Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Otatko vai oletko jo saanut koronarokotteen ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Eenokki palaa taas

Share |

Maanantai 29.7.2013 - Kari


Säkylän Eenokki on taas herännyt henkiin. Alueelle rakennettu frisbeegolfrata houkutteli jo ensimmäisen viikon aikana runsaasti väkeä paikalle. Hieno homma. Edellisen vaalikauden valtuusto teki viime töikseen hyvän päätöksen myöntäessään  runsaan kymppitonnin hanketta varten. Parviaisen Laurin pidellessä ohjaksia ja Vainion Mikan suunnitellessa väyliä saatiin hyvää jälkeä aikaan.

Frisbeegolf on lajina kovasti harrastajaystävällinen. Se soveltuu yhtä hyvin kaveriporukoiden kuin perheidenkin yhteiseksi harrastukseksi. Minkäänlaista ikä- tai sukupuolirajoitusta ei tunneta. Välinekustannukset ovat todella pienet. Pari - kolme ominaisuuksiltaan hiukan erilaista kiekkoa riittää harrastelijan pelikassiin. Kukkaro kevenee niistä noin kolme kymppiä. Muuta ei tarvita.

Rata on haasteellinen, mutta tarjoaa samalla annoksen suomalaista luonnon kauneutta. Reittiä kiertäessään voi nähdä puun rungolla säksättävän oravan tai kuulla korppiperheen kommentit pöheikköön menneestä heitosta. Pupujussi saattaa nousta takajaloilleen nähdäkseen,  menikö kiekko koriin. Varpushaukka puikkelehtii puiden lomassa vältellen törmäykset  paremmin kuin taitavin heittäjä ja palokärki koputtaa tulokset kelon kylkeen.

Heittovuoroaan odotellessa voi pistää poskeensa maukkaita mustikoita tai napsia pöheikön vadelmia. Kierroksen kruunaa harjun rinteeltä avautuva järvimaisema ja rannan tuntumaan uinut joutsenperhe. Kun vielä uljas merikotka kaartaa järven ylle, on elämys valmis, vaikka frisbeekierroksen lopputulos olisikin runsaasti yli paarin.

Mutta ei niin hyvää, etteikö sitäkin voisi pilata. Ensimmäiset kaljatölkit ilmestyivät viikonloppuna ”koristamaan” polkujen pientareita.  Jos ei millään selviä kierroksesta kuivin suin, voi sen oluensa kyllä siemaista. Mutta jos on jaksanut sen tölkin täysinäisenä tuoda, jaksaa sen varmasti tyhjänä viedä pois.
Radan varteen on pikimmiten saatava myös muutamia roskiksia. Yksinkertainen penkki parhailla paikoilla olisi hyvä lisä viihtyvyyden kannalta.

Lauantaina Eenokille tuotiin monien hämmästellessä nosturiautolla pieni sauna. Hauskanpitoon lähtenyt seurue kylpi entisen tanssikeitaan rannassa kaikessa rauhassa. Nykyaikaiseen tapaan ”naamakirjassa” näkynyt iloittelu houkutteli kuitenkin muitakin paikalle.

Kaikesta päätellen Eenokilla olisi mahdollisuuksia nousta uudelleen hiljaisten vuosien jälkeen jonkinlaiseksi matkailukohteeksi. Toivottavasti  joku rohkea yrittäjähenkinen pitsanpaistaja toisi oman kojunsa paikalle. Jos osaisi vääntää taikinasta ja täytteistä Malmin Urpon aikanaan tunnetuksi tekemiä ”eenokkilaisia” , käärisi varmasti suvessa sievoisen tilin, kun siinä sivussa myisi vielä virvokkeita ja jäätelöä.  Kunta antaisi tietysti frisbeekiekkojen lainaustoiminnankin  hoidettavaksi. Idea on vapaasti käytettävissä.

                                                                    Eenokilla saunotaan       Kuva : Juha Nummela

 eenokilla_saunotaan.jpg

Avainsanat: Vapaa-aika, Säkylä, Eenokki


Kommentit

29.7.2013 21:04  Pyöräilijä Rantatieltä

Hyvä idea. Kyllä kauppa käy, jos hintataso on kohdallaan. Malmi teki pizzoillaan hyvän tilin mutta terveys esti jatkamasta.

30.7.2013 19:14  T.K.

Samaa mieltä.

2.8.2013 0:36  Näinkö on

Silti kyllä kannattaa kysyä kuitenin myös maanomistajalta mitä tontille saa laittaa. Käsittääkseni Eenokin rannan omistaa VPK eikä kunta.

3.8.2013 1:15  Näin on

Luuletko todella, ettei maanomistajilta ole lupaa kysytty? Oi voi sentään tätä tyhmyyttä.

5.8.2013 10:35  § §

Kaikilta maanomistajilta on kirjalliset suostumukset.

Ei kannattaisi kauheasti kommentoida, jos ei asiasta mitään tiedä.

5.8.2013 20:21  Eenokki

Paljon on porukkaa liikkeellä. Hieno homma.

6.8.2013 19:40  Sivustoja seuraava

Säkylän Kepun sivuilla taas tuoreita uutisia: pääministeri Vanhanen Säkylän torilla...

6.8.2013 20:35  Veroihin kyllästynyt kokoomuslainen

Asiasta toiseen. Kyllä tuo uuden liikealueen kehitys huolestuttaa. Missä viipyy jo neljä vuotta sitten mainostettu kepujohtoisen Keulan ABC-asema.
Annettiin ymmärtää, että tulossa on uusi marketti, hesburkeri ja rosso ym muuta liiketoimintaa. Jääkö todella kylmäasemaksi. Missä uudet kerrostalot? Missä Metkahinnan laajennus? Voisko joku kertoa paljonko alueen kunnallistekniikkaan on hakattu rahoja ja paljonko kiinnostusta herättävä liikenne ympyrä meille veronmaksajille todella maksaa?

7.8.2013 17:37  Äidin kielen ope

liikenne ympyrä on yhdys sana.

7.8.2013 19:31  Ei kelloa vedä taaksepäin.

Kepu nostaa galluppien mukaan kannatustaan. Kepulla oli aikansa panna maan asiat kuntoon. Pääministerinä olivat kepulaiset Kiviniemi, Vanhanen ja Jäätteenmäki. Kiviniemi on muuten yks näistä kuntauudistajista. Voit luottaa kepuun, mutta petyt pahasti.

8.8.2013 18:08  Lyöntivirheiden korjaaminenkin on paikallaan

Opelle: Raumal ol perhesse saatu vävypoika säkyläst. Mummu puhu ain rariost Vävypoika neuvo: mummu se on radio. Mummu tuiskas takasi sa sano et kyl mää sen tierän et ree sanota ärräl.

17.8.2013 10:42  mummo

On se kummaa, että ympäristöä pitää sotkea täälläkin.

3.9.2013 18:05  Roskat ei kuulu luontoon

Ympäristotarkastaja voisi kiertää radan!

4.9.2013 21:42  § §

Vai että kunnan hommaksi vielä roskienkin katselu ?

6.9.2013 22:14  Erno

Mukava rata Eenokilla. Hyvä Säkylä. Pyöräteitä olenkin moittinut ja moitin edelleen.
Isompi juttu on Katismaan sauna. Juha Nummela siitä puhui jo viime vuonna. Mistä aloitetaan. Se on meidän kruununjalokivemme. Ei hukata sitä. Arvoisat demarit pallo on teillä. Hyvä syy minullakin liittyä sdp:n jäseneksi.

8.9.2013 13:22  Ranta-asukki

Katismaasta pitäis olla valmiit piirustukset, jotka kerran äänestettiin pöytälaatikkoon.

12.9.2013 17:55  Juha Nummela

Ei muuta kuin pannaan toimeksi.

19.9.2013 10:36  katismaan vakikäyttäjä

Katismaassa ei ole esiintynyt saunapuolella minkäänlaista ahtautta niinä yli 20-vuoden aikana, kun olen viikottain naisten puolta käyttänyt lähinnä avantouintiin talvella ja hieman harvemmin kesällä. Mikäli ravintolapuolen kesäterassi vaatii lisätilaa, niin se ei investointeja vaadi suurestikaan. Ihmiset näyttävät tulevan ulkotiloihin "kaljalle ja pizzalle ja muuten fiilistelemään kesää." eivätkä ryntää sisätiloin muuta kuin tilausta tekemään.

20.9.2013 16:38  Aikakone

Ennätys tämäkin. Saunonut yli 20-vuoden aikana, eli ennen kuin koko sauna rakennettiin :-)

20.9.2013 20:30  saunoja

aikakone ei taida olla ihan perus säkyläläisiä.
Itse olen ainakin jo 70 luvulla saunonut katismaassa.

20.9.2013 20:56  Aikakone

Nyt olikin kysymys tästä nykyisestä saunasta :-)

21.9.2013 17:32  Vaari

Ropposen Erkki taisi olla ensimmäinen kylvettäjä aikanaan 80 -luvun vanhassa saunassa.

