään. Miltä näyttää tuleva Säkylä ?

Taloudellisesti ei ainakaan kovin paljon parempia aikoja ole näköpiirissä. Päättäjille on kova pähkinä purtavaksi, miten uuden kunnan talous saadaan tasapainotettua. Säästöjä pitää löytyä joka sektorilta ja taksojakin varmasti joudutaan korottamaan.  

Veroprosentin korotus on väistämättä edessä. Demareilla on olemassa valmiutta nostaa sitä vaikka prosentilla enemmin kuin lomauttaa ja irtisanoa jo vähiin käynyttä kunnan henkilöstöä.  Veroprosentin korotus on tasapuolinen kaikille kuntalaisille. Kunnan työntekijöitä yksin ei haluta maksumiehiksi, eikä hyviä peruspalveluja romuttaa.

Luottamushenkilöpaikat menevät uusjakoon uudessa kunnassa. Seuraaviin vaaleihin saakka Säkylällä on iso 48 –jäseninen valtuusto. Se valitsee hallituksen, uudet lautakunnat  ja jakaa keskeiset johtotehtävät. Demareiden kanta on, että paikat täytetään viimeisten vaalien tuloksen pohjalta. Kuntalaiset ovat äänensä antaneet ja näillä mennään. Kannatamme edelleen sitä,  että valinnat tehdään yhteistyöllä eikä politikoinnilla ja sanelemalla. Tasapuolisuutta noudattaen pitää saada oikeat ja pätevät henkilöt päättämään asioista puoluekannasta riippumatta.  

Tavoitteena on hyvä kunta asua, ja jossa peruspalvelut toimivat.  Kaikki kuntalaisina voimme edesauttaa Säkylän kehitystä parempaan mm. käyttämällä paikallisia palveluita.

Yhteistyöllä uutta Säkylää kehittämään.

30 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, sosialidemokraatit

Sanaa jouluksi

Tiistai 23.12.2014 - Säkylän kappalainen Ismo Nieminen

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn.

Ensimmäiseen jouluun liittyy suuren valtakunnan verouudistus. Roomasta tullut määräys pakotti Marian ja Joosefin matkalle mahdollisimman epämukavaan aikaan. Omassa ajassamme on jotain vastaavaa. Kaukaa tulee määräyksiä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään ja monenlaiset uudistukset ja hankkeet ovat käynnissä. Emme tiedä, mutta oletettavasti veroluetteloon kirjautuminenkin tuli Betlehemissä kaiken muun ohella hoidetuksi.

Verouudistus saattoi aikanaan olla tärkeä asia. Nykyisin kristityt juhlivat ennen kaikkea Vapahtajan maailmaan syntymistä. Vapahtaja syntyi vaatimattomissa olosuhteissa pienellä paikkakunnalla kaukana valtakeskuksista. Pieni lapsi joutui kärsimään valtataistelusta. Paikallinen roomalaisten käskyläinen kuningas Herodes yritti tuhota Jeesus lapsen. Lapsi pelastui pakolaiseksi Egyptiin, mutta kaikki Betlehemin muut poikalapset tapettiin ja heitettiin virtaan. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut. Lapsia tapetaan nykyisinkin jopa omassa kodissaan. Pakolaisetkaan eivät ole loppuneet.

Joulukuvaelmien kiillon takana piilee rujo ja raju arki. Kuitenkin me kristityt vietämme joulua oman arkemme keskellä kiitollisin mielin. Mielessämme käymme Betlehemin seimen ääreen. Laulua lainaten: ” Nyt sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.” Enkelit toivottivat rauhaa ihmisten välille. Pyrkikäämme rauhaan joulun jälkeenkin. Hyvää joulua kaikille.

                                                                                                             Ismo Nieminen

1 kommentti . Avainsanat: joulu, Säkylä, Ismo Nieminen

Eenokki palaa taas

Maanantai 29.7.2013 - Kari

Säkylän Eenokki on taas herännyt henkiin. Alueelle rakennettu frisbeegolfrata houkutteli jo ensimmäisen viikon aikana runsaasti väkeä paikalle. Hieno homma. Edellisen vaalikauden valtuusto teki viime töikseen hyvän päätöksen myöntäessään  runsaan kymppitonnin hanketta varten. Parviaisen Laurin pidellessä ohjaksia ja Vainion Mikan suunnitellessa väyliä saatiin hyvää jälkeä aikaan.

