Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Oletko tyytyväinen Säkylän terveyskeskuksen palveluihin ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Lyhytnäköistä voimankäyttöä uudessa Säkylässä

Tiistai 17.11.2015 - Kari

Eräässä baariparlamentissa ehdittiin jo siunailla, miten on mahdollista, että porvarillisen Säkylän valtuustoa tulisi johtamaan demari. Ei tullut. Ei vaikka keskustalaisen ryhmäpuheenjohtajan Hannu Rantalan lehdistötiedote niin kertoi miehen johtamien ryhmäneuvottelujen jälkeen. Samaisessa uutisessa (muun muassa SK24.fi/4.11.)  Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Salonen sanoi sanasta sanaan, että "henkilövalinnat luottamustoimipaikkoihin ja myös valtuuston puheenjohtajan nimi ovat vielä avoinna".

Ryhmäneuvotteluissa demareiden neuvottelijoihin kuulunut Säkylän valtuuston ryhmäpuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Jarmo Alho oli ennakkoveikkailuissa vahvin ehdokas valtuuston puheenjohtajaksi. Lopullisen valinnan ehdokkaasta teki kuitenkin Köyliön ja Säkylän sosialidemokraattien yhteinen kokous vasta sunnuntai-iltana. Valituksi tulikin kunnallisneuvos Juha Nummela, jota vankan kokemuksensa takia pidettiin kriisiaikaan sopivana valintana.

Kepu pettää aina. Kulunut sanonta, mutta jotenkin tähän tilanteeseen taas parhaiten istuva fraasi. Uuden Säkylän ehdoton valtapuolue keskusta pitää itseään niin ylivertaisena, että se katsoo oikeudekseen ottaa tai jättää muiden ryhmien itseään edustamaan valitut henkilöt. Keskusta tahtoo vastoin neuvottelijoidensa sopimaa vuoroperiaatetta syrjäyttää viime kunnallisvaaleissa toiseksi suurimmaksi ryhmittymäksi uudessa Säkylässä nousseet demarit.

Pitkin syksyä Köyliön keskustan suunnalta oltiin usein yhteydessä demareihin, jotka jo olivat lyöttäytyneet yhdeksi porukaksi. Tuntui, että tosissaan oltiin hakemassa hyviä yhteistyön lähtökohtia tulevan kunnan alkutaipaleelle. Keskustan sisäpolitiikassa käytettiin hyväksi muun muassa demarien suopeutta köyliöläisen Marko Pelttarin nostamisessa yhdistymishallituksen ja sittemmin kunnanvaltuuston tai vaihtoehtoisesti kunnanhallituksen johtoon. Tällä lojaliteetillä ei ollut enää mitään arvoa, kun oma tavoite oli saavutettu.

Mitä jatkossa, kun ryhmien sopimus raukesi ? Varmaa on, että uuden Säkylän toiseksi suurimmalla ryhmällä eli demareilla ei ole edustajaa kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa. Mitä tästä eteenpäin kirjoitan, on enemmän tai vähemmän arvailua.

Keskusta voi kiitollisuuden velkaan jääneen kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa jatkaa paikkojen jakamista. Suhteellisen vaalin turvin sosialidemokraatteja ei kuitenkaan saa kokonaan paitsioon. Mutta kun ei kelvata vastuuta jakamaan, ollaan oppositiossa.

Ottaen huomioon kunnan vakavan taloudellisen tilanteen täytyy keskustan linjavalintaa ihmetellä. Lieneekö tällä yhteyksiä valtakunnan politiikkaan ? Säkylänkin oppositiosta sosialidemokraatit seuraavat tarkasti valtaapitävien politiikkaa. Hyviä ratkaisuja kannatetaan, huonoja vastustetaan. Kaiken aikaa johtotähtenä on kuitenkin äänestäjille vaaleissa annettu lupaus toimia heidän parhaakseen. Erityisesti säästöjen ja leikkausten puristuksessa pidetään heikompien puolta.

Jarkko Jaspalle onnea uudessa tehtävässään, joka tuli yllättäin mutta ei aivan pyytämättä. Kotiläksynä seuraavaan kokoukseen kannattaa lukea, mitä suhteellinen vaali käytännössä merkitsee.

Lue lisää »

51 kommenttia . Avainsanat: Säkylä, valtuusto, puheenjohtaja