21.9.2013 20:08  Erno

Mukava kuulla jos vakikäyttäjä ei ole koskaan kokenut Katismaassa ahtautta 20- vuoden aikana. Toisenlaisiakin kokemuksia löytyy.
Katismaa on hyvä talviuintipaikka. Paikat on kuitenkin erittäin kovassa käytössä ja on jo nyt viisasta suunnitella tulevaisuutta. Yleensä kun jotain kehitetään niin saadaan lisää asiakkaitakin
Naapurissa valmistuu entistä ehompi Kiperi ja Kotkanniemeäkin kaavaillaan jopa talviuintipaikaksi (?) Ei jäädä mekään tuleen makaamaan.

26.9.2013 13:50  Päivi Helminen

Elinvoimaa avannosta
Se on vanha suomalainen luonnonparannusmenetelmä. Poistaa stressiä, vahvistaa vastustuskykyä, hormonit hyrrää avantoon mennessä [ jos ei hyrrää, ei mikään muukaan ihmisellä enää]. Saunomisen ja uimisen yhteydessä muista juoda vettä tai mehua.

26.9.2013 21:36  Vanhempi avantouimari

Katismaa on Säkylän helmi. Nykyinen sauna rakennettiin kesäkäyttöön. Senkin rakentamista kokoomus ja keskusta vastustivat. Saunan rakentamisesta tekivät päätöksen vasemmisto ja kokoomuksesta eronneet kolme valtuutettua. Näin se meni.
Nyt on aika rakentaa uusi sauna nykypäivän tarpeisiin. Kiitos kunnallisneuvos Nummelalle asian edistämisestä.

28.9.2013 11:59  Leo Preesnev

Tehdäänkö kunnallineuvoksesta patsas tervehtimään kaikkia saaressa kävijöitä?

28.9.2013 14:53  Nummelan äänestäjä

Rakennetaan nyt uusi virkistyskeskus talvisaunoineen ja muihin tarpeisiin.

1.10.2013 18:37  Säkylä näivettyy

Mihin tyssäsi Säkylän kehitys. Keula ei sitten rakennana yhtään mitään., mutta kunta rakentaa miljoonaympyrää yhden kylmäaseman tähden.
Toki asema on kepulaisten. Keula on yhtä kuin kepu.
Missä viipyvät uudet kerrostalot ja MetkaHinnan laajennus. Kehitysvammaisten asuntola kaadettiin omasta toimesta. Rahat palaa ja verot taitaa nousta.
Kovia olivat kunnanjohtajan puheet pari vuotta sitten.
Tyhjiä puheita.
Keula rakentaa Euraan. Eura vetää puolueensä yrityksiä. Niin se vain on. Ei auta vaikka Säkylässä on vahva porvarikomento..

1.10.2013 19:08  K-Kaupan Väiski

Kyllä ne sinne nousee. Ota rauhassa, sillä ei kauttuan 350 neliön marketti mikään mylly ole eikä se tuo kauttualle juurikaan asiakasvirtoja kuin kauttualaisista itsestään.
K-Markettia muuten tehdään jo. (taisit unohtaa tarkoituksella)
Tämä taloudellinen aika vaan tuo kaikille hankkeille omat haasteensa ja uskon, että Keskon esimerkki siivittää Keulankin rakentamaan.

2.10.2013 20:15  Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää

Vastauksena nimimerkille "Säkylä näivettyy" totean seuraavaa:

Säkylän kunta ei voi, eikä halua rakentaa liike-elämän toimitiloja.

Säkylän kunta kuitenkin voi ja haluaa tarjota tontteja menestyvälle liiketoiminnalle. Samalla pyrimme kaavoituksen ratkaisuin edistämään yritysten investointeja ja sijoittumista Säkylään.

Liikealueen tontit ovat välttämättömiä Säkylän tulevaisuuden elinvoimaisuudelle. Yritykset toki tekevät itsenäisesti päätökset omista investoinneistaan.

Toivon, että nimimerkki osallistuu työhön, jolla saisimme Säkylän uusia yrityksiä tai nykyisten yritystemme toimintaa laajenemaan.

Tervetuloa luokseni kunnanvirastolle kertomaan ideoita, miten menestymme nykyistäkin paremmin.

Teijo Mäenpää
Kunnanjohtaja
Säkylän kunta

3.10.2013 18:24  Maajussi

Minä en ole enää Juhannuksen jälkeen käynyt Keulan S-kaupassa. Siwasta saa peruselintarvikkeet edullisesti. Jatkossa tulen käymään Siwan ohella uudessa K-supermarketissa. Ja eurasta saa sitten kaupallisia palveluja aika paljon.
Säkylässä ei ole mm. maataloutta palvelevaa kauppaa ensinkään. Eurasta saa, siellä on upea Agrimarket.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini