Share |

Taas kaikki kauniit muistot

Perjantai 23.12.2022 - Ismo Nieminen, kappalainen

Jouluun liittyy paljon muistoja. Joitakin jouluja ei välitä muistella. Joulujen pitkässä ketjussa on kuitenkin enimmäkseen hyviä jouluja. Erityisesti lapsena oli joulut tärkeitä. Juhlaan valmistautumien ja itse juhla olivat jännittäviä ja mieleenpainuvia. Nyt työikäisenä joutuu tai pääsee puhumaan joulusta muille ihmisille. Minulle joulu on kristillinen juhla. Joulu on pienen lapsen juhla, joka pelasi maailman, minutkin. Enkeleiden ilosanomasta löytyy joka joulu uudestaan iloa ja valoa.
Vaikka maailmassa on paljon pimeyttä ja monet asiat painavat mieltämme joulun sanoma on sama. Unohda arki ja sen vaivat. Vietä tätä juhlaa rauhassa. " Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mielehen. Lumivalkeat pellot puistot ja juhla Jeesuksen." Hyvää joulua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Toinen poikkeusjoulu

Perjantai 24.12.2021 - Ismo Nieminen, kappalainen

Viime jouluna ajattelin, että se jää muistoihin poikkeuksellisena juhlana. Vielä mitä, tämäkin joulu on kovin poikkeuksellinen. Elämme edelleen kulkutaudin varjossa. Naamarit ja rokotukset ovat vahvasti läsnä
arjessamme. Testit ja karanteenit täyttävät arkemme. Kaikkeen jotenkin tottuu. Poikkeustilakin alkaa tuntua tavalliselta.
Joulu on joulu vaikka elämä ei jatkaisikaan juoksuaan normaaleja raiteitaan. Jeesus syntyi tänne maailmaan veljeksemme ja johdattaakseen meidät kerran taivaan kotiin. Täällä maanpäällä hän antaa meille mallin hyvään elämään. Hän neuvoo meitä välittämään toisistamme ja välittämään Jumalasta. Vaikka ei välittäisikään joulun hengellisestä puolesta, tarjoaa joulu useimmille tilaisuuden lepoon ja virkistykseen. Juhla katkaisee arjen ja auttaa jaksamaan eteenpäin.
 
Rauhallista joulua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Poikkeusjouluna

Keskiviikko 23.12.2020 - Ismo Nieminen, kappalainen

Poikkeusjouluna
Tänä vuonna monet totutut kuviot ovat menneet täysin uusiksi. Onhan niitä ollut vaikeampiakin
aikoja kuten sotia ja nälänhätää. Kuitenkin tänä vuonna vanha normaali maailmanjärjestys on
muuttunut. K-alkuinen pöpö on laittanut melkein kaiken etätoiminnaksi. Työttömyyttä, taloudellisia
huolia ja sairauden pelkoa on maailma täynnä. Keskellä kaikkea tätä valmistaudutaan taas jouluun.
Tämä jouluna pestään käsiä ja sovitellaan maskeja. Kuitenkin jokainen jollain tavalla haluaa joulua
viettää.
Evankeliumien ensimmäinen joulu tapahtui sekin poikkeusoloissa. Valtiovallan verouuditus oli
mullistanut tavallisen elämän. Kuten usein nykyisinkin, uudistukset oliat hankalia ja vaivalloisia,
silloinkin Marian Joosefin täytyi lähteä pitkälle matkalle. Betlehem oli kuin nuijalla lyöty samalla
asialla olevia. Majapaikaksi löytyi vain eläinten suoja. Kesken tätä alkoi vielä synnytys. Pieni lapsi
sai kehdokseen eläinten ruokakaukalon. Oli enkeleitä, tähti ja paimenia ja viisaita miehiä. Kaukana
normaalista ja turvallisesta.
Evankeliumin viesti Pelastajan syntymästä on tuonut iloa ja rauhaa kauan. Samaa se viesti voi tuoda
tänäänkin poikkeusjouluna. ” Syttyi siunattu joulutähti. Yöhön maailman raskaaseen. Hohde
määrätön siitä lähti. Viel on auvona ihmisten”.
Hyvää joulua!

2 kommenttia . Avainsanat: joulu

Rauhaa kaikille

Sunnuntai 22.12.2019 - Ismo Nieminen, kappalainen

Säkylässä on monena vuotena ollut joulun alla laavuhartaus iltapimeässä. Erämiesten jätkänkynttilät ja
nuotio luovat lämmintä valoaan pimeyteen. Säät vaihtelevat mutta aina tuo tilaisuus on jollakin tavalla
puhutteleva.
Muutama joululauluesitys mieskvartetin laulamana aloittaa tilaisuuden. Seuraavaksi julistetaan joulurauha metsän eläimille. Seurakunnan työntekijä puhuu pari ajatusta joulun hengellisestä sanomasta. Lopuksi lauletaan yhdessä maa on niin kaunis. Ohjelman jälkeen vähän piparia ja glögiä nautittuaan lähtevät ihmiset koteihinsa valmistautumaan joulun viettoon.
Luonnon läheisyys, valon ja pimeyden vuoropuhelu sekä rauhan sanoma puhuttelevat ja rauhoittavat ihmistä. Jouluna vietämme Jeesuksen syntymäjuhlaa. Jeesus on kristityille tärkeä. Hänen syntymäjuhlaa saamme viettää kiitollisena.
Laavuhartauden ohjelma päättyy aina lauluun. ” Enkelit ensin paimenille lauloi. Sielusta sieluhun kaiku soi.
Kunnia Herran maassa nyt rauha kun Jeesus meille armon toi.”
Rauhallista joulua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Valaise kasvosi meille

Lauantai 22.12.2018 - Ismo Nieminen, kappalainen

Työssäni pääsen usein kohtaamaan pieniä lapsia. Lapsissa on eroja. Kastepuvussa kastemaljan ääreen kannetaan pieni vauvoja, pulleita vauvoja, kiharapäisiä vauvoja ja kaljuja vauvoja. Joskus vauva huutaa kuin palosireeni koko ajan. Toisinaan piltti uinuu syvää ja rauhallista unta.

Vaikuttavimpia ovat vauvat jotka ovat valppaita ja kiinteäsi katsoa napittavat silmiin. Kastekaavassa on vuosisatojen takaa säilynyt kohtia, joissa puhutellaan lasta. Joskus hämmentävästi tuntuu siltä, että vauva ymmärtäisi kaiken, mitä hänelle puhutaan. Pieni vauvan ystävällinen katse lämmittää kummasti sydänalaa ja herättää halun pitää huolta.

Betlehemin öisen tähtitaivaan alla pienessä eläinsuojassa saatiin katsella vastasyntynyttä poikalasta. Huusiko vai nukkuiko hän, sitä emme tiedä. Usein taideteoksissa kuitenkin seimenlapsen kasvot säteilevät taivaallista valoa. Jumala tulee ihmisiä lähelle pojassaan joulun lapsessa tänäänkin. Herran siunauksessa toivotaan, että Herra valistaisi, siis valaisisi kasvonsa meille. Ensimmäisenä jouluna Jumalan kasvot olivat pienen lapsen kasvot Betlehemin yössä.

Rauhallista joulua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulun sanomaa

Kun joulu on

Sunnuntai 24.12.2017 - Ismo Nieminen, Säkylä-Köyliön srk:n kappalainen

Olipa sitten jouluihminen tai ei. Joulun tuloa ei voi olla huomaamatta. Joulu on esillä kaikkialla. Jouluna muistetaan itselle tärkeitä ihmisiä eri tavoin. Korttien lähettäminen on jo vähentynyt, mutta sosiaalisessa mediassa muistetaan läheisiä sitäkin enemmän. Hyvän joulun toivotukset kuuluvat myös teillä ja aitovierillä. Jouluna on myös hyvää tahtoa niitä ihmisiä kohtaan, joilla ei elämässä mene kovin hyvin. Seurakunnan diakoniatyön ja muiden yhteisöjen kautta on autettu heikoimmassa asemassa olevia. Kaikenkaikkiaan joulu on hyvän tahdon juhla.

Jouluna muistellaan Jeesuksen syntymää. Vanhassa joululaulussa sitä kuvataan näin. ” On äiti laittanut kystä kyllä. Hän lahjat antaa ja lahjat saa. Vaan seimi, pahnat ja tähti yllä ne silmiin kalleina kangastaa siks´mieli hellä on kristityllä kun joulu on. Kun joulu on-

1 kommentti . Avainsanat: joulu

Meistä jokainen on jollainlailla jouluihminen

Keskiviikko 23.12.2015 - Ismo Nieminen, Säkylän seurakunnan kappalainen

Taas on kohta kuukausi valmistauduttu jouluun. Jotkut nauttivat kovasti joulunlaitosta ja ovat koristelleet kotinsa koristeilla. Erilaiset jouluvalot tuikkivat kodeissa ja puutarhoissa. Joulukorteilla on muistettu kauempana asuvia. Työpaikat ja järjestöt ovat yhdessä kokoontuneet jouluaterioiden ääreen.

Papin työssä kohtaa erilaisia jouluun valmistautuvia. Joidenkin joulupöydässä on uutena perheenjäsenenä pieni vauva. Toisesta kodista on rakas muuttanut ikuiseen jouluun ja hänen paikkansa on tyhjä. Johonkin kotiin odotetaan lapsia maailmalta. On varakkaita koteja ja koteja, joihin seurakunnan lahjakortti on enemmän kuin tervetullut.

Uskallan ajatella, että jokainen meistä on jollain lailla jouluihminen. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Joulun ajatus rauhasta ja hyvästä tahdosta tuntuu tarttuvan kaikkiin. Vaikeina ja levottomina aikoina joulurauha tuntuu entistä tärkeämmältä ja arvokkammalta. Jean Sibeliuksen juhlavuotena voi lainata hänen säveltämänsä laulun pyyntöä. ” Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo. Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.”

Rauhallista Joulua

1 kommentti . Avainsanat: joulu

Sanaa jouluksi

Tiistai 23.12.2014 - Säkylän kappalainen Ismo Nieminen

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn.

Ensimmäiseen jouluun liittyy suuren valtakunnan verouudistus. Roomasta tullut määräys pakotti Marian ja Joosefin matkalle mahdollisimman epämukavaan aikaan. Omassa ajassamme on jotain vastaavaa. Kaukaa tulee määräyksiä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään ja monenlaiset uudistukset ja hankkeet ovat käynnissä. Emme tiedä, mutta oletettavasti veroluetteloon kirjautuminenkin tuli Betlehemissä kaiken muun ohella hoidetuksi.

Verouudistus saattoi aikanaan olla tärkeä asia. Nykyisin kristityt juhlivat ennen kaikkea Vapahtajan maailmaan syntymistä. Vapahtaja syntyi vaatimattomissa olosuhteissa pienellä paikkakunnalla kaukana valtakeskuksista. Pieni lapsi joutui kärsimään valtataistelusta. Paikallinen roomalaisten käskyläinen kuningas Herodes yritti tuhota Jeesus lapsen. Lapsi pelastui pakolaiseksi Egyptiin, mutta kaikki Betlehemin muut poikalapset tapettiin ja heitettiin virtaan. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut. Lapsia tapetaan nykyisinkin jopa omassa kodissaan. Pakolaisetkaan eivät ole loppuneet.

Joulukuvaelmien kiillon takana piilee rujo ja raju arki. Kuitenkin me kristityt vietämme joulua oman arkemme keskellä kiitollisin mielin. Mielessämme käymme Betlehemin seimen ääreen. Laulua lainaten: ” Nyt sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.” Enkelit toivottivat rauhaa ihmisten välille. Pyrkikäämme rauhaan joulun jälkeenkin. Hyvää joulua kaikille.

                                                                                                             Ismo Nieminen

1 kommentti . Avainsanat: joulu, Säkylä, Ismo Nieminen