Frisbeegolf on lajina kovasti harrastajaystävällinen. Se soveltuu yhtä hyvin kaveriporukoiden kuin perheidenkin yhteiseksi harrastukseksi. Minkäänlaista ikä- tai sukupuolirajoitusta ei tunneta. Välinekustannukset ovat todella pienet. Pari - kolme ominaisuuksiltaan hiukan erilaista kiekkoa riittää harrastelijan pelikassiin. Kukkaro kevenee niistä noin kolme kymppiä. Muuta ei tarvita.

Rata on haasteellinen, mutta tarjoaa samalla annoksen suomalaista luonnon kauneutta. Reittiä kiertäessään voi nähdä puun rungolla säksättävän oravan tai kuulla korppiperheen kommentit pöheikköön menneestä heitosta. Pupujussi saattaa nousta takajaloilleen nähdäkseen,  menikö kiekko koriin. Varpushaukka puikkelehtii puiden lomassa vältellen törmäykset  paremmin kuin taitavin heittäjä ja palokärki koputtaa tulokset kelon kylkeen.

Heittovuoroaan odotellessa voi pistää poskeensa maukkaita mustikoita tai napsia pöheikön vadelmia. Kierroksen kruunaa harjun rinteeltä avautuva järvimaisema ja rannan tuntumaan uinut joutsenperhe. Kun vielä uljas merikotka kaartaa järven ylle, on elämys valmis, vaikka frisbeekierroksen lopputulos olisikin runsaasti yli paarin.

Mutta ei niin hyvää, etteikö sitäkin voisi pilata. Ensimmäiset kaljatölkit ilmestyivät viikonloppuna ”koristamaan” polkujen pientareita.  Jos ei millään selviä kierroksesta kuivin suin, voi sen oluensa kyllä siemaista. Mutta jos on jaksanut sen tölkin täysinäisenä tuoda, jaksaa sen varmasti tyhjänä viedä pois.
Radan varteen on pikimmiten saatava myös muutamia roskiksia. Yksinkertainen penkki parhailla paikoilla olisi hyvä lisä viihtyvyyden kannalta.

Lauantaina Eenokille tuotiin monien hämmästellessä nosturiautolla pieni sauna. Hauskanpitoon lähtenyt seurue kylpi entisen tanssikeitaan rannassa kaikessa rauhassa. Nykyaikaiseen tapaan ”naamakirjassa” näkynyt iloittelu houkutteli kuitenkin muitakin paikalle.

Kaikesta päätellen Eenokilla olisi mahdollisuuksia nousta uudelleen hiljaisten vuosien jälkeen jonkinlaiseksi matkailukohteeksi. Toivottavasti  joku rohkea yrittäjähenkinen pitsanpaistaja toisi oman kojunsa paikalle. Jos osaisi vääntää taikinasta ja täytteistä Malmin Urpon aikanaan tunnetuksi tekemiä ”eenokkilaisia” , käärisi varmasti suvessa sievoisen tilin, kun siinä sivussa myisi vielä virvokkeita ja jäätelöä.  Kunta antaisi tietysti frisbeekiekkojen lainaustoiminnankin  hoidettavaksi. Idea on vapaasti käytettävissä.

                                                                    Eenokilla saunotaan       Kuva : Juha Nummela

 eenokilla_saunotaan.jpg

31 kommenttia . Avainsanat: Vapaa-aika, Säkylä, Eenokki

Meitä ei saa jyrätä

Tiistai 21.10.2008 - Kari

Nyt Säkylässä käytävät kunnallisvaalit eivät ole mitkään välivaalit. Valittavana on se valtuusto, joka ratkaisee lopullisesti ne ehdot, joilla menemme uuteen Euraan. Kyseessä ovat Säkylän historian tärkeimmät vaalit.

Ei siis ole yhdentekevää, ketkä tulevat valituiksi. Tarvitaan yhteistyökykyisiä ja –haluisia päättäjiä, joilla on riittävästi tietoa ja kokemusta neuvottelupöydissä. Meitä ei saa jyrätä.

Uuden kunnan rakentamisessa on tietysti hyväksi sopivassa suhteessa myös nuori ennakkoluulottomuus. Valitettavasti muutamilla listoilla nuorten läpipääsemättömyys on varmistettu asettamalla heitä riittävästi ehdolle syömään toinen toisensa.

Ei pidä unohtaa, että pienistä näkyvistä eroista huolimatta puolueilla on kuitenkin varsin erilainen arvopohja. Tämä helpottanee äänestäjää hänen tehdessään itsensä ja kunnan kannalta parasta ratkaisua.

Demarien listalta löytyy jokaiselle sopiva ehdokas.

4 kommenttia . Avainsanat: Kunnallisvaalit, Säkylä

PUNAMULTAA JATKOSSAKIN

Maanantai 20.10.2008 - Juha Nummela ,Säkylän kunnanhallituksen puheenjohtaja, Kunnallisneuvos

 Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu vuosikymmenten saatossa sosialidemokraattien ja keskustan yhteistyöllä. Säkylässä punamultayhteistyö on sujunut jo parin valtuustokauden ajan kiitettävästi

Punamullan varaan on rakennettu myös Eurassa, Kiukaisissa ja Köyliössä. 

Säkylässä päätöksenteko on ollut rakentavaa, avointa ja aidon yhteistyökykyistä.

Minusta punamullan tulisi jatkaa yhteistyötään myös jatkossa jos vaalitulos sen sallii. Ei liene kuitenkaan epäilystäkään, etteivätkö demarit ja keskusta yhdessä muodostaisi valtuustossa selvää enemmistöä.

Uudet valtuustot Säkylässä, Eurassa ja Köyliössä ovat pari vuotta paljon vartijoina.

Kuntajakolain tarkoittama hallinnon ja palvelujen järjestämissopimus ja suunnitelma siitä, miten kuntien palvelurakenteita sovitetaan yhteen taloudellisuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi, valmistellaan 30.6.2009 mennessä. Samassa yhteydessä valmistellaan myös esitys valtioneuvostolle kuntajaon muutoksesta.

Uuden Euran rakentaminen antaa nyt jos koskaan todellisen mahdollisuuden uudistumiseen. 

Uusi Eura 20 000 asukkaan väestöpohjallaan antaa suuren mahdollisuuden nostaa koko seutu uuteen nousuun.

Rohkeita uudistuksia tarvitaan. Jokaisen kunnan talous on edelleen hyvin tiukoilla ja yleinen taloustilanne maassa ja maailmalla kokoaa päiviä synkkiä pilviä kuntatalouksiemme ylle.


12 kommenttia . Avainsanat: Punamulta, Säkylä

Vaalilehtien kertomaa

Tiistai 14.10.2008 - n:o 38

Ensimmäiset Säkylän vaalijulkaisut ovat kolahtaneet postilaatikoihin muun mainoskrääsän seassa. Demarit ilmoittivat jo hyvissä ajoin, etteivät tee mitään vaalilehtiä tai läpysköitä. Keskittämällä mainonta Alasatakuntaan autetaan samalla paikkakunnan nuorisoa, jolle lehden taustayhteisö jakaa tukea. Siinä sivussa tehdään myös pieni ympäristöteko säästämällä paperia. Kun ei oteta vastaan rahallista tukea yrityksilta tai peiteyhteisöiltä, voidaan tehdä tulevat päätökset vailla kiitollisuuden velkaa ja sen painetta, kuntalaisten parasta ajatellen.

Kunnan ja kuntayhtymän palkolliset syrjään

Keskustan Vihreä Vaijeri esittelee tuttuun tapaansa ehdokkaita mainesanoja säästelemättä. Rennot kuvat pyrkivät tehostamaan sanomaa. Vaaliohjelma on pitkä ja sopivan yleisluontoinen toteutettavaksi. Paikallisia yrityksiä on tukimainoksin palstantäytteenä. Osa niistä ehdokkaiden omia. Vieraista rahoittajista ovat  näkyvästi "puolensa valinneet" vain Satamaito ja Tapiola.

Ymmärtääkseni vasta eläkepäivillään lehtimieheksi ryhtynyt päätoimittaja Tarmo Luoto voi olla tekeleeseen tyytyväinen. Se lienee joukkojensa näköinen.  Vain takasivu jää mietityttämään. Siellä vaalipäällikkö kertoo, että kodinpuolustajien ulkopuolelle on jätetty kunnan ja kuntayhtymän palkolliset. Heitä  päättäjäehdokkaina pidetään "moraalisesti arveluttavina" . Aika rohkea tuomio. On kyseessä sentään melko suuri joukko myös äänestäjäkuntana. Johtopäätöksiä on jo siellä täällä tehty. Eikä tämä kannanotto ole vain yksin esittäjän ja päätoimittajan, koska tekstissä käytetään me -ilmausta viitaten päätökset tehneeseen kunnallisjärjestöön.

Talkoopostia

Kokoomuksen julkaisu ei ole mikään varsinainen vaalilehti. Se on laadukkaalle paperille painettu tiedote, joka esittelee VV:a lyhyemmin ja ytimekkäämmin puolueen ehdokasjoukon. Kunnalliset talkookohteet eivät sisällä mitään yllätyksiä. Lähes kaikkien taakse on helppo saada muutkin valtuustoryhmät.

Rahallisina tukijoina esiintyy tuttu joukko paikallisia yrityksiä, joista osa on mukana naapurinkin palstoilla.

Lyhyessä esipuheessa ystäväni (rohkenen sanoa) Timo Mäntyranta tuo esiin hyvän oivalluksen. Hän toteaa, ettei loppujen lopuksi ole merkitystä, olemmeko säkyläläisiä Säkylässä vai tulevassa Eurassa. Oikea asenne. Sitä eivät vain kaikki ehdokkaat näytä sisäistäneen.

1 kommentti . Avainsanat: Säkylä, kunnallisvaalit, vaalijulkaisut

Säkylän vaaliasetelmat

Maanantai 13.10.2008 - N.o 38

Säkylä lähtee vaaleihin varsin seesteisissä tunnelmissa. Mitään erityisiä jännitteitä ei ole, koska todella suuri ratkaisu eli kuntaliitospäätös tehtiin lopulta liikuttavan yksimielisyyden vallitessa. Vaikea itsenäisyydestä luopuminen oli ainoa todellinen vaihtoehto sen jälkeen, kun Eura ja Kiukainen tyrmäsivät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen perustamisen. Ei haluttu jättäytyä ajopuuksi, jonka ratkaisut olisi valtiovalta aikanaan sanellut.

Kokoomuksen piirissä on jonkin verran esiintynyt äänestäjiä harhaan johtavia väitteitä puolueen pitämisestä päätöksenteon ulkopuolella. Tätä eivät kuitenkaan vahvista heidän kunnanhallituksessa istuvat edustajansa.  Esimerkiksi kokoomusaktiivi Asko Valli kirjoitaa kotisivuillaan: " Kokoomukselle on näytetty, ettei sitä haluta päätöksentekoon.  Kaikki Kokoomuksen tekemät aloitteet on haudattu hiljaisuudessa. "  Tuohon jälkimmäiseen väittämään voisi todeta, että hyvinhän se entisen leirintäalueenkin kaavoitus etenee.

Tosiasiallisessa paitsiossa ovat menneen nelivuotiskauden uinuneet sitoutumattomat ja vasemmistoliitto. Heillä ei ole ollut edustajaa kunnanhallituksessa, joten olisi tarvittu valtavasti energiaa, jotta asioiden kulusta olisi pysynyt jyvällä.

Kokoomuksen "apupuolueena" ollut sitoutumattomien ryhmä päättikin sitten palata juurilleen. Tai oikeammin sen ydin. Eli se siitä "sitoutumattomuudesta".
Aikanaan puolueensa repivään politiikkaan kyllästyneet loikkarit rikkoivat silloisen oikeiston saneluakselin ja mahdollistivat paluun sivistyneeseen päätöksentekoon. Se heille kunniaksi laskettakoon.  Pari näistä yrittää paluuta nyt "emonsa" suojissa.

Merkkejä jonkinlaisesta halusta palata 90-luvun oikeiston sanelupolitiikkaan kielii keskustan taholta paljastettu kokoomuksen kosioretki. Kovassa valtakunnallisessa nosteessa edennyt ryhmä olisi halunnut porvariliittoa jo ennen vaaleja. Sai rukkaset.

Kyllä Säkylän menestymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää koota kaikki voimat yhteen rakentamaan uutta kuntaa, jossa vanha pitäjämme saa kehittyä omilla vahvuuksillaan.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Säkylä, kunnallisvaalit