Share |

Säkylän kuntavaaleissa vedonlyöntikohteita

Share |

Tiistai 28.3.2017 - Kari


Kuntavaalien kirikierrokset alkavat, kun päästään ennakkoäänestyksen alkuun. Toreilla tarjoillaan rokat, lätyt, kahvit ja makkarat. Ilmassa on suuren markkinan tuntua. Postiluukut kolahtelevat erilaisista puolueiden julkaisuista, mutta myös yksityisistä mainoksista. 

Säkylässä eniten ehdokkaita listoilleen kerännyt keskusta painatti taas mediakonsulttinsa toimesta "Vihreän vaijerinsa". Paikalliset yritykset mainoksineen ovat vahvasti tukeneet  julkaisua taloudellisesti. Lehti esittelee ansiokkaasti ehdokkaat, eikä syyttä. Joukossa on paljon "vähemmän tunnettuja tuttavuuksia" - vielä esittelyn jälkeenkin.

Keskustan listojen ainoa yllätysnimi lienee kokoomuksen suojista tullut Jyrki Aaltonen. Asioista tavallisesti hyvin perillä olevat keskustalaislähteet ovat kertoneet, että hänen pyyntöään päästä mukaan vastusti vain vaalikoneiston toteemi Tarmo Luoto

Ilman Aaltostakin keskusta pyrkii profiloitumaan yrittäjäpuolueena. Löytyy joukosta sentään neljä rehtiin alkiolaiseen tapaan itseään häpeilemättä maanviljelijäksi kutsuvaa ehdokasta. Veikkaan, että heistä Veli-Pekka Suni ja Mika Männistö saavat kursailemattomuudestaan palkaksi hyvän äänimäärän.

Demareilla ehdokaslista täyttyi kiusallisen hitaasti. Lopulta kokoon saatiin kuitenkin hyvin iskukykyinen joukko. Reserviin jäi vielä muutama tulevaisuuden nimi. Yllättävin tulokas listalla on ilman muuta Seija Muurinen, joka loistavasta äänimäärästään huolimatta ei viime vaalien paikkajaossa päässyt osingolle kokoomuksen sisäisessä tehtävien täytössä. Loikkari hän ei ole toimittuaan vaalikauden omana ryhmänään. Mielenkiintoista nähdä, oliko Seijan kannatus henkilökohtaista. Seuraavatko siis äänet häntä vai takavarikoitiinko ne entiselle puolueelle ?

Demarien ehdokaslista jakaantuu puoliksi entisen Köyliön ja Säkylän asukkeihin. Muutamilla on työnsä puolesta hyvät mahdollisuudet saada ääniä vanhan kuntarajan molemmin puolin. Ismo Nieminen on selkeästi tällainen kahden heimon tasapuolinen palvelija. Uudet tarjokkaat Terttu Pesonen-Säilä ja Teppo Rantalainen ovat mielenkiintoisia haastajia. 

Mainonnassaan demarit haluavat osoittaa riippumattomuuttaan. Ryhmän ilmoitukset maksetaan rehellisesti yhdistysten omilta tileiltä. Näin ei synny mitään sidonnaisuuksia tai kiitollisuuden velkaa.

Kokoomuksen tuska ehdokkaiden etsinnässä näkyy lopputuloksessa. Suurin yllätys oli varmaan värikkäiden vaiheiden jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi nousseen Jarkko Jaspan luopuminen. Kyseessä on joko henkilökohtaisen mitan täyttyminen tai ryhmädynamiikan ongelma. Yhdessä Aaltosen loikan ja Muurisen palaamatta jäämisen kanssa kokoomuksen tilanne on haastava. Jännityksen kohteena on aktiiviupseeri Mika Heikkilän ja reservin upseeri Olavi Mäkisen kaksintaistelu.

Kokoomuksen aviiseja vielä alkuviikosta odoteltiin, joten niitä ei voi tässä kommentoida.

Perussuomalaisten ehdokaslista on hiukan kokoomusta lyhyempi. Edesmenneen ääniharavan Jorma Julinin jytkyä tavoittelee yhdeksän ehdokasta. Listaa tutkaillessa kiinnittyy huomio siihen, että ehdokkuuskin voi olla eräänlainen sukuvika. Ryhmän ykkösen paikasta kisailtaessa Maarit "Susi" Markkula saa haastajakseen lehtien palstoilla vallanpitäjiä ja virkamiehiä kyykyttävän Jarmo "Kynä" Hannulan.

Mainonnassa puoluetuesta täysin siemauksin nauttivat perussuomalaiset ovat liikkeellä värejä ja laadukasta painopaperia säästämättä. Tarjolla on valtakunnallista, maakunnallista ja paikallista ilosanomaa.

Vasemmisto sinnittelee edelleen Säkylän puoluekartalla. Puiston Timo kerää potin vanhan emäkunnan alueella ja saa lisä-ääniä liitosnaapuristakin pitkin sukujuuriaan. Ay-puolelta haastajaksi ilmoittautuu aluetoimitsija Matti Numminen.

Vasemmiston vaalijulkaisuista eivät postilaatikot täyty. Luotto on lehti-ilmoittelussa.

Vihreät ovat mukana, kun Reetta Hulmi kerää itselleen mukavan äänipotin, jolla ei kuitenkaan tee mitään. Jos valtuusto kasattaisiin henkilökohtaisten äänten perusteella, olisi pirteä Reetta valtuutettu. Suhteellisessa vaalissa moni epäsuositumpi ohittaa hänet. Nyt käteen jää vain osallistumisen ilo ja tietysti pohja lähteä ehdolle eduskuntavaaleissa.

