Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Otatko vai oletko jo saanut koronarokotteen ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Meitä ei saa jyrätä

Tiistai 21.10.2008 - Kari

Nyt Säkylässä käytävät kunnallisvaalit eivät ole mitkään välivaalit. Valittavana on se valtuusto, joka ratkaisee lopullisesti ne ehdot, joilla menemme uuteen Euraan. Kyseessä ovat Säkylän historian tärkeimmät vaalit.

Ei siis ole yhdentekevää, ketkä tulevat valituiksi. Tarvitaan yhteistyökykyisiä ja –haluisia päättäjiä, joilla on riittävästi tietoa ja kokemusta neuvottelupöydissä. Meitä ei saa jyrätä.

Uuden kunnan rakentamisessa on tietysti hyväksi sopivassa suhteessa myös nuori ennakkoluulottomuus. Valitettavasti muutamilla listoilla nuorten läpipääsemättömyys on varmistettu asettamalla heitä riittävästi ehdolle syömään toinen toisensa.

Ei pidä unohtaa, että pienistä näkyvistä eroista huolimatta puolueilla on kuitenkin varsin erilainen arvopohja. Tämä helpottanee äänestäjää hänen tehdessään itsensä ja kunnan kannalta parasta ratkaisua.

Demarien listalta löytyy jokaiselle sopiva ehdokas.

4 kommenttia . Avainsanat: Kunnallisvaalit, Säkylä

Vaalilehtien kertomaa

Tiistai 14.10.2008 - n:o 38

Ensimmäiset Säkylän vaalijulkaisut ovat kolahtaneet postilaatikoihin muun mainoskrääsän seassa. Demarit ilmoittivat jo hyvissä ajoin, etteivät tee mitään vaalilehtiä tai läpysköitä. Keskittämällä mainonta Alasatakuntaan autetaan samalla paikkakunnan nuorisoa, jolle lehden taustayhteisö jakaa tukea. Siinä sivussa tehdään myös pieni ympäristöteko säästämällä paperia. Kun ei oteta vastaan rahallista tukea yrityksilta tai peiteyhteisöiltä, voidaan tehdä tulevat päätökset vailla kiitollisuuden velkaa ja sen painetta, kuntalaisten parasta ajatellen.

Kunnan ja kuntayhtymän palkolliset syrjään

Keskustan Vihreä Vaijeri esittelee tuttuun tapaansa ehdokkaita mainesanoja säästelemättä. Rennot kuvat pyrkivät tehostamaan sanomaa. Vaaliohjelma on pitkä ja sopivan yleisluontoinen toteutettavaksi. Paikallisia yrityksiä on tukimainoksin palstantäytteenä. Osa niistä ehdokkaiden omia. Vieraista rahoittajista ovat  näkyvästi "puolensa valinneet" vain Satamaito ja Tapiola.

Ymmärtääkseni vasta eläkepäivillään lehtimieheksi ryhtynyt päätoimittaja Tarmo Luoto voi olla tekeleeseen tyytyväinen. Se lienee joukkojensa näköinen.  Vain takasivu jää mietityttämään. Siellä vaalipäällikkö kertoo, että kodinpuolustajien ulkopuolelle on jätetty kunnan ja kuntayhtymän palkolliset. Heitä  päättäjäehdokkaina pidetään "moraalisesti arveluttavina" . Aika rohkea tuomio. On kyseessä sentään melko suuri joukko myös äänestäjäkuntana. Johtopäätöksiä on jo siellä täällä tehty. Eikä tämä kannanotto ole vain yksin esittäjän ja päätoimittajan, koska tekstissä käytetään me -ilmausta viitaten päätökset tehneeseen kunnallisjärjestöön.

Talkoopostia

Kokoomuksen julkaisu ei ole mikään varsinainen vaalilehti. Se on laadukkaalle paperille painettu tiedote, joka esittelee VV:a lyhyemmin ja ytimekkäämmin puolueen ehdokasjoukon. Kunnalliset talkookohteet eivät sisällä mitään yllätyksiä. Lähes kaikkien taakse on helppo saada muutkin valtuustoryhmät.

Rahallisina tukijoina esiintyy tuttu joukko paikallisia yrityksiä, joista osa on mukana naapurinkin palstoilla.

Lyhyessä esipuheessa ystäväni (rohkenen sanoa) Timo Mäntyranta tuo esiin hyvän oivalluksen. Hän toteaa, ettei loppujen lopuksi ole merkitystä, olemmeko säkyläläisiä Säkylässä vai tulevassa Eurassa. Oikea asenne. Sitä eivät vain kaikki ehdokkaat näytä sisäistäneen.

1 kommentti . Avainsanat: Säkylä, kunnallisvaalit, vaalijulkaisut

Säkylän vaaliasetelmat

Maanantai 13.10.2008 - N.o 38

Säkylä lähtee vaaleihin varsin seesteisissä tunnelmissa. Mitään erityisiä jännitteitä ei ole, koska todella suuri ratkaisu eli kuntaliitospäätös tehtiin lopulta liikuttavan yksimielisyyden vallitessa. Vaikea itsenäisyydestä luopuminen oli ainoa todellinen vaihtoehto sen jälkeen, kun Eura ja Kiukainen tyrmäsivät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen perustamisen. Ei haluttu jättäytyä ajopuuksi, jonka ratkaisut olisi valtiovalta aikanaan sanellut.

Kokoomuksen piirissä on jonkin verran esiintynyt äänestäjiä harhaan johtavia väitteitä puolueen pitämisestä päätöksenteon ulkopuolella. Tätä eivät kuitenkaan vahvista heidän kunnanhallituksessa istuvat edustajansa.  Esimerkiksi kokoomusaktiivi Asko Valli kirjoitaa kotisivuillaan: " Kokoomukselle on näytetty, ettei sitä haluta päätöksentekoon.  Kaikki Kokoomuksen tekemät aloitteet on haudattu hiljaisuudessa. "  Tuohon jälkimmäiseen väittämään voisi todeta, että hyvinhän se entisen leirintäalueenkin kaavoitus etenee.

Tosiasiallisessa paitsiossa ovat menneen nelivuotiskauden uinuneet sitoutumattomat ja vasemmistoliitto. Heillä ei ole ollut edustajaa kunnanhallituksessa, joten olisi tarvittu valtavasti energiaa, jotta asioiden kulusta olisi pysynyt jyvällä.

Kokoomuksen "apupuolueena" ollut sitoutumattomien ryhmä päättikin sitten palata juurilleen. Tai oikeammin sen ydin. Eli se siitä "sitoutumattomuudesta".
Aikanaan puolueensa repivään politiikkaan kyllästyneet loikkarit rikkoivat silloisen oikeiston saneluakselin ja mahdollistivat paluun sivistyneeseen päätöksentekoon. Se heille kunniaksi laskettakoon.  Pari näistä yrittää paluuta nyt "emonsa" suojissa.

Merkkejä jonkinlaisesta halusta palata 90-luvun oikeiston sanelupolitiikkaan kielii keskustan taholta paljastettu kokoomuksen kosioretki. Kovassa valtakunnallisessa nosteessa edennyt ryhmä olisi halunnut porvariliittoa jo ennen vaaleja. Sai rukkaset.

Kyllä Säkylän menestymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää koota kaikki voimat yhteen rakentamaan uutta kuntaa, jossa vanha pitäjämme saa kehittyä omilla vahvuuksillaan.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Säkylä, kunnallisvaalit