Share |
Share |

Presidentinvaalit                              

                                                                                                          20.11.2011

Ehdokkaiden kannatus tasoittuu edelleen, vaikka Sauli Niinistöllä onkin käytettävissä selvästi eniten rahaa, minkä käynnistynyt kallis ilmoituskampanjakin osoittaa.
SDP:n ehdokkaan Paavo Lipposen budjetti jää alle miljoonan. Se on vähän valtakunnallisessa vaalissa, joten panostaminen kenttätyöhön ja sosiaaliseen mediaan on ratkaisevan tärkeää. Ehdokas itse kiertää jo täyttä häkää maata. 

Vaalitenteissä ehdokkaat ovat samalla viivalla ja niissä päästään ainakin ajoittain mittelöimään presidentin toimivaltaan kuuluvista asia-asioista, joista tärkein on  ulkopolitiikka. Sosialidemokraatit voivat seurata tulevia tenttejä pää pystyssä, sillä Lipponen  on ehdokkaista osaavin ja uskottavin ulkopolitiikassa, joka on aina ollut hänen poliittisen toimintansa painopiste.

Arvo- ja sivistyskysymyksissä Lipponen on yhtä lailla vahvoilla. Kukaan ei voi kiistää, etteikö hänen puheensa vähemmistöjen oikeuksien ja tasa-arvon puolesta tule sydämestä. Entinen pääministeri ja puhemies olisi presidenttinä myös  parlamentaarisen päätöksenteon vahva tukija. Tässä hän eroaa Niinistöstä, joka näyttää pelkäävän päätymistä vallattomaksi presidentiksi ja on viritellyt omia iltakoulu- ja Natoon-menomallejaan.  

Presidentinvaalit ovat puoluekoneistolle ja jäsenistölle vaativa haaste, kun eduskuntavaaleista on vasta vähän aikaa ja kuntavaalityö edessä tuota pikaa. Pätevä ehdokas innostaa kuitenkin varmasti demariväen täyteen iskuun presidentinvaalityössä. SDP:n ei tarvitse turvautua sellaiseen pinnisteltyyn tukinäytelmään
jota keskusta esittää – entisten pääministerien trio pääroolissa – , kun hakee euron torjuvasta Paavo Väyrysestä puolueen pelastusrengasta.   

Presidentinvaaleissa on kautta aikain äänestetty myös jotain vastaan. Tuki Lipposelle on näissä vaaleissa samalla tehokkain tapa vastustaa suvaitsemattomuutta ja pussinperäpolitiikkaa. 

Uutispäivä Demari