Share |

Punaisten muistomerkillä Säkylässä 30.5.

Share |

Tiistai 1.5.2018 - Ismo Nieminen


Ismo Niemisen puhe Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkillä Säkylän kirkkomaalla 30.4.2018

Huomenna vapunpäivänä on kansainvälinen työläisten juhlapäivä. Olemme kokoontuneet tänne Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkille kunnioittamaan sata vuotta sitten käydyssä sisällissodassa kuolleiden säkyläläisten punaisten puolella kuolleiden muistoa.

Tämä muistomerkki paljastettiin tähän Säkylän kirkon eteläpuolelle 35 vuotta sitten 1983. Säkylän metallityöväen ammattiosasto lahjoitti muistokiven hankkimiseksi alkumäärärahan ja paikallisten työväenjärjestöjen avulla saatiin muistomerkkiin tarvittavat varat nopeasti koottua.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa ministeri Veikko Helle lausui mm. seuraavaa:”Me, jotka nyt olemme kokoontuneet tänne Säkylän punaisten muistomerkille, osaamme vain kalpeasti aavistaa ne olosuhteet ja tunnot, jotka syöksivät kansamme veljessodan onnettomuuteen. Tuomareita emme voi olla, ainoastaan voimme hiljentyen pysähtyä muistamaan heitä, jotka kuohuvina aikoina antoivat henkensä aatteen ja paremman huomisen puolesta.”

Tähän muistomerkkiin on koottu 53 säkyläläisen nimet. Heistä viisi kaatui taisteluissa 19 teloitettiin sodan jälkiselvittelyissä kolme täällä Säkylässä. Suurin osa menehtyi vankileirien epäinhimillisissä oloissa väkivallan, nälän, janon tai sairauksien näännyttäminä. Eniten säkyläläisiä kuoli Lahdessa. Hävinneiden osa oli raskas. Jokaisen nimen taakse kätkeytyy yksi arvokas ihmiselämä. Jokaista heistä jäi joku kaipaamaan. Surun lisäksi läheiset saivat kärsiä usein myös ylenkatsetta ja häpeää.

Veikko Helle sanoi myös puheessaan: ” Suomalainen kansanvalta on rakentunut kamppailujen ja vaikeuksien kautta. Mutta siitä on ammennettu myös se voima, jolla tätä maata on muutettu yhä paremmaksi ja tasa-arvoisemmaksi kansalaisten elää ja toimia. Ongelmista huolimatta ei parlamentaarisen demokratian sijalle ole nostettavissa mitään muuta järjestelmää vakaan kehityksen ja oikeudenmukaisuuden takeeksi. Vain yhdessä ponnistaen, keskustellen ja sopien voimme saavuttaa tuloksia tästäkin eteenpäin monella tapaa muuttuneissa olosuhteissa ja kovien kehityspaineiden  keskellä." Näin siis puhui Ministeri Veikko Helle 35 vuotta sitten ja nämä sanat sopivat hyvin myös nyt elämäämme aikaan.

Sata vuotta sitten sattuneet tapahtumat eivät saa toistua. Sen eteen meidän kaikkien on tehtävä työtä. Tänään paikalla on monia joiden läheisten nimet on tähän muistomerkkiin kaivattu. Otamme osaa siihen suruun jota te ja läheisenne ovat joutuneet vuosikymmenten aikana kantamaan. Haluan lausua myös kiitoksen kaikille niille joiden työn ansiosta on tähän pystytetty. Ei vähiten Metallin ammattiosastolle.

Samalla toivotan kaikille iloista ja rauhallista vappua.


Kommentit

19.6.2018 21.37  seurailija

Onko kommenttisivu jätetty vallan pois vai eikö ole kansalla kommentoitavaa?
Siis, Markkula taitaa olla kaikkia esityksiä/ehdotuksia vastaan ;))

20.6.2018 0.05  admin

Kommentit kulkevat blogien mukana. Viime aikoina on tällä rintamalla ollut vähän hiljaista. Mikään ei estä kirjoittelemasta tänne kommenteja myös uutisiin tai muuhun liittyen.

Pitänee syksyllä taas aktivoitua näiden blogien kirjoittamisessa. Kunnon keskustelulle olisi taas ilmeistä tilausta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini