Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Milloin aluevaalit järjestetään ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Poikkeusjouluna

Keskiviikko 23.12.2020 - Ismo Nieminen, kappalainen

Poikkeusjouluna
Tänä vuonna monet totutut kuviot ovat menneet täysin uusiksi. Onhan niitä ollut vaikeampiakin
aikoja kuten sotia ja nälänhätää. Kuitenkin tänä vuonna vanha normaali maailmanjärjestys on
muuttunut. K-alkuinen pöpö on laittanut melkein kaiken etätoiminnaksi. Työttömyyttä, taloudellisia
huolia ja sairauden pelkoa on maailma täynnä. Keskellä kaikkea tätä valmistaudutaan taas jouluun.
Tämä jouluna pestään käsiä ja sovitellaan maskeja. Kuitenkin jokainen jollain tavalla haluaa joulua
viettää.
Evankeliumien ensimmäinen joulu tapahtui sekin poikkeusoloissa. Valtiovallan verouuditus oli
mullistanut tavallisen elämän. Kuten usein nykyisinkin, uudistukset oliat hankalia ja vaivalloisia,
silloinkin Marian Joosefin täytyi lähteä pitkälle matkalle. Betlehem oli kuin nuijalla lyöty samalla
asialla olevia. Majapaikaksi löytyi vain eläinten suoja. Kesken tätä alkoi vielä synnytys. Pieni lapsi
sai kehdokseen eläinten ruokakaukalon. Oli enkeleitä, tähti ja paimenia ja viisaita miehiä. Kaukana
normaalista ja turvallisesta.
Evankeliumin viesti Pelastajan syntymästä on tuonut iloa ja rauhaa kauan. Samaa se viesti voi tuoda
tänäänkin poikkeusjouluna. ” Syttyi siunattu joulutähti. Yöhön maailman raskaaseen. Hohde
määrätön siitä lähti. Viel on auvona ihmisten”.
Hyvää joulua!

2 kommenttia . Avainsanat: joulu

Vappua kaikille, tasapuolisesti

Torstai 30.4.2020 - Kari

Saamme elää nyt historiallista vappua. Äreä koronavirus on tunkeutunut lintukotoomme ja muuttanut arkemme uuteen uskoon.

Työväen, ylioppilaiden ja kevään juhla on kuitenkin kavalasta kuokkavieraasta huolimatta keskuudessamme. Poikkeusoloissakaan ei meiltä voi viedä niitä tunteita, joita juhlaan kautta vuosikymmenten olemme liittäneet. Ulkoiset puiteet ovat muuttuneet, sisältö ei. Kotioloissa ja viruaalitapahtumissa soivat työväenlaulut ja kevään ylistysviisut. Munkkia ja simaa nautitaan antaumuksella. Poliittiset puheetkin välittyvät kotisohviille.

Poikkeuskeväässä maamme hallitus on tehnyt yötä päivää työtä, jotta selviäisimme koronahaasteesta mahdollisimman vähin vaurioin. On onni, että ministerin tehtäviin on valikoitunut joukko täyspäisiä ihmisiä, eikä mitään populismin helppoheikkejä. 

Tekevälle toki sattuu. Tämä pätee hallitukseenkin. Se on kuitenkin osoittanut suuruutta olemalla nöyrä asialliselle kritiikille ja kääntänyt vastoinkäymiset opiksi tulevaan. Suosio kansan keskuudessa on säilynyt ja lisääntynytkin avoimen tiedottamisen ansiosta.

Oppositiotakaan ei voi nyt ruoskia. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta se on keskittynyt enemmän rakentamiseen kuin hajottamiseen. Korona ei ole poliittinen peli vaan yhteinen ongelmanratkaisutehtävä.

Hyvää vappua kaikille, tasapuolisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vappu, korona,

Rauhaa kaikille

Sunnuntai 22.12.2019 - Ismo Nieminen, kappalainen

Säkylässä on monena vuotena ollut joulun alla laavuhartaus iltapimeässä. Erämiesten jätkänkynttilät ja
nuotio luovat lämmintä valoaan pimeyteen. Säät vaihtelevat mutta aina tuo tilaisuus on jollakin tavalla
puhutteleva.
Muutama joululauluesitys mieskvartetin laulamana aloittaa tilaisuuden. Seuraavaksi julistetaan joulurauha metsän eläimille. Seurakunnan työntekijä puhuu pari ajatusta joulun hengellisestä sanomasta. Lopuksi lauletaan yhdessä maa on niin kaunis. Ohjelman jälkeen vähän piparia ja glögiä nautittuaan lähtevät ihmiset koteihinsa valmistautumaan joulun viettoon.
Luonnon läheisyys, valon ja pimeyden vuoropuhelu sekä rauhan sanoma puhuttelevat ja rauhoittavat ihmistä. Jouluna vietämme Jeesuksen syntymäjuhlaa. Jeesus on kristityille tärkeä. Hänen syntymäjuhlaa saamme viettää kiitollisena.
Laavuhartauden ohjelma päättyy aina lauluun. ” Enkelit ensin paimenille lauloi. Sielusta sieluhun kaiku soi.
Kunnia Herran maassa nyt rauha kun Jeesus meille armon toi.”
Rauhallista joulua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Tuhkan keskellä risti

Perjantai 19.4.2019 - Ismo Nieminen

Hiljaisella viikolla omia on puhuttanut  viime päivinä vanhan kirkon palaminen Ranskassa. Notre Dame kirkko vaurioitui pahasti Pariisin keskustassa. Meille suomalaisillekin rakennus on tuttu ja moni on siellä käynytkin. Yleisradio kokosi suomalaisten muistoja kirkosta ja yllättävää oli lukea miten monilla liittyi rakennukseen muistoja. Siellä oltiin rukoiltu, kuultu musiikkia ja laulettu kuorossa. Jotkut olivat menneet kihloihin ja oltiin surtu kuolleita omaisia. Ei siis mikä tahansa kaukainen kirkko.

Kirkot edustavat hengellisyyttä ja Jumala.  Ne tarjoavat erityisen tilan Jumalan kohtaamiseen. Kirkon tuhoutuminen surettaa siis jokaista , jolle hengelliset asiat ovat tärkeitä. Tulipalon jälkeen julkaistiin kirkon sisältä kuva. Tuhkan keskellä loisti kultainen alttariristi. Kuvana se julisti toivoa. Pääsiäisessäkin on kysymys toivosta. Golgatan risti toi toivon uskoville. Eteenpäin mennään vaikka kaikki ympärillä olisi tuhkana. Kirkoissa sanomaa tästä on tarjolla. Tervetuloa.

Kommentoi kirjoitusta.

Valaise kasvosi meille

Lauantai 22.12.2018 - Ismo Nieminen, kappalainen

Työssäni pääsen usein kohtaamaan pieniä lapsia. Lapsissa on eroja. Kastepuvussa kastemaljan ääreen kannetaan pieni vauvoja, pulleita vauvoja, kiharapäisiä vauvoja ja kaljuja vauvoja. Joskus vauva huutaa kuin palosireeni koko ajan. Toisinaan piltti uinuu syvää ja rauhallista unta.

Vaikuttavimpia ovat vauvat jotka ovat valppaita ja kiinteäsi katsoa napittavat silmiin. Kastekaavassa on vuosisatojen takaa säilynyt kohtia, joissa puhutellaan lasta. Joskus hämmentävästi tuntuu siltä, että vauva ymmärtäisi kaiken, mitä hänelle puhutaan. Pieni vauvan ystävällinen katse lämmittää kummasti sydänalaa ja herättää halun pitää huolta.

Betlehemin öisen tähtitaivaan alla pienessä eläinsuojassa saatiin katsella vastasyntynyttä poikalasta. Huusiko vai nukkuiko hän, sitä emme tiedä. Usein taideteoksissa kuitenkin seimenlapsen kasvot säteilevät taivaallista valoa. Jumala tulee ihmisiä lähelle pojassaan joulun lapsessa tänäänkin. Herran siunauksessa toivotaan, että Herra valistaisi, siis valaisisi kasvonsa meille. Ensimmäisenä jouluna Jumalan kasvot olivat pienen lapsen kasvot Betlehemin yössä.

Rauhallista joulua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulun sanomaa

Onko hallituksella vaikkua korvissa? (julkaistu SK 25.10.)

Perjantai 26.10.2018 - Kari

Hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen tukkanuotta lakimuutoksesta pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaan on pitkittynyt ja samalla mutkistunut. Sopiminen tuntuu nyt olevan vaikeaa ja keskinäinen luottamus hukassa. Perinteiseen neuvotteluun tasavertaisesta lähtökohdasta ei hallituksen taholta haluta nöyrtyä. Mitä ilmeisimmin kyse on paljon suuremman reformin esivalmistelusta. Joku tökkii selkään ja vaatii tinkimättömyyttä. Vaalituelle halutaan vastinetta.

Vaalien lähestyessä on selvää, ettei vasemmisto-oppositio ole mikään sylikoira, joka seuraa sivusta tapahtumien kulkua. Se on tietysti rakki, joka ei nyt vaikene. Huomattavaa on kuitenkin, että päivä päivältä hallituksen vaikkukorvaisuutta arvostelevien joukko täydentyy uusilla arvovaltaisilla tahoilla, joilla ei ole puoluepoliittista motiivia.

Työnantajapuolen (EK) eläköitynyt johtaja Lasse Laatunen ja työoikeuden professori Seppo Koskinen tyrmäävät irtisanomislain uudistuksen perustuslain näkökulmasta. Samaan miinan hallitus on ajanut monia hutiloiden valmisteltuja tekeleitään. Muutoinkaan nämä juristin koulutuksen saaneet herrat eivät pidä uudistusta kansakunnalle vahingollisen riidan arvoisena. Sen työllisyysvaikutus kun jää olemattomaksi.

Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman puolustaa ay-liikettä, jota on syytetty yleisen veto-oikeuden vaatimisesta. Hänen mielestään se on sen sijaan taipunut työttömyysturvan heikennyksiin ja hyväksynyt muita jäsenistön kannalta ikäviä muutoksia. Nyt kuppi meni nurin ja tarvittiin työtaistelutoimia.

Rehellisen mielenkiintoisesti päivän epistolaa käsitteli Maaseudun tulevaisuuden kolumnissaan (22.10.) keskustan ex-kansanedustaja ja kevään vaaleissa uudelleen ehdolle asettuva Timo Kaunisto. Alastarolla kotitilaansa viljelevä yrittäjä näkee, ettei Sipilän hallituksella ole mahdollisuuksia pärjätä ay-liikkeelle. Puheet taistelusta kansanvallan puolesta ovat onttoja, kun itse päästetään Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen takaovesta sisään. Se siitä riippumattomuudesta.

En varsinaisesti tunne tätä Kaunistoa, mutta muutama vuosi sitten olin rajusti törmäyskurssilla hänen kanssaan. Tämä tapahtui veteraanijääkiekko-ottelussa Säkylän jäähallissa.  Kontaktoimme seurauksella, että jouduin seuraavana päivänä hakemaan terveyskeskuksesta ”relaksanttia” jäykistyneeseen niskaani. Uskon, että Kaunisto on jämäkkä mies myös politiikan kentällä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitus, ay-liike, irtisanomissuoja

Nyt otetaan Vuorenmaan pojasta mittaa (julkaistu SK / 5.7.2018)

Lauantai 7.7.2018 - Kari

Nykyisen hallituksen alueellistamispäätöksiä on saatu odotella, kun viime kuukausien aikana kaikki kabinetin toimintatarmo on valunut reisille sote-uudistuksen vatkaamisessa. Meitä satakuntalaisia ja etenkin säkyläläisiä on pitänyt jännityksessä Kriisinhallintakeskuksen (CMC Finland) kohtalo. Säkylässä ja Huovinrinteellä kaikki olisi valmista vieraan tulla ja käydä taloksi. Täällä sotilaallista kriisinhallintaa voisi mainiosti täydentää siviilipuolen osaamisella. Harjoitteluinfraa on olemassa.

Siirrettäväksi kaavailtua Kriisinhallintakeskusta tavoittelevat Säkylän ohella Tampere ja Helsinki. Nykyinen keskuksen kotipaikka Kuopio ei myöskään halua sovinnolla luopua isännyydestään.  Alueellistamisen koordinaatioryhmä antoi viime viikolla lausuntonsa Kriisinhallintakeskuksen sijoituspaikasta sisäministeriön selvitysten pohjalta. Matkalipuissa luki: ”Helsinkiin”.

Perusteet Helsingin paremmuudelle olivat muun muassa pienemmät matkakulut. Kenen kuluista on kysymys? Keskuksessa koulutettavat tulevat eri puolilta maata, eivät vain Kehä kolmosen sisältä. Kriisinhallintakeskuksen evakuointi Säkylään onnistuisi varmasti siinä missä Helsinkiin tai Tampereelle. Nykyisen digitalisaation aikakaudella fyysinen sijoituspaikka merkitsee entistä vähemmän. Muuttotappiopaikkakunnalle 20 uutta työpaikkaa olisi merkittävä lisä taistelussa valtiojohtoista näivettämistä vastaan.

Nyt sisäministeri Kai Mykkäsellä (kok), joka on julistautunut aateveli Jan Vapaavuoren (kok) johtaman Helsingin kannattajaksi, on valta ja voima ratkaista asia itse.  Alueellistamisen koordinaatioryhmä on kuitenkin suositellut ministeriä viemään asian valtioneuvoston ratkaistavaksi. Jo ryhmässä sijoituspaikasta oli erilaisia näkemyksiä.

Jos ratkaisua käsitellään valtioneuvostossa, se saa poliittisen ulottuvuuden. Pelissä eivät silloin ole pelkät numerot vaan myös inhimilliset tekijät. Keskusta kyllä laskee alleen, jos se hyväsyy alueellistamisen, joka keskittää kaiken Helsinkiin. Valtioneuvostossa sijoituspaikasta varmasti äänestettäisiin.

Meillä satakuntalaisilla ja säkyläläisillä (Köyliö) on hallituksessa ”oma” ministeri. Petteri Orpo (kok) lienee huomioinut kotikonnuiltaan kantautuneet savumerkit. Nyt otetaan Vuorenmaan pojasta mittaa. Kautta aikojen ministerit ovat järjestelleet kotiseudulleen siltarumpuja ja teitä. Tässä olisi nyt Petterillä näytön paikka, vaikka vaalipiiri onkin vaihtunut Varsinais-Suomeen.

( Sittemmin ministeri Mykkänen teki oman Helsinki -ratkaisunsa eikä vienyt sijoitusasiaa valtioneuvoston käsittelyyn. )

1 kommentti . Avainsanat: Säkylä, Orpo, kriisinhallintakeskus

Punaisten muistomerkillä Säkylässä 30.5.

Tiistai 1.5.2018 - Ismo Nieminen

Ismo Niemisen puhe Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkillä Säkylän kirkkomaalla 30.4.2018

Huomenna vapunpäivänä on kansainvälinen työläisten juhlapäivä. Olemme kokoontuneet tänne Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkille kunnioittamaan sata vuotta sitten käydyssä sisällissodassa kuolleiden säkyläläisten punaisten puolella kuolleiden muistoa.

Tämä muistomerkki paljastettiin tähän Säkylän kirkon eteläpuolelle 35 vuotta sitten 1983. Säkylän metallityöväen ammattiosasto lahjoitti muistokiven hankkimiseksi alkumäärärahan ja paikallisten työväenjärjestöjen avulla saatiin muistomerkkiin tarvittavat varat nopeasti koottua.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa ministeri Veikko Helle lausui mm. seuraavaa:”Me, jotka nyt olemme kokoontuneet tänne Säkylän punaisten muistomerkille, osaamme vain kalpeasti aavistaa ne olosuhteet ja tunnot, jotka syöksivät kansamme veljessodan onnettomuuteen. Tuomareita emme voi olla, ainoastaan voimme hiljentyen pysähtyä muistamaan heitä, jotka kuohuvina aikoina antoivat henkensä aatteen ja paremman huomisen puolesta.”

Tähän muistomerkkiin on koottu 53 säkyläläisen nimet. Heistä viisi kaatui taisteluissa 19 teloitettiin sodan jälkiselvittelyissä kolme täällä Säkylässä. Suurin osa menehtyi vankileirien epäinhimillisissä oloissa väkivallan, nälän, janon tai sairauksien näännyttäminä. Eniten säkyläläisiä kuoli Lahdessa. Hävinneiden osa oli raskas. Jokaisen nimen taakse kätkeytyy yksi arvokas ihmiselämä. Jokaista heistä jäi joku kaipaamaan. Surun lisäksi läheiset saivat kärsiä usein myös ylenkatsetta ja häpeää.

Veikko Helle sanoi myös puheessaan: ” Suomalainen kansanvalta on rakentunut kamppailujen ja vaikeuksien kautta. Mutta siitä on ammennettu myös se voima, jolla tätä maata on muutettu yhä paremmaksi ja tasa-arvoisemmaksi kansalaisten elää ja toimia. Ongelmista huolimatta ei parlamentaarisen demokratian sijalle ole nostettavissa mitään muuta järjestelmää vakaan kehityksen ja oikeudenmukaisuuden takeeksi. Vain yhdessä ponnistaen, keskustellen ja sopien voimme saavuttaa tuloksia tästäkin eteenpäin monella tapaa muuttuneissa olosuhteissa ja kovien kehityspaineiden  keskellä." Näin siis puhui Ministeri Veikko Helle 35 vuotta sitten ja nämä sanat sopivat hyvin myös nyt elämäämme aikaan.

Sata vuotta sitten sattuneet tapahtumat eivät saa toistua. Sen eteen meidän kaikkien on tehtävä työtä. Tänään paikalla on monia joiden läheisten nimet on tähän muistomerkkiin kaivattu. Otamme osaa siihen suruun jota te ja läheisenne ovat joutuneet vuosikymmenten aikana kantamaan. Haluan lausua myös kiitoksen kaikille niille joiden työn ansiosta on tähän pystytetty. Ei vähiten Metallin ammattiosastolle.

Samalla toivotan kaikille iloista ja rauhallista vappua.

2 kommenttia .

Niinistön toinen tasavalta

Tiistai 30.1.2018 - Kari

Sauli Niinistö valittiin tasavaltamme uudeksi presidentiksi selvin lukemin. Taitavasti valitsijayhdistyksen kautta hoidettu kampanja häivytti ehdokkaan poliittista väriä ja sai vaalin tuntumaan kansanliikkeen juhlalta.

Tulevat kuusi vuotta eivät Niinistölle ole mitään naistelehtien perheuutisissa paistettelua. Maailma ympärillämme asettaa hankalia haasteita, joihin on vastattava. Ulkopolitiikan menestykselliseen johtamiseen tarvitaan nöyryyttä ja viisautta. Syyttä ei Niinistö ilmoittanut, että käy säännöllistä vuoropuhelua kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa.

Niinistölle on syytä toivottaa onnea ja menestystä tehtävässään. Hänellä ei ole varaa epäonnistumiseen, joka veisi maamme mukaan ulkopoliittiseen kriisiin.  

Sallittakoon lopuksi pieni teoreettinen pohdiskelu:

Jos joku muu kuin Niinistö olisi valittu ensimmäisellä kierroksella presidentiksi, vietettäisiin hänenkin virkaanastujaisiaan tämän viikon torstaina. Niinistön perheelle olisi tullut pikainen häätö linnasta.  Sauli ja raskaana oleva puolisonsa Jenni olisi ajettu tylysti lumihankeen kuin sata vuotta sitten Laurilan perhe Pentinkulmalla. Kuvainnollisesti.

1 kommentti . Avainsanat: Niinistö, presidentti

Kun joulu on

Sunnuntai 24.12.2017 - Ismo Nieminen, Säkylä-Köyliön srk:n kappalainen

Olipa sitten jouluihminen tai ei. Joulun tuloa ei voi olla huomaamatta. Joulu on esillä kaikkialla. Jouluna muistetaan itselle tärkeitä ihmisiä eri tavoin. Korttien lähettäminen on jo vähentynyt, mutta sosiaalisessa mediassa muistetaan läheisiä sitäkin enemmän. Hyvän joulun toivotukset kuuluvat myös teillä ja aitovierillä. Jouluna on myös hyvää tahtoa niitä ihmisiä kohtaan, joilla ei elämässä mene kovin hyvin. Seurakunnan diakoniatyön ja muiden yhteisöjen kautta on autettu heikoimmassa asemassa olevia. Kaikenkaikkiaan joulu on hyvän tahdon juhla.

Jouluna muistellaan Jeesuksen syntymää. Vanhassa joululaulussa sitä kuvataan näin. ” On äiti laittanut kystä kyllä. Hän lahjat antaa ja lahjat saa. Vaan seimi, pahnat ja tähti yllä ne silmiin kalleina kangastaa siks´mieli hellä on kristityllä kun joulu on. Kun joulu on-

1 kommentti . Avainsanat: joulu

Säkylän kuntavaaleissa vedonlyöntikohteita

Tiistai 28.3.2017 - Kari

Kuntavaalien kirikierrokset alkavat, kun päästään ennakkoäänestyksen alkuun. Toreilla tarjoillaan rokat, lätyt, kahvit ja makkarat. Ilmassa on suuren markkinan tuntua. Postiluukut kolahtelevat erilaisista puolueiden julkaisuista, mutta myös yksityisistä mainoksista. 

Säkylässä eniten ehdokkaita listoilleen kerännyt keskusta painatti taas mediakonsulttinsa toimesta "Vihreän vaijerinsa". Paikalliset yritykset mainoksineen ovat vahvasti tukeneet  julkaisua taloudellisesti. Lehti esittelee ansiokkaasti ehdokkaat, eikä syyttä. Joukossa on paljon "vähemmän tunnettuja tuttavuuksia" - vielä esittelyn jälkeenkin.

Keskustan listojen ainoa yllätysnimi lienee kokoomuksen suojista tullut Jyrki Aaltonen. Asioista tavallisesti hyvin perillä olevat keskustalaislähteet ovat kertoneet, että hänen pyyntöään päästä mukaan vastusti vain vaalikoneiston toteemi Tarmo Luoto

Ilman Aaltostakin keskusta pyrkii profiloitumaan yrittäjäpuolueena. Löytyy joukosta sentään neljä rehtiin alkiolaiseen tapaan itseään häpeilemättä maanviljelijäksi kutsuvaa ehdokasta. Veikkaan, että heistä Veli-Pekka Suni ja Mika Männistö saavat kursailemattomuudestaan palkaksi hyvän äänimäärän.

Demareilla ehdokaslista täyttyi kiusallisen hitaasti. Lopulta kokoon saatiin kuitenkin hyvin iskukykyinen joukko. Reserviin jäi vielä muutama tulevaisuuden nimi. Yllättävin tulokas listalla on ilman muuta Seija Muurinen, joka loistavasta äänimäärästään huolimatta ei viime vaalien paikkajaossa päässyt osingolle kokoomuksen sisäisessä tehtävien täytössä. Loikkari hän ei ole toimittuaan vaalikauden omana ryhmänään. Mielenkiintoista nähdä, oliko Seijan kannatus henkilökohtaista. Seuraavatko siis äänet häntä vai takavarikoitiinko ne entiselle puolueelle ?

Demarien ehdokaslista jakaantuu puoliksi entisen Köyliön ja Säkylän asukkeihin. Muutamilla on työnsä puolesta hyvät mahdollisuudet saada ääniä vanhan kuntarajan molemmin puolin. Ismo Nieminen on selkeästi tällainen kahden heimon tasapuolinen palvelija. Uudet tarjokkaat Terttu Pesonen-Säilä ja Teppo Rantalainen ovat mielenkiintoisia haastajia. 

Mainonnassaan demarit haluavat osoittaa riippumattomuuttaan. Ryhmän ilmoitukset maksetaan rehellisesti yhdistysten omilta tileiltä. Näin ei synny mitään sidonnaisuuksia tai kiitollisuuden velkaa.

Kokoomuksen tuska ehdokkaiden etsinnässä näkyy lopputuloksessa. Suurin yllätys oli varmaan värikkäiden vaiheiden jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi nousseen Jarkko Jaspan luopuminen. Kyseessä on joko henkilökohtaisen mitan täyttyminen tai ryhmädynamiikan ongelma. Yhdessä Aaltosen loikan ja Muurisen palaamatta jäämisen kanssa kokoomuksen tilanne on haastava. Jännityksen kohteena on aktiiviupseeri Mika Heikkilän ja reservin upseeri Olavi Mäkisen kaksintaistelu.

Kokoomuksen aviiseja vielä alkuviikosta odoteltiin, joten niitä ei voi tässä kommentoida.

Perussuomalaisten ehdokaslista on hiukan kokoomusta lyhyempi. Edesmenneen ääniharavan Jorma Julinin jytkyä tavoittelee yhdeksän ehdokasta. Listaa tutkaillessa kiinnittyy huomio siihen, että ehdokkuuskin voi olla eräänlainen sukuvika. Ryhmän ykkösen paikasta kisailtaessa Maarit "Susi" Markkula saa haastajakseen lehtien palstoilla vallanpitäjiä ja virkamiehiä kyykyttävän Jarmo "Kynä" Hannulan.

Mainonnassa puoluetuesta täysin siemauksin nauttivat perussuomalaiset ovat liikkeellä värejä ja laadukasta painopaperia säästämättä. Tarjolla on valtakunnallista, maakunnallista ja paikallista ilosanomaa.

Vasemmisto sinnittelee edelleen Säkylän puoluekartalla. Puiston Timo kerää potin vanhan emäkunnan alueella ja saa lisä-ääniä liitosnaapuristakin pitkin sukujuuriaan. Ay-puolelta haastajaksi ilmoittautuu aluetoimitsija Matti Numminen.

Vasemmiston vaalijulkaisuista eivät postilaatikot täyty. Luotto on lehti-ilmoittelussa.

Vihreät ovat mukana, kun Reetta Hulmi kerää itselleen mukavan äänipotin, jolla ei kuitenkaan tee mitään. Jos valtuusto kasattaisiin henkilökohtaisten äänten perusteella, olisi pirteä Reetta valtuutettu. Suhteellisessa vaalissa moni epäsuositumpi ohittaa hänet. Nyt käteen jää vain osallistumisen ilo ja tietysti pohja lähteä ehdolle eduskuntavaaleissa.

Säkylän vaaleissa on tarjolla monta herkullista vedonlyöntikohdetta niin puolueiden kuin henkilöidenkin menestymisestä. Tässä olisi yksi paikkajakoennuste, josta voi olla eri mieltä :  keskusta 12, sdp 7, kokoomus 4, perussuomalaiset 3, vasemmisto 1.

19 kommenttia . Avainsanat: Kuntavaalit, Säkylä

Hallitus joutaa kaatua

Torstai 26.1.2017 - Kari

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tullut tiensä päähän. Kansalaisten luottamus on mennyttä. On aivan käsittämätöntä, miten steppailu (yksi eteen, kaksi taakse) jatkuu jatkumistaan. Kolmen ässän sisällä ei ole tarvittavaa dynamiikkaa, jotta homma pysyisi hanskassa.

Viimeisin sekoilu nähtiin liikenneverkkoselvityksen yhteydessä. Vaikka hallitus työskentelee avokonttorissa, eivät hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset olleet lainkaan jyvällä, mitä liikenneministeri Anne Berner (kesk.)puuhastelee Sipilän antamalla mandaatilla. 

Liikenneneverkkoselvityksessä ja sen johtopäätöksissä ei ollut kysymys ihan pienestä uudistuksesta. Berner ehti jo rinnat rottingilla kehumaan aikaansaannoksiaan suurimmaksi saavutukseksi sitten auton keksimisen. Tuosta vaan hän pyyhki Orpolla ja valtiovarainministeriöllä tuulilasia. Ei ihme, että rauhallisen viileänä tunnettu Köyliön poika otti haastattelussa takakireän ilmeen. 

Tuoreen tiedon mukaan Bernerin paperiin tilattiin tutuilta konsulteilta selvityksiä. Tehtävät jaettiin pääsääntöisesti ilman kilpailutusta. Ei hyvältä kuulosta.

Hallituksella on lähiaikoina tekemistä talouskurimuksen ratkaisemisessa. Valtiovarainministeri Orpo jo listauttaa uusia menoleikkauksia, koska Kiky ei riittänytkään suunnan oikaisemiseksi. Arviontineuvosto vielä lisäsi tuskaa omalla "tuomiollaan".

Sipilän hallitus tietysti hoippuu keinolla millä hyvänsä yli kunnallisvaalien, mutta sen kohtalo sinetöityy viimeistään sote-uudistuksen sakkokierroksilla. Varapatruunat on jo ammuttu.

16 kommenttia . Avainsanat: Sipilä, Berner, Orpo, liikenneverkkoselvitys, sote

Säkylän järvien tila

Tiistai 13.9.2016 - Pekka Ovaska, kesätuiskulalalinen

”Köyliönjärven Yttilän Otassa sinilevää runsaasti”, uutisoi Satakunnan Kansa 10.9. Yttilän Otassa sijaitsee valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka. Levää havaittiin - joskaan ei runsaasti - myös Säkylässä, Pyhäjärven Katismaan uimarannalla ja Kokemäen Sääksjärvellä.

Turun seudun vedenottosuunnitelma käynnisti aikoinaan taistelun Pyhäjärven puolesta. Keskusteluun nousi myös Yläneen- ja Pyhäjokien vaikutus järven tilaan. Turun vedenotto pysyi otsikoissa vuosien ajan.

Ministerit ja valtiosihteerit vierailivat Pyhäjärven rantamilla. Elettiin aikaa, jolloin ympäristötietoisuus lisääntyi. Myös SDP perusti oman ympäristöjärjestön, Villiruusun. Kuinka ollakaan, Satakunnan alaosasto perustettiin Säkylän kunnantalossa.

Turun vedenoton varalle korvausvesiputkea Kokemäenjoesta Pyhäjärveen kaavailtiin milloin mihinkin. Eräs alustava suunnitelma oli sellainenkin, että putki olisi noussut maanpinnalle Köyliönjoen eteläpuolella tuiskulalaisen pienviljelijän pellonkulmalla. Jos suunnitelma olisi toteutunut, niin mummonmökiltämme pumppuasemalle olisi matkaa alle sata metriä.

Ikuisesti jäi selvittämättä, olisiko Turun vedenotto vaikuttanut Pyhäjärven tilaan? Uhka kuitenkin poistui.

Köyliönjärven tilan kohentaminen vaatii voimakkaan kansanliikkeen ja tahtotilan. Ja rahaa. Se on pitkä projekti. Köyliönjärvi on maatalouden ja hajakuormituksen jäljiltä laadultaan ja käyttökelpoisuudeltaan ”huonossa hapessa”.

Pyhäjärvi-instituutin selvityksen mukaan ”tilanne on siinä mielessä toivoton, että järven sedimenteistä aiheutuu jatkuva sisäinen kuormitus”. Sillä tarkoitetaan sitä historiallista kuormitusta, mikä syntyi kalanviljelyn ja Säkylän sokeritehtaan päästöistä. Sokeritehtaan jätevesiä johdettiin Köyliönjärveen 1950- ja 60-luvuilla.

Fosforin ja typen määrä Köyliönjärvessä on huolestuttavan korkea. Fosforin määrä on lisääntynyt vedessä 50 mikrogrammasta 240 mikrogrammaan litrassa. Keskiarvo vuosina 2000 – 2007 oli 113 mikrogrammaa. Typen määrä on lisääntynyt 600 mikrogrammasta 1200 – 1600 mikrogrammaan litrassa.

Runsas leväkasvusto ruokkii järvessä särkien ja ahventen lisääntymistä. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Köyliönjärvessä harjoitetun poistokalastuksen vaikutus jäi vähäiseksi.

Anna Paloheimo toteaa selvityksessään (Köyliönjärvi – tila, kuormitus ja kunnostus 2010), että Köyliönjärven kohdalla ”ei ole mahdollista saavuttaa hyvää ekologista tilaa kohtuullisin kustannuksin ja käytössä olevien menetelmien ja toimenpiteiden avulla”.

Köyliönjärvi on merkittävä lintujärvi. Osa järvestä kuuluu lintuvesien suojeluohjelmaan ja osa Natura 2000-alueseen. Joutuukin kysymään: onko millään taholla valmiutta pelastaa järvi suurin kustannuksin uusien menetelmien ja toimenpiteiden avulla? Mitä ne uudet menetelmät ja toimenpiteet sitten olisivatkaan?

44 kommenttia .

Uusi vuosi, uusi Säkylä

Maanantai 11.1.2016 - Kari

Vuosi on jälleen vaihtunut. Elämme nyt uudessa Säkylässä. Ensimmäisten päivien aikana tavallinen kansalainen ei ole huomannut mitään eroa arjessaan. Teiden varsilla on sentään tapahtunut jotain. Köyliö -kuntakyltit ovat kadonneet ja Säkylä -kyltteihin on vaihtunut vaakuna. Osa kylteistä hävisi jo ennen aikojaan, kun keräilijät kävivät hämärän turvin niitä korjaamassa parempaan talteen. 

Tuulimylly -vaakunasta tuli nyt säkyläläisten kotiseutusymboli. Myös köyliöläisiä kunnanvirastolle saapuvia se kuitenkin edelleen tervehtii pääoven edustan kivetyksellä. Taloutensa kanssa painivassa kunnassa jokainen kivi on luvattu kääntää. Nämä on kuitenkin jätettävä odottamaan roudan sulamista.

Säkylä -seura myy Tuulimylly -viiriä paikallisille patriooteille vedettäväksi tankoon aina kun siltä tuntuu. Ennustettavissa on muutekin kotiseututoiminnan aktivoitumista molemmissa emäkunnissa.

Uuden Säkylän hypeä laimentaa vallalla oleva alakulo, joka ei johdu liitoksesta vaan talouden ripulista. Kuntalaisia kuritetaan verojen ja maksujen tuntuvilla korotuksilla. Yhtä ja toista totuttua toimintaa on jo ehditty mukauttaa nykyisiin voimavaroihin.

Uusi Säkylä päätti vuoden vaihteessa vähin äänin käyttää Sipilän hallituksen suomaa mahdollisuutta korottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuja lähes 30 prosenttia. Nousu on huikea. Jos olet nuori, terve ja hyväpalkkainen ei sinulla ole hätää. Paljon ankeampia aikoja on luvassa pienipalkkaisille lapsiperheille, vanhuksille ja sairaille. Yksi jos toinenkin maksun korotus osuu juuri heihin. 

Näivettyminen on itse itseään ruokkiva ilmiö, jota kunnan ei pitäisi omilla toimillaan vahvistaa. Kyläraitin tyhjät liiketilat ja asuntojen myyntipalstojen piteneminen nakertavat uskottavuutta elinvoimaisuuteen. Yhä harvemmin katukuvaan ilmaantuu rakennustelineitä, mutta aivan liian usein tyhjiä näyteikkunoita. 

Yhtenä auvona paikallinen yrittäjäjärjestö on vaatinut kuntaan omaa elinkeinovirkamiestä. No, uskotaan sitä joulupukkiinkin. Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää on kyllä kunnan puolesta käänneellyt kiviä sen verran ahkerasti, että kaikki syönnillä olleet saalit ovat varmasti jääneet pyydykseen.

Eräs entinen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja kiteytti aikanaan kunnan roolin päättäjille: hoitakaa te Säkylä asukkaille houkuttelevaksi, me huolehdimme itse yrittämisen osuudesta. Näillä askelmerkeillä eteenpäin.

156 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, Köyliö, Tuulimylly

Meistä jokainen on jollainlailla jouluihminen

Keskiviikko 23.12.2015 - Ismo Nieminen, Säkylän seurakunnan kappalainen

Taas on kohta kuukausi valmistauduttu jouluun. Jotkut nauttivat kovasti joulunlaitosta ja ovat koristelleet kotinsa koristeilla. Erilaiset jouluvalot tuikkivat kodeissa ja puutarhoissa. Joulukorteilla on muistettu kauempana asuvia. Työpaikat ja järjestöt ovat yhdessä kokoontuneet jouluaterioiden ääreen.

Papin työssä kohtaa erilaisia jouluun valmistautuvia. Joidenkin joulupöydässä on uutena perheenjäsenenä pieni vauva. Toisesta kodista on rakas muuttanut ikuiseen jouluun ja hänen paikkansa on tyhjä. Johonkin kotiin odotetaan lapsia maailmalta. On varakkaita koteja ja koteja, joihin seurakunnan lahjakortti on enemmän kuin tervetullut.

Uskallan ajatella, että jokainen meistä on jollain lailla jouluihminen. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Joulun ajatus rauhasta ja hyvästä tahdosta tuntuu tarttuvan kaikkiin. Vaikeina ja levottomina aikoina joulurauha tuntuu entistä tärkeämmältä ja arvokkammalta. Jean Sibeliuksen juhlavuotena voi lainata hänen säveltämänsä laulun pyyntöä. ” Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo. Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.”

Rauhallista Joulua

1 kommentti . Avainsanat: joulu

Toivoa soppii, että köyhäkin oppii

Keskiviikko 9.12.2015 - Kari

Uuden Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi värikkäiden vaiheiden jälkeen valittu Jarkko Jaspa (kok) oli todellisessa kiirastulessa maanantain kokouksessa. Hänen onnekseen henkilövalinnoissa ei sentään tarvinnut turvautua suhteelliseen vaaliin. Perinteisessäkin kokousjuoksutuksessa riitti haastetta.

Valtuuston kompurointi alkoi heti ensimmäisessä tehtävässä. Keskustan ryhmäjohtaja Hannu Rantalan johdolla valmistelluissa valinnoissa piti kaiken olla selvää. Vaan eipä ollut. Ehdotus valtuuston vaalilautakunnan kokoonpanosta oli tasa-arvolain vastainen. Ei auttanut muu kuin pitää neuvottelutauko. 

Seuraava näytös oli kunnanhallituksen valinta. Siinä oikaistiin suoraan henkilöiden nimeämiseen, vaikka ensi olisi pitänyt päättää hallituksen toimikaudesta. Rantalan jälleen lukema nimilista sisälsi mahdottoman yhtälön. Sen mukaan keskustan Timo Kuusisto ja kokoomuksen Kullervo Kauppi olisivat vaihdelleet varsinaisen ja varajäsenen paikalla toimikauden puolittaen. Ikämies Kuusisto kellisti nuoren Kaupin varalle.

Hallituksen kokoonpanoa tarkastellessa kiinnittyy huomio demareiden edustukseen. Pysähtyneisyydestä syytetty ryhmä on ollut valinnoissaan selvästi muita edistyksellisempi. Siinä, missä keskusta on pitäytynyt entisissä nimissä, demarit heittää peliin 80- luvulla syntyneet toivonsa. Nuoresta iästään huolimatta Pekka Rautiaisella tosin on jo pitkä kokemus kunnalliskuvioissa ja Heli Vanha-Rauvolakin on untuvikko vain hallitustyöskentelyssä.

Kokoomuksessa on vahvaan asemaan noussut aikanaan Karhusuon koulun puolustustaistelua johtanut Heidi Muhonen. Hän sai puolueensa ainoan hallituspaikan lisäksi vedettäväkseen sivistyslautakunnan. Valtaa ja vastuuta. 

Keskustassa herättää kysymyksiä Satu Tietarin kunnalliseen uraputkeen tullut tukos. Perusturvalautakunnan puheenjohtajuus ei tunnu itse keksityltä. Tässä tehtävässä hänestä ei taida tulla muinaisjäännettä. Entisten säkyläläisten edustus hallitusryhmässä on puhtaasti Toivontien viitoittama. Siinä ei sijaa uusille kyvyille löydy eikä liioin Eu –osaamiselle.

Talousarviokäsittelyssä päästiin odotetusti äänestämään lomautuksista. Demarit ehdottivat niistä luopumista saaden sanallista tukea ryhminä vasemmistolta ja Seija Muuriselta. Äänestys ei kuitenkaan ollutkaan niin yksinkertainen juttu. Keskustan piirissä jo luottamushenkilövalintojen yhteydessä hellitty ajatus kuntapalkollisten kelvottomuudesta keskeisinä päättäjinä sekoitti salia. Loppujen lopuksi tultiin siihen tulokseen, että kaikki äänestävät.

 Lomautuspäätös jäi voimaan kokoomuksen ja keskustan enemmistön äänin 32-16. Demarit saivat tuekseen vasemmiston Timo Puiston ja Raimo Salon, keskustan ryhmästä mielensä rohkaisivat Leena Karilainen, Pertti Kiviranta, Anna-Maija Kotiranta ja Jari Viskari. Omissa nimissään toimiva Seija Muurinen täydensi joukkoa.

Säästökohteeksi tarjottu maanhakintamäärärahasta luopuminen kärsi tappion äänin 38-10. Siinä demareita tuki perussuomalaisten Maarit Markkula.

Keskustan vanha kettu Pertti Kiviranta oli ainoa, joka sai läpi muutoksen talousarviokirjaan. Hän sai valtuuston hyväksymään yksimielisesti tekstimaininnan elinvoimaisten kylien tukemisesta. Päätös oli helppo: se ei maksanut euroakaan.

Mitä uudessa Säkylän kunnassa on odotettavissa tämän valtuuston kokouksen päätösten perusteella ? Se jää nähtäväksi. Ainakin periaatteessa keskustalla on mahdollisuus jyrätä päätöksenteossa mielin määrin. Aika ja edessä olevat ratkaisut ovat sellaisia, että pelkällä voimalla ei ehkä sittenkään kannattaisi edetä. Köyliöläiset lienevät tässä suhteessa valistuneempia.

Valtuuston päätöksellä kunnanhallitus ainakin haluaa ottaa kunnanjohtajalta valtaa harkinnanvaraisissa ja osastopäälliköiden palkantarkistuspäätöksissä. Se ei myöskään luota ylihoitajan ja johtavan hammaslääkärin kykyyn osata valita vakituiset alaisensa. Nämä tiukennukset tehtiin hallintosääntöä rukkaamalla.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisen roolin valtuusto vuoden alusta ottaa.  Nyt hallituksen jäsenillä ei siellä ole enemmistöä, joten parlamentarismille olisi pelikenttää. Ainakin valtuusto ehti jo maanantaina osoittaa halua keskustella eikä vain kuunnella, mitä yhdistymishallitus esittää.

"Toivoa soppii, että köyhäkin oppii", sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marko Pelttari (kesk,). Kuntalaisia lehterillä sitä kuulemassa oli tasan kolme.

22 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, valinnat

Lyhytnäköistä voimankäyttöä uudessa Säkylässä

Tiistai 17.11.2015 - Kari

Eräässä baariparlamentissa ehdittiin jo siunailla, miten on mahdollista, että porvarillisen Säkylän valtuustoa tulisi johtamaan demari. Ei tullut. Ei vaikka keskustalaisen ryhmäpuheenjohtajan Hannu Rantalan lehdistötiedote niin kertoi miehen johtamien ryhmäneuvottelujen jälkeen. Samaisessa uutisessa (muun muassa SK24.fi/4.11.)  Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Salonen sanoi sanasta sanaan, että "henkilövalinnat luottamustoimipaikkoihin ja myös valtuuston puheenjohtajan nimi ovat vielä avoinna".

Ryhmäneuvotteluissa demareiden neuvottelijoihin kuulunut Säkylän valtuuston ryhmäpuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Jarmo Alho oli ennakkoveikkailuissa vahvin ehdokas valtuuston puheenjohtajaksi. Lopullisen valinnan ehdokkaasta teki kuitenkin Köyliön ja Säkylän sosialidemokraattien yhteinen kokous vasta sunnuntai-iltana. Valituksi tulikin kunnallisneuvos Juha Nummela, jota vankan kokemuksensa takia pidettiin kriisiaikaan sopivana valintana.

Kepu pettää aina. Kulunut sanonta, mutta jotenkin tähän tilanteeseen taas parhaiten istuva fraasi. Uuden Säkylän ehdoton valtapuolue keskusta pitää itseään niin ylivertaisena, että se katsoo oikeudekseen ottaa tai jättää muiden ryhmien itseään edustamaan valitut henkilöt. Keskusta tahtoo vastoin neuvottelijoidensa sopimaa vuoroperiaatetta syrjäyttää viime kunnallisvaaleissa toiseksi suurimmaksi ryhmittymäksi uudessa Säkylässä nousseet demarit.

Pitkin syksyä Köyliön keskustan suunnalta oltiin usein yhteydessä demareihin, jotka jo olivat lyöttäytyneet yhdeksi porukaksi. Tuntui, että tosissaan oltiin hakemassa hyviä yhteistyön lähtökohtia tulevan kunnan alkutaipaleelle. Keskustan sisäpolitiikassa käytettiin hyväksi muun muassa demarien suopeutta köyliöläisen Marko Pelttarin nostamisessa yhdistymishallituksen ja sittemmin kunnanvaltuuston tai vaihtoehtoisesti kunnanhallituksen johtoon. Tällä lojaliteetillä ei ollut enää mitään arvoa, kun oma tavoite oli saavutettu.

Mitä jatkossa, kun ryhmien sopimus raukesi ? Varmaa on, että uuden Säkylän toiseksi suurimmalla ryhmällä eli demareilla ei ole edustajaa kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa. Mitä tästä eteenpäin kirjoitan, on enemmän tai vähemmän arvailua.

Keskusta voi kiitollisuuden velkaan jääneen kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa jatkaa paikkojen jakamista. Suhteellisen vaalin turvin sosialidemokraatteja ei kuitenkaan saa kokonaan paitsioon. Mutta kun ei kelvata vastuuta jakamaan, ollaan oppositiossa.

Ottaen huomioon kunnan vakavan taloudellisen tilanteen täytyy keskustan linjavalintaa ihmetellä. Lieneekö tällä yhteyksiä valtakunnan politiikkaan ? Säkylänkin oppositiosta sosialidemokraatit seuraavat tarkasti valtaapitävien politiikkaa. Hyviä ratkaisuja kannatetaan, huonoja vastustetaan. Kaiken aikaa johtotähtenä on kuitenkin äänestäjille vaaleissa annettu lupaus toimia heidän parhaakseen. Erityisesti säästöjen ja leikkausten puristuksessa pidetään heikompien puolta.

Jarkko Jaspalle onnea uudessa tehtävässään, joka tuli yllättäin mutta ei aivan pyytämättä. Kotiläksynä seuraavaan kokoukseen kannattaa lukea, mitä suhteellinen vaali käytännössä merkitsee.

Lue lisää »

51 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, puheenjohtaja

Poliittiset pelipaikat vielä jakamatta

Perjantai 30.10.2015 - Kari

Uuden Säkylän synnytyksessä eletään nyt jännittäviä vaiheita. Sekä Köyliön että Säkylän puolueryhmien neuvottelijat yrittävät päästä ratkaisuun aloittavan kunnan luottamushenkilöpaikkojen jaosta. Ensimmäinen yritys päättyi yllättäen umpikujaan, vaikka periaatteesta piti olla yhtenäinen näkemys. 

Neuvotteluissa suurimman ryhmän mandaattia edustavat Köyliön keskustalaiset. Heillä on kaiken aikaa ollut selkeä näkemys, miltä pohjalta rakennetaan hyvän yhteistyön lähtökohdat uudelle kunnalle. Edellisten kunnallisvaalien äänijakautuma ohjaa oikealle tielle. Merkittävien tehtävien jako vuoroperiaatteella ryhmien suuruusjärjestyksen pohjalta jakaa paitsi valtaa myös vastuuta oikeassa suhteessa. Tämä on Köyliössä ymmärretty.

Mistä sopu sitten kiikastaa ? Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että Säkylässä tällä vaalikaudella keskustan tuella vallan keskiöön päässyt kokoomus haluaa säilyttää asemansa. Puolueen vaaleissa saama kannatus on kuitenkin uudessa Säkylässä vasta kolmanneksi suurin. Oma voima ei siis riitä lunastamaan kumpaakaan ykköspuheenjohtajuutta. Demarien syrjäyttämiseen tarvitaan muiden apua.

Nyt Säkylän keskustasta ja perussuomalaisista on tarjottu tukea kokoomukselle tavoitteen saavuttamiseksi. On mielenkiintoista nähdä, voittaako keskustassa Köyliön omaksuma yhteistyölinja. Sille on kannattajia myös säkyläläisissä keskustalaisissa, mutta heidän kohtalokseen saattaa tulla vaitiolo.

48 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, Köyliö, kuntaliitos

Puoluepoliittiset intressit sotkevat sotea

Keskiviikko 28.10.2015 - Kari

Hallitus arpoo edelleen, montako sote-aluetta Suomeen muodostetaan. Päätöksen piti tulla jo tällä viikolla mutta ministerien matkailu ja eduskunnan istuntovapaa siirtävät ratkaisun marraskuulle. Tavoitteesta sentään ollaan yksimielisiä. Alueet halutaan tuottamaan entistä tehokkaampia ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Keskustan puoluehallitus päätti, että puolue tavoittelee edelleen maakuntamallia eli 19 sote-aluetta. Kysymys on keskustan valta-asemasta pienissä kunnissa. Kokoomus tähtää selvästi pienempään määrään. Se on jotain virkamiestyöryhmän laatiman vaihtoehdon 5-12 väliltä. Parhaimmillaan varmasti tuo viisi.

Kokoomus ei pidä alueiden määrää puolueelle minkäänlaisena kynnyskysymyksenä. Keskusta voi aina tarjota houkuttelevan poliittisen kompensaation ja asia on sillä selvä. Kaikki on kaupan, kun hinnasta sovitaan. 

Perussuomalaiset eivät ole "tynkkysiltään" paljon ennättäneet aiheeseen paneutua. Voidaan olettaa, että Soinin joukot nielevät ratkaisun kuin ratkaisun. Tärkeintä on jatkaa hallituksessa.

Rahoituksesta hallitus sentään on jo sopinut. Sote-palvelut kustantaa ensisijaisesti valtio. Lisäksi selvitetään myös se vaihtoehto, että alueet saisivat osittain oman verotusoikeuden.

Sote-uudistuksen rahoitus on megaluokan veropäätös. Siinä vaihtoehtoina on erillinen valtion keräämä sote-vero ( tasaverona) tai sote-rahoituksen kerääminen osana progressiivista tuloveroa. Hallituksessa istuville oikeistopuolueille progressiiviseen verotukseen päätyminen on vaikeaa.  Hallitus on luvannut, ettei kenenkään verotus kiristy tällä vaalikaudella. Ei etenkään suurituloisten, jota tämä malli kurittaa.

Ongelmaksi tulee tällä järjestelmällä vielä se, miten kunnat saadaan luopumaan verotuloistaan samalla, kun puolet niiden tehtävistä siirtyy. Jos ne eivät pudota  veroprosenttejaan täysimääräisesti, kokonaisverotus kiristyy.

Sote –uudistus on siis vielä täynnä kysymysmerkkejä. Ratkaisuja ohjaavat nyt selvästi enemmän puoluepolitiikan intressit kuin uudistuksen tavoitteet.

6 kommenttia . Avainsanat: Sote, keskusta, kokoomus

Yhteistyöllä uutta Säkylää kehittämään

Maanantai 19.10.2015 - Harri Salonen, Säkylän sosialidemokraatit ry. puheenjohtaja

Muutama kuukausi vielä ja uusi Säkylä näkee päivänvalon Köyliön liittyessä Säkylään. Miltä näyttää tuleva Säkylä ?

Taloudellisesti ei ainakaan kovin paljon parempia aikoja ole näköpiirissä. Päättäjille on kova pähkinä purtavaksi, miten uuden kunnan talous saadaan tasapainotettua. Säästöjä pitää löytyä joka sektorilta ja taksojakin varmasti joudutaan korottamaan.  

Veroprosentin korotus on väistämättä edessä. Demareilla on olemassa valmiutta nostaa sitä vaikka prosentilla enemmin kuin lomauttaa ja irtisanoa jo vähiin käynyttä kunnan henkilöstöä.  Veroprosentin korotus on tasapuolinen kaikille kuntalaisille. Kunnan työntekijöitä yksin ei haluta maksumiehiksi, eikä hyviä peruspalveluja romuttaa.

Luottamushenkilöpaikat menevät uusjakoon uudessa kunnassa. Seuraaviin vaaleihin saakka Säkylällä on iso 48 –jäseninen valtuusto. Se valitsee hallituksen, uudet lautakunnat  ja jakaa keskeiset johtotehtävät. Demareiden kanta on, että paikat täytetään viimeisten vaalien tuloksen pohjalta. Kuntalaiset ovat äänensä antaneet ja näillä mennään. Kannatamme edelleen sitä,  että valinnat tehdään yhteistyöllä eikä politikoinnilla ja sanelemalla. Tasapuolisuutta noudattaen pitää saada oikeat ja pätevät henkilöt päättämään asioista puoluekannasta riippumatta.  

Tavoitteena on hyvä kunta asua, ja jossa peruspalvelut toimivat.  Kaikki kuntalaisina voimme edesauttaa Säkylän kehitystä parempaan mm. käyttämällä paikallisia palveluita.

Yhteistyöllä uutta Säkylää kehittämään.

30 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, sosialidemokraatit

Vanhemmat kirjoitukset »