Share |

Toivoa soppii, että köyhäkin oppii

Keskiviikko 9.12.2015 - Kari

Uuden Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi värikkäiden vaiheiden jälkeen valittu Jarkko Jaspa (kok) oli todellisessa kiirastulessa maanantain kokouksessa. Hänen onnekseen henkilövalinnoissa ei sentään tarvinnut turvautua suhteelliseen vaaliin. Perinteisessäkin kokousjuoksutuksessa riitti haastetta.

Valtuuston kompurointi alkoi heti ensimmäisessä tehtävässä. Keskustan ryhmäjohtaja Hannu Rantalan johdolla valmistelluissa valinnoissa piti kaiken olla selvää. Vaan eipä ollut. Ehdotus valtuuston vaalilautakunnan kokoonpanosta oli tasa-arvolain vastainen. Ei auttanut muu kuin pitää neuvottelutauko. 

Seuraava näytös oli kunnanhallituksen valinta. Siinä oikaistiin suoraan henkilöiden nimeämiseen, vaikka ensi olisi pitänyt päättää hallituksen toimikaudesta. Rantalan jälleen lukema nimilista sisälsi mahdottoman yhtälön. Sen mukaan keskustan Timo Kuusisto ja kokoomuksen Kullervo Kauppi olisivat vaihdelleet varsinaisen ja varajäsenen paikalla toimikauden puolittaen. Ikämies Kuusisto kellisti nuoren Kaupin varalle.

Hallituksen kokoonpanoa tarkastellessa kiinnittyy huomio demareiden edustukseen. Pysähtyneisyydestä syytetty ryhmä on ollut valinnoissaan selvästi muita edistyksellisempi. Siinä, missä keskusta on pitäytynyt entisissä nimissä, demarit heittää peliin 80- luvulla syntyneet toivonsa. Nuoresta iästään huolimatta Pekka Rautiaisella tosin on jo pitkä kokemus kunnalliskuvioissa ja Heli Vanha-Rauvolakin on untuvikko vain hallitustyöskentelyssä.

Kokoomuksessa on vahvaan asemaan noussut aikanaan Karhusuon koulun puolustustaistelua johtanut Heidi Muhonen. Hän sai puolueensa ainoan hallituspaikan lisäksi vedettäväkseen sivistyslautakunnan. Valtaa ja vastuuta. 

Keskustassa herättää kysymyksiä Satu Tietarin kunnalliseen uraputkeen tullut tukos. Perusturvalautakunnan puheenjohtajuus ei tunnu itse keksityltä. Tässä tehtävässä hänestä ei taida tulla muinaisjäännettä. Entisten säkyläläisten edustus hallitusryhmässä on puhtaasti Toivontien viitoittama. Siinä ei sijaa uusille kyvyille löydy eikä liioin Eu –osaamiselle.

Talousarviokäsittelyssä päästiin odotetusti äänestämään lomautuksista. Demarit ehdottivat niistä luopumista saaden sanallista tukea ryhminä vasemmistolta ja Seija Muuriselta. Äänestys ei kuitenkaan ollutkaan niin yksinkertainen juttu. Keskustan piirissä jo luottamushenkilövalintojen yhteydessä hellitty ajatus kuntapalkollisten kelvottomuudesta keskeisinä päättäjinä sekoitti salia. Loppujen lopuksi tultiin siihen tulokseen, että kaikki äänestävät.

 Lomautuspäätös jäi voimaan kokoomuksen ja keskustan enemmistön äänin 32-16. Demarit saivat tuekseen vasemmiston Timo Puiston ja Raimo Salon, keskustan ryhmästä mielensä rohkaisivat Leena Karilainen, Pertti Kiviranta, Anna-Maija Kotiranta ja Jari Viskari. Omissa nimissään toimiva Seija Muurinen täydensi joukkoa.

Säästökohteeksi tarjottu maanhakintamäärärahasta luopuminen kärsi tappion äänin 38-10. Siinä demareita tuki perussuomalaisten Maarit Markkula.

Keskustan vanha kettu Pertti Kiviranta oli ainoa, joka sai läpi muutoksen talousarviokirjaan. Hän sai valtuuston hyväksymään yksimielisesti tekstimaininnan elinvoimaisten kylien tukemisesta. Päätös oli helppo: se ei maksanut euroakaan.

Mitä uudessa Säkylän kunnassa on odotettavissa tämän valtuuston kokouksen päätösten perusteella ? Se jää nähtäväksi. Ainakin periaatteessa keskustalla on mahdollisuus jyrätä päätöksenteossa mielin määrin. Aika ja edessä olevat ratkaisut ovat sellaisia, että pelkällä voimalla ei ehkä sittenkään kannattaisi edetä. Köyliöläiset lienevät tässä suhteessa valistuneempia.

Valtuuston päätöksellä kunnanhallitus ainakin haluaa ottaa kunnanjohtajalta valtaa harkinnanvaraisissa ja osastopäälliköiden palkantarkistuspäätöksissä. Se ei myöskään luota ylihoitajan ja johtavan hammaslääkärin kykyyn osata valita vakituiset alaisensa. Nämä tiukennukset tehtiin hallintosääntöä rukkaamalla.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisen roolin valtuusto vuoden alusta ottaa.  Nyt hallituksen jäsenillä ei siellä ole enemmistöä, joten parlamentarismille olisi pelikenttää. Ainakin valtuusto ehti jo maanantaina osoittaa halua keskustella eikä vain kuunnella, mitä yhdistymishallitus esittää.

"Toivoa soppii, että köyhäkin oppii", sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marko Pelttari (kesk,). Kuntalaisia lehterillä sitä kuulemassa oli tasan kolme.

22 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, valinnat

Lyhytnäköistä voimankäyttöä uudessa Säkylässä

Tiistai 17.11.2015 - Kari

Eräässä baariparlamentissa ehdittiin jo siunailla, miten on mahdollista, että porvarillisen Säkylän valtuustoa tulisi johtamaan demari. Ei tullut. Ei vaikka keskustalaisen ryhmäpuheenjohtajan Hannu Rantalan lehdistötiedote niin kertoi miehen johtamien ryhmäneuvottelujen jälkeen. Samaisessa uutisessa (muun muassa SK24.fi/4.11.)  Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Salonen sanoi sanasta sanaan, että "henkilövalinnat luottamustoimipaikkoihin ja myös valtuuston puheenjohtajan nimi ovat vielä avoinna".

Ryhmäneuvotteluissa demareiden neuvottelijoihin kuulunut Säkylän valtuuston ryhmäpuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Jarmo Alho oli ennakkoveikkailuissa vahvin ehdokas valtuuston puheenjohtajaksi. Lopullisen valinnan ehdokkaasta teki kuitenkin Köyliön ja Säkylän sosialidemokraattien yhteinen kokous vasta sunnuntai-iltana. Valituksi tulikin kunnallisneuvos Juha Nummela, jota vankan kokemuksensa takia pidettiin kriisiaikaan sopivana valintana.

Kepu pettää aina. Kulunut sanonta, mutta jotenkin tähän tilanteeseen taas parhaiten istuva fraasi. Uuden Säkylän ehdoton valtapuolue keskusta pitää itseään niin ylivertaisena, että se katsoo oikeudekseen ottaa tai jättää muiden ryhmien itseään edustamaan valitut henkilöt. Keskusta tahtoo vastoin neuvottelijoidensa sopimaa vuoroperiaatetta syrjäyttää viime kunnallisvaaleissa toiseksi suurimmaksi ryhmittymäksi uudessa Säkylässä nousseet demarit.

Pitkin syksyä Köyliön keskustan suunnalta oltiin usein yhteydessä demareihin, jotka jo olivat lyöttäytyneet yhdeksi porukaksi. Tuntui, että tosissaan oltiin hakemassa hyviä yhteistyön lähtökohtia tulevan kunnan alkutaipaleelle. Keskustan sisäpolitiikassa käytettiin hyväksi muun muassa demarien suopeutta köyliöläisen Marko Pelttarin nostamisessa yhdistymishallituksen ja sittemmin kunnanvaltuuston tai vaihtoehtoisesti kunnanhallituksen johtoon. Tällä lojaliteetillä ei ollut enää mitään arvoa, kun oma tavoite oli saavutettu.

Mitä jatkossa, kun ryhmien sopimus raukesi ? Varmaa on, että uuden Säkylän toiseksi suurimmalla ryhmällä eli demareilla ei ole edustajaa kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa. Mitä tästä eteenpäin kirjoitan, on enemmän tai vähemmän arvailua.

Keskusta voi kiitollisuuden velkaan jääneen kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa jatkaa paikkojen jakamista. Suhteellisen vaalin turvin sosialidemokraatteja ei kuitenkaan saa kokonaan paitsioon. Mutta kun ei kelvata vastuuta jakamaan, ollaan oppositiossa.

Ottaen huomioon kunnan vakavan taloudellisen tilanteen täytyy keskustan linjavalintaa ihmetellä. Lieneekö tällä yhteyksiä valtakunnan politiikkaan ? Säkylänkin oppositiosta sosialidemokraatit seuraavat tarkasti valtaapitävien politiikkaa. Hyviä ratkaisuja kannatetaan, huonoja vastustetaan. Kaiken aikaa johtotähtenä on kuitenkin äänestäjille vaaleissa annettu lupaus toimia heidän parhaakseen. Erityisesti säästöjen ja leikkausten puristuksessa pidetään heikompien puolta.

Jarkko Jaspalle onnea uudessa tehtävässään, joka tuli yllättäin mutta ei aivan pyytämättä. Kotiläksynä seuraavaan kokoukseen kannattaa lukea, mitä suhteellinen vaali käytännössä merkitsee.

Lue lisää »

51 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, puheenjohtaja