Säkylän vaaleissa on tarjolla monta herkullista vedonlyöntikohdetta niin puolueiden kuin henkilöidenkin menestymisestä. Tässä olisi yksi paikkajakoennuste, josta voi olla eri mieltä :  keskusta 12, sdp 7, kokoomus 4, perussuomalaiset 3, vasemmisto 1.

Avainsanat: Kuntavaalit, Säkylä


Kommentit

28.3.2017 19.56  Paljasjalkainen

Toivottavasti vaalien jälkeen palataan takaisin keskustan ja demarien yhteistyöhön. Uskon, että vaalitulos sen mahdollistaa.

28.3.2017 22.40  Rokokookokoomus

Minkä yhteistyön? Keskusta 14, SDP 6, Perus 4, Kokoomus 2 ja vasemmisto 1.

29.3.2017 0.55  Yövuorolainen

Minun ennustukseni on Kepu 13, Demarit 8, Kokoomus 3, Persut 2 ja Vasemmistoliitto 1

30.3.2017 11.37  Paljasjalkainen.

Pienessä kunnassa tarvitaan yhteistyötä yli rajojen. Edessä on suuria haasteita.

30.3.2017 15.01  Jarmo Hannula

Hei Kari! Hieno titteli "Vallanpitäjien kyykyttäjä" pahus kun en huomannut ottaa vaaliteemaksi.
Kynä Hannula

30.3.2017 22.00  Kari

Ehtiihän tuota vieläkin käyttää. Kiitos maistuvista makkaroista.

1.4.2017 18.57  Tarmo

Kiitos uudesta nimestä "vaalikoneiston toteemi"

1.4.2017 23.36  Kari

Ole hyvä. Eikö se kuvaa hyvin Sinua, joka jo vuosikymmenet olet ollut mukana keskustan vaalikoneiston vaihtumattomana osana ?

6.4.2017 20.20  Erno

Sanovat että demarit ovat tyrineet vaalit kun puhuvat sotesta. Eihän ne asiat kauaa enää kunnalle kuulukaan. Yhtiöitetään. Sitä pitää sanoa valinnanvapaudeksi. Palvelut paranee. Sairas nopeasti hoitoon ja voi vielä itse valita ja kilpailuttaa palveluntarjoajan. Hienoa. Säästöt kaiken hyvän lisäksi useita miljardeja. Ja demarit vielä epäilee hallituksen hyviä pyrkimyksiä.
Olisi toisenlaisiakin kärkihankkeita. Räjähtelevät lepakot, sudet, tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen, maahanmuuttokriittisyys ja unisex vessojen vastustaminen

12.4.2017 7.01  jalmari

Kappas vasemisto pudonnut valtuustosta.

12.4.2017 9.34  admin

Nostetaan takaisin.

14.4.2017 12.55  Palkasjalkainen

Vaalit on pidetty. Keskusta ylivoimainen ykkönen, demarit vaalivoittajia. Kannatus nousi yli neljä prosenttia. Kokoomus romahti. Entinen valtapuolue, jolla aikanaan oli yhdeksän valtuutettua nyt vain kolme. Perussuomalaiset ovat Soinia lainatakseni "takiaispuolue", kolmella valtuutetulla. Vasemmisto eli vanhat kommunistit romahtivat kokonaan, yksi paikka. Viimeisen paikan haltija ei kuulopuheiden mukaan ole edes Vasemmistoliiton jäsen. Vihreät saivat valtuuston yhden paikan, mutta sillä ei ole ole juuri mitään merkitystä.
Toivottavasti keskusta ja demarit pääsevat hyvään yhteistyöhön.

14.6.2017 11.12  Tarkkuutta uutisointiin

"Perussuomalainen avaus Säkylän valtuustossa" tekstissä on virhe: valtuutettu on Maarit Markkula, ei Taina.

14.6.2017 22.58  admin

Hyvä huomio lukijalta. Vinkki tuli toistakin tietä. Kiitos tarkkaavaiosuudesta.

26.11.2017 11.34  Kotiinpäin

Onkohan Säkylässä yritykset vähissä, kun yrittäjäyhdistyksen vuoden yrittäjäksi ja vuoden nuoreksi yrittäjäksi valitsemien yritysten kotipaikat ovat Paimio ja Loimaa?

28.11.2017 15.32  Tauno Tark'ampuja

Pieni tarkennus edelliseen, eli vuoden yrittäjät valitsee Säkylän kunta / kunnanhallitus yrittäjien esityksestä. Jos valinnasta meni yöunet, niin valitusosoite on nyt selvillä.

18.12.2017 10.14  Missä BemariDemari?

Aikanaan, kun päätöksiä erityisryhmien asuttamisesta tehtiin, oli yhtenä vaihtoehtona sairaanhoitopiirin toimesta toteutettava asuntohanke. Säkylän kunta ei kuitenkaan puoltanut sitä vaan halusi hoitaa ratkaisut omin neuvoin ja omalla riskillä.
Voi Kari miten kivaa onkaan vääristellä totuutta.
Toisaalta tämäkin on hyvä esimerkki siitä, kun laitat käden taskuusi, niin siellä onkin jo demarin käsi.

18.12.2017 23.51  Kari

Eli missä mentiin ohi totuudesta ?

24.12.2017 11.35  Tarmon talon veteraani

Miksi sairaanhoitopiirin olisi pitänyt rakentaa, jos kerran tarvetta ei ole ollut?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini