Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Otatko vai oletko jo saanut koronarokotteen ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Lapset mainonnan uhreina

Share |

Tiistai 25.6.2013 - Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)


Eduskunta sai vielä ennen istuntotaukoa käsiteltäväkseen lakiesityksen alkoholimainonnan rajoittamisesta. Esityksen mukaan alkoholia ei saisi mainostaa yleisillä paikoilla, kuten linja-autoissa, bussipysäkeillä ja ulkomainostauluilla. Televisiossa ja radiossa alkoholia saisi mainostaa vasta klo 22 jälkeen.  Erityisiä rajoituksia olisi tulossa alkoholimainonnalle sosiaalisessa mediassa. Täydellistä mainontakieltoa ei esitetä, vaan alkoholia saisi yhä mainostaa yleisötapahtumissa, esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa. Myöskään alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikkoihin tai ulkomaanliikenteen aluksiin rajoitukset eivät vaikuttaisi.

Asia jakaa mielipiteitä. Toiset uskovat, että tällaiset toimenpiteet ovat hätävarjelun liioittelua ja että kukkahattutädit pyrkivät taas kerran näennäispelastamaan maailmaa. Toiset taas uskovat, että pienilläkin asioilla on merkitystä. Heidän mukaansa valistuksen ja suojelun keinoin voidaan myös saada muutoksia aikaan.

Tosiasia kuitenkin on, että alkoholi on yhä työikäisten yleisin kuolinsyy Suomessa. Alkoholisairauksiin sekä alkoholiehtoisiin henkirikoksiin ja tapaturmiin kuolee vuosittain vajaat 3 000 ihmistä. Lisäksi esimerkiksi viimeisten parinkymmenen vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden miesten alkoholikuolleisuus on kaksinkertaistunut. Vuonna 2010 alkoholinkäyttöön liittyvien pelkkien suorien haittakustannusten määrä kohosi 1,3 miljardiin euroon. Näitä faktoja ei voi sivuttaa lakiesitystä puntaroidessaan. 

Miksi sitten juuri mainontaa halutaan rajoittaa? Vaikuttaako mainonta todella alkoholinkäyttöön? Jos vaikutuksia halutaan, eikö olisi tehokkaampaa nostaa alkoholiveroa? On totta, että neljän alkoholiveron korotuksen myötä alkoholin kokonaiskulutusta on saatu alennettua kymmenisen prosenttia ja myös alkoholista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet. Samaan aikaan on kuitenkin tilastollisesti epävarmaa tietoa siitä, kuinka paljon suomalaiset ovat siirtyneet tuomaan alkoholia rajan yli. Verotuksen todellisia vaikutuksia pitääkin siis vielä tarkemmin selvittää. Mainonnan rajoituksilla pyritään kuitenkin nimenomaan suojelemaan lapsia ja nuoria alkoholin haittavaikutuksilta. Esitys puuttuu alkoholimainontaan erityisesti paikoilla, joissa lapset ja nuoret jokapäiväisessä elämässään ovat kosketuksissa mainonnan kanssa, vaikka sitä ei erityisesti heille ole kohdennettukaan. Lapset ja nuoret ovat herkkiä ottamaan vaikutteita kaikkialta ympäröivästä yhteiskunnasta, niin medioista, ystäväpiiristä kuin perheeltä, ja vetoavat mainokset iskevät usein juuri heihin. Mainonta on omiaan lisäämään alkoholin kiinnostavuutta. Sehän on kaiken mainonnan tehtävä. Lapsille ja nuorille ei saa syntyä alkoholista epärealistista mielikuvaa, eikä alkoholin haittoja saa vähätellä.

Tutkimusten mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten ja nuorten alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. THL:n vastikään julkaistussa alkoholin kulutusta, haittoja ja politiikkatoimia käsittelevässä tutkimuksessa tarkastellaan alkoholihaittoja vähentävien menetelmien vaikuttavuutta ja hyödynnettävyyttä. Mainonnan ja markkinoinnin rajoittamisen vaikuttavuudesta on aivan viime aikoina tullut uutta tutkimusnäyttöä, ja mainonnan ja markkinoinnin sääntelyllä on tutkimusten mukaan vahva näyttö vaikutuksesta nuorten juomiseen. Mainonnan rajoittamista tukee myös se, että se on kansalaisten mukaan yleisesti ottaen melko hyväksyttävä keino alkoholihaittojen vähentämiseksi. Juuri alaikäisten juomisen rajoittamiseen suhtaudutaan erityisen myönteisesti.  Pelkällä mainonnan rajoittamisella ei kaikkia alkoholinkäytöstä aiheutuvia haittoja voi torjua. Sillä voidaan kuitenkin pyrkiä ehkäisemään tulevia haittavaikutuksia vaikuttamalla lasten ja nuorten mielikuviin alkoholista. Kaikki keinot on käytettävä lasten suojelemiseksi.

 


Kommentit

27.6.2013 9:51  HIK

Kieltoja, rajoituksia, typeriä sääntöjä ja lillukanvarsiin puuttumista. Tämän demarit osaavat eivätkä silti elä niin kuin opettavat.

27.6.2013 19:00  Huoli aiheellinen

Noin voi kirjoittaa, kun ei tiedä mistään mitään, eikä ymmärrä senkään vertaa.

28.6.2013 9:58  HIKHIK

Ehdoita sosiaalitantta kieltolakia.

29.6.2013 15:04  Sosiaaliukko

Kristiina kirjoittaa täyttä asiaa.

2.7.2013 13:31  Asiaa

HIK ja HIKHIK huh huh kyllä junttius elää...

3.7.2013 10:02  Sisko

Vaikka en ole demari jaan huolen Kristiinan kanssa. Jos on tuollaisia HIK -miehiä paljonkin päättämässä asioista, ei ole ihme mitä tapahtuu.

3.7.2013 17:03  HIK

Viron valtionvarainministeri, yhteistyössä Tallinkin kanssa, kiittää yhä kasvavasta vodka- lonkero- olut ja viiniturismista. Samalla kartonki tupakkaa per aikuinen ja muutama satanen kylpylään ja ruokiin. Ai niin, meinasi makeiset unohtua.

4.7.2013 21:05  Seuraaja

Nämä HIK kommentaattorit löytyy Säkylän kokoomuksesta.

10.7.2013 9:04  Kysyn vaan

Miksi alkoholia pitäisi ylipäätään mainostaa ?

10.7.2013 16:33  Jeppe

Erinomaisen hyvä kysymys!

11.7.2013 17:08  HehHIk

Viekää Kristiina Salonen katismaahan siiderille. Muistakaa kuitenkin repiä tai peittää kaikki alkoholimainokset.

14.7.2013 15:44  VK

On se hersyvää tuo säkyläläispoikasten huumori.

18.7.2013 15:39  Sosiaalitäti

Juuri näin. Eli kokoomuspoikasten!

22.8.2013 11:14  HIK

SK tänään:
Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan tiukkoja rajoituksia alkoholin myyntiaikoihin. Ministeriön arviomuistiossa tuodaan esiin mahdollisina tiukennuksina, että kaupat eivät saisi myydä alkoholia sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Lisäksi oluen ja muiden alkoholijuomien myynti lopetettaisiin kaupoissa, kioskeissa, huoltamoilla ja Alkoissa perjantaisin ja lauantaisin kello 18. Muistiossa nämä vaihtoehdot on kuvattu keinoina vähentää alkoholinkulutusta ja suunnata sitä ravintoloihin.

Että silleen. Vuosia sitten samainen älykääpiölauma kielsi ravintoloiden alkuiltojen "happy our" hinnat ja siirsi kulutuksen kotisohville. Sieltä sitten puolen yön aikaan aika hiprakassa ravintolaan. Seurauksena viinan ulkomaantuonti noussut jo puolitoistakertaiseksi ravintolakulutukseen verrattuna ja määrä sen kuin kasvaa. Työpaikkoja ja veroja jää satoja miljoonia saamatta mutta tärkeintähän kaiken maailman Kristiinoille onkin saada tilastot näyttämään hyviltä seurauksista piittaamatta. Oikein demarimeininkiä!

23.8.2013 18:40  Kysyn vaan...

Tuollaiset kommentit pitäisi kirjoittaa omalla nimellä :-)Eikös hallitusta johda muuan kokoomuksen Katainen.

26.8.2013 10:54  HIK

Sekä Sosiaali- ja terveysministerinä on muuan Huovinen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini