Share |

Psyykkeen kestotesti

Torstai 4.3.2010 - Kari

Olen viime viikkoina päässyt maistelemaan, mitä on olla ikääntyneiden vanhempiensa ainoa omaishoitaja. Lomaviikkoa lukuun ottamatta tehtävää on päässyt hoitamaan enemmäkin etätyönä. On ollut pakko yrittää apua yhteiskunnalta. Sata kilometriä on sen verran ajomatkaa, ettei sitä ihan joka välissä ehdi koukkaamaan.

Kokemukseni mukaan suomalaisessa vanhustenhuollon turvaverkossa  on mummun ja veteraanipapan mentäviä aukkoja. Yllättävän vaikea on päästä puheisiin jonkun sellaisen virkamiehen kanssa, joka ihan oikeasti voi jostakin päättää. "Tämä ei kuulu minulle" tai "olen palaverissa tänään ja huomenna matkoilla" ovat turhan tuttuja vastauksia. Soittopyyntöihin ei vastaa viskaali itse vaan joku juoksulikka.

Avohoito on päivän sana. Kotiin potilas palautetaan liian helposti täysin keskenkuntoisena. Hyvä lääketokkura antaa kuvan pirteästä potilaasta, joka seuraavana päivänä jo on palautettava takaisin sairaalaan. Isäni tapauksessa tulehdusarvot huitelivat jo yli 200 ennen kuin vuorokausi kotona oli kulunut.

Kaksi vanhaa kremppoineen pärjää aina jotenkin, jos molemmat ovat tolpillaan. Jos kumpikin vuorollaan on poissa, tulee heti ongelmia. On niin paljon pientä puuhaa, johon vain jomman kumman vahvuudet riittävät. 1+1 on parhaimmillaankin korkeintaa yksi.

Kun tällaiset haasteet sattuvat samaan aikaan oman terveyden ongelmien ja työn murheiden kanssa, joutuu psyyke kestotestiin. Toistaiseksi ollaan vielä jalkeilla.

5 kommenttia .

Pohdiskelua ajan virrassa

Maanantai 8.2.2010 - Kari

Välillä pysähdyn ihmettelemään oman persoonani aiheuttamaa ylenpalttista sihinää ja puhinaa. Politiikassa olen tavallinen rivimies niin omassa taustaryhmässäni kuin kunnassakin. Työelämässä pakerran pienten lasten parissa, mikä uudistuvassa Säkylässä ei ole enää kovinkaan korkealle noteraattua. Miten joku siis viitsii hukata aikaansa ja paukkuja näilläkin kommenttipalstoilla meikäläiseen ?

Lähinnä huvittuneena seuraan saamiani uusia lempi(haukkuma)nimiä. Osa niistä on jopa mainioita. Ihmiset ovat kekseliäitä. Tunnen outoa mielihyvää saadessani olla se välikappale, jonka kautta joku katkeroitunut lähimmäinen helpottaa tuskaista oloaan. Tästä syystä en edes harkitse näiden kirjoitusten poistamista kommenttipalstoilta, vaikka joskus taannoin sairasteluuni liittyvä irvailu ei kyllä hymyilyttänyt.

Olen blogeissani käyttänyt hyvin teroitettua kynää, joka epäilemättä joskus naarmuttaa ansiottomastikin arkoja pintoja. Ennen ja jälkeen nykyisen ajanlaskun (uuden Euran hautaus) sattuneet ilmiöt ovat herkistäneet tunnelmaa. Esimerkiksi kokoomuksen suuntaan kohdistamistani arvioista ja epäilyistä ovat loukkaantuneet sellaisetkin, joiden ei olisi pitänyt. Henkilökohtainen keskustelumme on toivottavasti korjannut säröt.

Kunnanpalkollinen ja poliittinen päättäjä on monen mielestä kestämätön yhdistelmä. Viime kunnallisvaaleissa keskustan suunnalta jopa julkisesti kyseenalaistettiin kaltaisteni ehdolla olo. Itse en ole nähnyt sitä ristiriitaisena kuin muutaman kerran, jolloin olen turvautunut itseni jääväämiseen. Viime aikoina olen saanut aistia kuitenkin, että tästä kaksoisroolistani johtuen tulee kärsimään kolmas, ulkopuolinen taho. Samalla kun minua pyritään "kyykyttämään", roimitaan myös aivan viattomia.

Yksi perustelu kunnanpalkollisten hovikelvottomuuteen on ollut se, että kuntaa ei heidän puristuksessaan päästä hoitamaan kuin yritystä. Työhönsä sitoutuneet palkolliset eivät pysty katsomaan toimintoja vain euron näkökulmasta. He sekoittavat päätöksentekoon mukaan myös arvoja. Tämä sopii huonosti ajan uusliberalistiseen henkeen.

Mitään eturistiriitaa kuntapalkollisten syyllistäjät eivät Säkyllässä näe esimerkiksi siinä, että kaavatoimikunnassa enemmistön muodostavat yrittäjät. Ehkä tämän intressiryhmän sitten uskotaan pystyvät kuntapalkollisia paremmin erottamaan arkisen roolinsa luottamutehtävästä.

29 kommenttia .

Toivo elää mutta usko horjuu

Torstai 28.1.2010 - kari

Toivo elää mutta usko horjuu Säkylän kokoomuksen äkkikäännökseen ja ryhtymiseen vastuulliseksi päätöksentekijäksi, huolimatta valtuuston keskiviikkoisen kokouksen vakuutteluista. Kun lukee yhdistyksen puheenjohtajan, joka tosin ei ole valtuutettu, blogeja, tulee kyllä mieleen "kahdet rattaat".

Matkan varrella kokoomuksen vakaat kärkipoliitikot Seija Muurinen ja Pekka Kinkku ovat nauttineet kaiken aikaa muiden ryhmien luottamusta. Heistä on ollut rakentajiksi ja vastuunkantajiksi. Se ei silti ole ollut nöyristelyä eikä omien periaateiden syömistä. Tästä selkärankaisuudesta he sitten ovat saaneet maksaa omilleen.

Kokoomuksen puheenjohtajan tiistaina kirjoittamassa blogissa sivallellaan demareita ja etenkin tämän sivuston ylläpitoa raskaalla kynällä. Siinä ei tietysti sinänsä ole mitään yllättävää. Harvoinpa sitä kiittelemään kilpailijoita.

Uutisten ja omien blogieni sisällöstä on oikein kivittää minut. Ehkä kuitenkin voisi täsmentää, mikä esimerkiksi uutispalstalla on ollut "tuulesta temmattua" ja missä puheenjohtajaa itseään on "parjattu". Pikaselauksella en sellaista löytänyt omista teksteistäni.

Mitä taas tulee sivustolle lähetettyihin kommentteihin, en poista niistä sen paremmin itseeni kohdistuvaa lokaa kuin muidenkaan arvostelua, jos teksti vain pysyy jokseenkin hyvän maun rajoissa. Paria poikkeusta lukuun ottamatta on pysynyt.

Ja minkä luulisi olevan parasta, näillä sivuilla voivat kilpailevat poliittiset ryhmittymät estotta kehua itseään ja moittia meitä. Päivittäiset  300 - 450 kävijää saavat sitten arvioida, miten kukin omissa ulostuloissaan onnistuu. Saattaa joku seudun foorumi laittaa paremmaksi, ei vain heti tule mieleen mikä.

110 kommenttia .

Pro -liike jälleen omille teilleen ?

Maanantai 25.1.2010 - Kari

Vaikka uuden Euran kuolemasta on jo ehtinyt kulua toista viikkoa, ei sitä edelleenkään tahdo uskoa todeksi. Alituiseen esittää kysymyksen, miten se saattoi tapahtua kaiken sen työn ja ponnistelun jälkeen. Takki on tyhjä.

Sunnuntain Satakunnan Kansassa Porin vihreä aluetieteilijä Timo Aro vahvisti ulkopuolisena tarkkailijana käsitykseni, että julkisuudessa syyksi tarjotut talousluvut eivät olleet syynä tähän mahalaskuun. Peliin tulivat arvovaltakysymykset ja ne juuri Euran virkamiesjohdon halusta voittaa kukkotappelu.

Toistan käsitykseni siitä, että näin ei olisi käynyt, jos ohjausryhmän johtavista poliitikoista olisi löytynyt selkärankaa laittaa itsensä peliin ja selättää niskuroivat virkamiehet. Ei löytynyt. Onnistuminen uuden Euran kohdalla olisi tarvinnut vahvaa tahtoa ja uskallusta seistä tehtyjen päätösten takana.

Menetetyn mahdollisuuden raunioilla pitäisi jotenkin selvitä. Kaikissa kunnissa se on hyviin haasteellista ja tarvitsisi onnistuakseen laajaa yhteistä näkemystä. Nyt ei olisi enää varaa kompastella sote -yhteistyön kanssa.

Köyliön ja Säkylän pro -liikkeet näyttävät valmistautuvan uuteen liikekannallepanoon. Suomi24 -sivuston mukaan Lallintalolle puuhataan tiedotustilaisuutta 28. helmikuuta. Yleisömenestys pyritään varmistamaan vanhalla reseptillä: kalasoppaa, kahvia ja pullaa.

Miksi tiedotustilaisuus ? Miksi ei vaikka kansalaisten keskustelutilaisuus ? Se vaan on niin, että demokraattisesti järjestäytyneessä yhteiskunnassa kunnallisista ratkaisuista ja niiden valmistelusta tiedottavat kunnat itse.

Tilaisuuden ohjelmassa kerrotaan olevan tietoa kuntien talouden tasapainotuksesta, yrittäjien tukemisesta, suurten hankkeiden siirtämisestä, ja mikä poliittisesti tulenarinta, sote -yhteistyön suunnasta.

Kuntien ottaman virallisen linjan vastapainoksi tullaan varmasti tarjoilemaan vaihtoehtoina Huittisten ja Loimaan suuntaa. Toivottavasti ei taas sorruta solvaamaan läntisen naapurin asukkaita "resupettereiksi".

Tilaisuudessa kerrotaan olevan äänessä pro-liikkeen nokkamiesten lisäksi heidän kutsumiaan asiantuntijoita (aluetieteilijä Aro olisi hyvä sellainen) sekä kuntien virka- ja luottamusmiesjohtoa. Köyliössä ja Säkylässä ei tiettävästi ole missään vaiheessa käsitelty lähtemistä osapuoleksi tällaiseen ulkoparlamentaariseen kansankokoukseen. Sen sijaan kunnan virallista tiedostustilaisuutta muuttuneesta tilanteesta ja tehdyistä sote -linjauksista on suunniteltu.

Oman pikantin lisänsä keitos saa siitä, että Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esko Eela on tavannut paikallisessa kokoomuksessa johdon ottaneen pro -siiven edustajat yhteistyöneuvotteluiden merkeissä. Lupaus olla "läikyttämättä kattilaa" on saatu.

Valtuusto saa keskiviikkona päätettäväkseen kunnanhallituksen yksimielisen esityksen sote -yhteistyöstä Euran ja Köyliön kanssa. Jo silloin nähdään onko kokoomuksen pro -siipi valmis vastuulliseen toimintaan. 

Nyt on todella näytön paikka. Vaikeissa ratkaisuissa tarvitaan yhtenäistä rintamaa, ei irtopisteiden keräilijöitä.

5 kommenttia .

Yllätykset seuraavat toisiaan

Tiistai 19.1.2010 - Kari

Pyhäjärviseudulla osataan yllättää. Tällä kertaa oli vuorossa Köyliö, joka tähän saakka on ollut uuden Euran rakentelussa lähinnä pruukipojan roolissa. Nyt Lallin pitäjässä hamutaan kirvesmieheksi, joka pystyy vuolemaan kunta-Pinokkion eläväksi.

Vielä ohjausryhmässä kaikkien kuntien mahtimiehet hyväksyivät tosiasiat ja tekivät niiden pohjalta hallituksilleen esityksen palaamisesta lähtöruutuun eli yhteistoiminta-alueen muodostamiseen. Eura ja Säkylä noudattivat kirjaimellisesti sovittua käsikirjoitusta, mutta Köyliö rustasi itselleen omat vuorosanat.

Köyliö päätti vain kertoa valtuustolleen ilman esitystä, mitä poikien kesken on ollut tekeillä. Samalla haluttiin kuitenkin elätellä toivetta, että jotain olisi vielä tehtävissä.

Köyliön isäntämiehet ovat auttamattomasti myöhässä. Hiekka valtioneuvoston tiimalasissa on valunut loppuun. Jos ihan aikuisten oikeesti olisi haluttu nousta uuden Euran sankareiksi, olisi pitänyt toimia jo aikaisemmin. Sen olisi voinut tehdä, vaikka ehdottamalla virkamiesten heittämistä ulos ohjausryhmän kriittisessä kokouksessa ja vaatimalla kumppaneita pysymään palleillaan, kunnes sopu syntyy. Kuin paavin vaalissa ikään, vasta kun savumerkki ratkaisun syntymisestä lähtisi ilmoille, olisi virkamiehet kutsuttu kuulemaan, miten toimitaan.

Oliko Köyliön päätös sanasta sanaan Satakunnan Kansan illalla verkkosivuillaan julkaiseman sisältöinen ? Jos oli, on Säkylässä aihetta pieneen huoleen. Voisiko olla niin, että naapuri olisi valmis tekemään "Jantuset" eli sopimaan Säkylän selän takana liittymisestä Euraan ? Uutisessa puhuttiin uuden kunnan sijasta kuntaliitoksesta ja suur-Eurasta. Olisiko mahdollista, että Euran virkamiesveijarit olisivat saaneet vakaat köyliöläiset nielemään syötin koukkuineen ?

Ihan ilmoitusluontoinen juttu ei Köyliön hukkuminen Euran helmoihin olisi. Säkylän kanssa on yhdessä hakattu miljoonia terveyskeskukseen ja sairaalaan. Ja vielä lisää kulua on tulossa. Valtio tarvittaisiin apuun kuntayhtymän pesänselvitykseen.

Kovin helppoa ei Köyliössä olisi selittää kuntalaisille, että kohta mennään yläkoululaisten kanssa samalla kyydillä Euraan tohtoria tapaamaan. Ei siinä lohduttaisi edes tieto, että Säkylä kärvistelee veloissaan nyt yksin.

Niin paljon uskomatonta on tapahtunut sinä aikana, kun Paras -hanketta on soviteltu Pyhäjärviseudun pirtaan, että enää ei mitään pidä mahdottomana.

Jäikö tämä pommi sentään suutariksi ?

36 kommenttia .

Mikä on ankeuden oikea mittari ?

Keskiviikko 13.1.2010 - Kari

Uuden Euran repeäminen liitoksistaan oli arvovaltatappio monelle taholle. Ohjausryhmän jäseninä istuneista kuntien nokkamiehistä ei kukaan selviä tästä ilman henkisiä kolhuja. Nyt ei naurata.

Pahimmin housut kintuissa yllätettiin kansanedustaja Timo Kalli, joka oli jo valmistelun eri vaiheissa pihalla kuin lumiukko. Ohjausryhmän puheenjohtajana hänellä olisi ollut todellinen kuninkaantekijän paikka. Menestys tehtävässä olisi tarjonnut hyvää vetoapua eduskuntavaaleihin. Nyt oman puolueen miehetkin vain "sylkevät selkään".

Turhautunut Kalli povasi Satakunnan Kansalle, että Säkylällä on edessään ankeat ajat. Siinä Kiukaisten hevosmies on ihan oikeassa. Jostain syystä häneltä kuitenkin unohtui se tosiasia, että samat sanat pätevät Euraan, tai oikeastaan korotettuna toiseen potenssiin.

Säkylä on viimeisen vuosikymmenen aikana laittanut infraansa kuntoon. Kaavatiet on päällystetty ja tievalaistukset uusittu, kiinteistöistä on saneeraamatta 2000 -luvun vaatimuksiin enää koulukeskus, vesihuolto turvattu kaikissa oloissa, viemäröintien uusimistyö on hyvässä vauhdissa jne. 

Kunnan taloudessa ovat poistot näytelleet suurta roolia. Hiljalleen investointirasituksen hellittäessä päästään nauttimaan jo niiden hedelmistä. Kustannustehokkuus palkitsee viiveellä ja tekee sen käyttötalouden puolella.

Monenlaisia kipeitäkin ratkaisuja on Säkylällä edessään, mutta ne olisivat olleet totta pienellä viiveellä myös uudessa Eurassa. Veroprosentti on varmuudella yli 20, koska palvelujen hyvä taso tullaan takaamaan. Muiden liitoskumppanien tapaan toki menetetään monia mahdollisuuksia.

Pyhäjärviseudun yhtenäistymisen piti ratkaista nykyisen Euran kipeitä ongelmakysymyksiä. Naapuri olisi tullut näin hätiin. Yksi keskeisimmistä oli vesihuollon turvaaminen. Tavallinen euralainen ei varmaan arvaakaan, kuinka haavoittuvainen niinkin tärkeä elämisen elementti hänen kunnassaan tällä hetkellä on. Entä Kiukaisten viemäröinti ?  Terveyskeskus, urheilutalo, koulukeskus...  Tähän miljoonaralliin kartanlukijaksi tuskin löytyy vapaaehtoisia. Kallikaan ei jättänyt SK:n verkkosivuille veikkaustaan Euran veroprosentista.

Tasapuolisuuden mukaan pitäisi jossain kirjoituksissa lausua jotain myös Köyliöstä. Ei ihan heti tule mieleen mitä. Tämä varmaan siksi, että kunnan edustajat ohjausrymässä pysyivät loppuun saakka uskollisena omaksumalleen tyylille olla positiivisessa mielessä  "hajuton, väritön ja mauton". Näin ei pääse otsikoihin.

 

47 kommenttia .

Uuden Euran kohtalona keskenmeno ?

Tiistai 12.1.2010 - Kari

Asioista tavallisesti hyvin perillä olevat lähteet tiesivät eilen illalla kertoa, että uutta Euraa on kohdannut lopullinen keskenmeno. Vaikka tieto on toistaiseksi vahvistettu vasta yhden säkyläläisen ryhmän kokoontumisessa, voidaan sitä pitää luotettavana.

Murhenäytelmän pääsyyksi on mainittu kaksi kätilöä, jotka lienevät Karkkilan valelääkärin tapaan olleet toimissaan vailla vaikean tehtävän edellyttämää pätevyyttä.

Suruviestin tavoittamat omaiset eivät olleet järkytykseltään valmiita kommentoimaan asiaa vielä illan kuluessa. Kaikki vetäytyivät kammioihinsa huulillaan kysymys : "Miten tämä kaikki saattoi tapahtua?"

Ymmällä olen minäkin. Olen yrittänyt uskoa ihmiseen, avoimmuuteen, rehellisyyteen ja vilpittömyyteen. Puheet siitä, että otetaan käyttöön voima yhdessä sopimisen sijasta, ovat pöyristyttäviä.

Tapaus "Uudessa Eurassa" on todella jotain yhteistä Karkkilan valelääkärijutun kanssa. Siinä missä Valvira oli sokea oman valvontatehtävänsä hoitamisessa, siinä epäonnistui myös Pyhäjärviseudun poliittinen eliitti. Isäntien ja renkien "joystickit" menivät pahasti sekaisin.

Uuden Euran keskenmeno tulee aiheuttamaan Pyhäjärviseudulla enemmän kuin seitsemän laihaa vuotta. Itkua ja hammasten kiristystä riittää kaikilla kolkilla. Tästä syystä eivät edes pro -liikkeet tule järjestämään mitään peijaisia, vaikka voivatkin ylpeillä paljastaneensa "näytelmän konnat" jo ennen esitystä.

 

22 kommenttia .

Uuden Euran synnytystuskia

Maanantai 4.1.2010

Uusi vuosi 2010 on jo hyvällä alulla. Tämän pitäisi olla Euran, Köyliön ja Säkylän kuntien viimeinen itsenäisyyden vuosi. Miten niin pitäisi ?

Viime vuoden lopulla alkoi ilmetä merkkejä siitä, että uuden Euran osapuolet eivät olekaan niin sitoutuneita päämääräänsä kuin aluksi näytti. Yhteistyöelimenä toimiva ohjausryhmä ei ole kyennyt juoksuttamaan asioita eteenpäin toivotulla tavalla.

Osittain tässä saattaa olla kyse johtamisen ongelmasta. Ryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ei kansanedustajakiireiltään jouda riittävästi paneutumaan asioihin. Pelkkä tekninen johtaminen ei riitä. Tämä antaa tarpeettoman paljon tilaa virkamiehille ohjailla päätöksiä haluamaansa suuntaan tai tarvittaessa jarruttaa niiden tekemistä.

Tiukoista asiakysymyksistä vaikeimmaksi näyttää muodostuvan Säkylän (osin Köyliön) investointiohjelma. Koko prosessin ajan avoimesti esillä pidetyt terveyskeskuksen ja koulukeskuksen saneeraushankkeet ovat nyt etenkin virkamiesvalmistelun hampaissa ja sitä kautta hiertämässä myös poliittisella puolella.

Näiden investointien saaminen mukaan oli aikanaan eräs kynnyskysymys Säkylän myönteiselle suhtautumiselle uuteen Euraan. Ne ovat sitä paitsi koko uutta kuntaa palvelevaa perusinfraa, ei mitään kyläekstraa.

Jos ilmenneitä karikoita ei onnistuta ilman haaksirikkoa ohittamaan, ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa. Peruutetaanko uuden kunnan perustaminen vai yritetäänkö sitä siirtää ? Jos yritetään siirtää, voitetaanko sillä enemmän kuin menetetyt porkkanarahat ? Jos voitetaan, mitä voitetaan ? Kuka tai mikä taho ottaa ratkaisusta vastuun ?

Minulla ei ole mitään mandaattia ketään neuvomaan. Haluan kuitenkin sillä kokemuksella, minkä toiminta kunnallisvaltuutettuna nyt jo viidellä vuosikymmenellä on antanut, sanoa jotakin.

Jos on aidosti yhteinen tavoite, keinot sen saavuttamiseksi kyllä löydetään. Luottamuksen vahvistamiseksi kannattaa sovitut ratkaisut kirjata yksiselitteisesti.
Poliittisen päätöksenteon on viipymättä otettava prosessia johtava rooli pois virkamiehiltä.

On käynyt ilmi, että mitä lähemmäksi uuden kunnan syntyhetki on tullut, sitä voimakkaammiksi ovat käyneet myös alueelliset ja muut intressiäänenpainot. Se ei kokonaisuuden kannalta voi olla eduksi.

Tämä, jos mikä, on vaarallista kehitystä. Uuden Euran syksyn kuntavaaleissa on tällä menolla puoli tusinaa erilaisia valtuustoon pyrkiviä yhden asian tai alueen liikkeitä. Pirstaloituminen halvaannuttaa uuden kunnan jo synnytykseen.

Tuon edellä kerrotun kirjoitin kokemuksesta kolmen vuosikymmenen takaa. Näin kävi Äetsän, joka siis söi itse omat menestyksensä eväät.

Olisiko sittenkin viisasta siirtää vain vaalit oikealle paikalleen vuoteen 2012 pois häiritsemästä kaikki voimavarat tarvitsevaa valmistelutyötä ?

 

86 kommenttia .

Joulun lahja

Keskiviikko 23.12.2009 - Ismo Nieminen, Säkylän seurakunnan kappalainen

Jouluna annetaan ja saadaan lahjoja. Lahjoilla halutaan kiittää toisia, osoittaa välittämistä tai lujittaa siteitä ihmisten välillä. Lahja voi olla kallis ja arvokas tai vain pieni muistaminen. Jouluun valmistaudutaan monilla eri tavoilla ja monen joulu alkaa joulurauhan julistuksen seuraamisella televisiosta tai radiosta. Juhlan odotus välittyy kaikkialla missä ihmiset liikkuvat. Arkinen elämä hiljentyy hetkeksi ja ihmisillä on aikaa toisilleen enemmän kuin arkena. Myös kunnallinen päätöksenteko on pysähtynyt hetkeksi. Kohta päättyneenä vuotena onkin tapahtunut paljon asioita ja näilläkin sivuilla on reippaasti otettu kantaa asioihin. Jouluna voi kerätä voimia kevään haasteisiin.

Itselleni joulun uskonnollinen sisältö on tärkeä. Joitakin viehättää joulussa jokin muu asia. Minulle joulu on ennen kaikkea Jeesuksen syntymäjuhla. Evankeliumissa kerrotaan enkelistä joka ilmoitti uutisen. Teille on syntynyt Vapahtaja. Tästä vanhasta, mutta tärkeästä uutisesta voi jokainen, ken tahtoo, hakea rauhaa joulunviettoonsa. Eräässä uudemmassa joululaulussa on kertosäe. ” Joulu saapuu jokaiselle,lapselle ja aikuiselle. Sydämiimme joulun lahja seimen luona annetaan”.

Hyvää ja rauhallista joulua.

1 kommentti .

Verot köyhälistön verta juo

Perjantai 20.11.2009 - Kari

Kuntaliiton keräämien ennakkotietojen mukaan kymmenen Satakunnan kuntaa, eli puolet kaikista, nostaa tuloveroprosenttia ensi vuodelle. "Verot köyhälistön verta juo." Tuo historiallinen slogan pitää edelleen paikkansa. Kunnallisverotus toteutuu tasaverona, joka ottaa siis yhtä suuren osan köyhän kuin rikkaankin eurosta.

Maamme hallitus on tehnyt vahvan ideologisen valinnan keventämällä progressiivista (= tulojen mukaan kiristyvää) valtionverotusta ja siirtämällä paineen kunnallisveron puolelle. Tämä politiikka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle.

Verojaan nostavan Säkylän talousongelmiin on olemassa ulkoisia selityksiä. Valtuuston puheenjohtaja Esko Eela (kesk.) on useaan otteeseen todennut, että valtio ei kohtele kuntaa oikeudenmukaisesti. Hän on ollut aiheesta tavan takaa yhteydessä oman päähallituspuolueensa edustajiin, mutta tuloksetta.

Aikanaan mallikelpoisesti talouttaan hoitanut Säkylä kärsii vielä silloisista tunnusluvuistaan. Hulvattomampi meno tuolloin olisi nyt tietänyt pehmeämpää kohtelua. Tämä ristiriita myönnetään mutta sitä ei haluta korjata.

Ensi vuodeksi Säkylä nosti oman verorasituksensa jo kipurajalle eli 20,00 prosenttiin. Kylmät talouden tunnusluvut olisivat edellyttäneet vieläkin korkeampaa lukemaa.

Saatteeksi päätökselle valtuuston kokoomusryhmä esitti vielä vaatimuksen virkamiehille raapia kasaan 700 000 euron säästöt ensi vuoden budjetista. Heidän näkemyksensä mukaan kansalaisia tulee veronkorotusten lisäksi rangaista vielä palvelujen leikkauksilla.

Virkamiehet vastaavat vaatimukseen kunnahallituksen esityslistalla todeten, että lautakuntien esittämistä talousarvioista on jo valtuuston kokousta edeltäneen valmistelun aikana karsittu noin 600.000 euroa. Sen lisäksi esitetyt karsinnat on käytännössä mahdollista toteuttaa ainoastaan henkilöstöä lomauttamalla ja siten palvelutasoa selkeästi laskemalla.

Yksinkertaisesti 700.000 euron lisäkarsinta voidaan käytännössä hoitaa vuonna 2010 toteuttamalla koko henkilöstön lomauttaminen 19 työpäiväksi eli yhden kuukauden ajaksi. Tähänkö siis kokoomuslainen paikallispoltiikka tähtää ?

Pitääkö Säkylän asiat saada sekaisin vielä historiansa viimeisenä vuotena ?

 

91 kommenttia .

Politiikan syksyssä sytykkeitä

Torstai 3.9.2009 - Kari

Poliittinen syksy myös Pyhäjärviseudulla on käynnistynyt. Säkylän kunnanhallituksen avauskokouksessa saatiin esimakua siitä, että sytykkeitä kunnon käryihin on olemassa. Pro -liike käy omaa peliään, jossa askelmerkit on asetettu jo vuoden kuluttua pidettäviin uuden Euran vaaleihin.

Säkylän asetelmissa keskustan ja vasemmiston yhteistyöakseli näyttää edelleen toimivan. Pahasti repaleisen kokoomuksen kanssa saman sävellajin löytäminen on vaikeampaa. Aina ei oikein ole selvää, kuka puhuu ryhmän virallisella suulla.

Perinteisesti valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat käyttäneet oman ryhmänsä ääntä. He ovat myös saaneet valtuuksia neuvotella etukäteen ratkaistaviksi tulevista kysymyksistä. Nyt tähän kulttuuriin näyttää tulleen muutos.

On kovin murheellista, että matkaa uuteen Euraan luotsaavan järjestelytoimikunnan säkyläläisedustajien valintaprosessi näin vaikeutuu. Olisi kovasti suotavaa, että valtuustoryhmät voisivat yhdessä ratkaista näin merkittävän elimen kokoonpanon. Enemmistön turvin äänestellen tehty päätös ei olisi hyvä lähtökohta.

No, mikä minä olen ketään neuvomaan. Sanon nyt lopuksi kuitenkin vielä, että poliisille tutkintapyynnön uuden Euran valmistelusta jättänyt pro -joukko tekisi viisaasti järjestämällä lehdistötilaisuuden. Siinä ei kehuttaisi suuria saavutuksia vaan kaduttaisiin pieniä mokia.

258 kommenttia .

Kohti vahvaa uutta Euraa

Torstai 13.8.2009 - Kunnallisneuvos Juha Nummela, Säkylän kunnanhallituksen pj.

Euran, Köyliön ja Säkylän kunnat ovat päättäneet uuden kunnan perustamisesta, jolloin samalla kaikki nykyiset kunnat lakkautetaan. Uusi Eura tulee olemaan Satakunnan kolmanneksi suurin kunta heti Porin ja Rauman jälkeen. Tämä 20 00 asukkaan kunta on samalla maapinta-alaltaan Satakunnan suurin kunta. Tosin ennustetaan, että on lyhyen ajan kysymys kun Satakunnassa on vain viisi tai kuusi kuntaa, mutta tärkeintä on se, että Eura on niistä yksi. Uudesta Eurasta muodostuu voimat yhdistämällä vetovoimainen seutukeskus.

Uuden kunnan perustamisen ja kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on hyvinvointipalvelujen laadun, määrän, valikoiman ja saatavuuden turvaaminen.

Muutokset herättävät kuntalaisissa myös pelkoja. Pelätään, että palvelut karkaavat omasta lähiympäristöstä.

Maailma on muuttunut ja kuntien käytännön toimintaympäristö on aivan toisenlainen kuin aikaisemmin. Kuntauudistus antaa nyt mahdollisuuden paljon puhuttuihin rakenteellisiin uudistuksiin, joiden tarpeesta sittenkin ollaan hyvin yksimielisesti. Tämän mahdollisuuden käyttämättä jättäminen olisi vakava virhe, joka johtaa palvelujen hallitsemattomaan alasajoon ja jopa karkottaa palvelut kokonaan kuntalaisten ulottumattomiin.

Uuden Euran perustamisella tavoitellaan taloudellisesti vahvaa ja toiminnallisesti elinvoimaista uutta kuntaa, jolla on edellytykset hoitaa kuntalaisten tarvitsemat palvelut alueellaan. Palveluita turvattaessa lähdetään siitä, että erityisesti ns. lähipalvelut ovat saatavissa kunnan kaikilla osa-alueilla.

Uusi Eura tarjoaa elinkeinoelämälle, yrittämiselle ja yrityksille uuden ja voimistuvan toimintaympäristön. Kunnan kehittämisen tulee perustua vahvaan seutukeskukseen ja vetovoimaiseen yhdyskuntarakenteeseen kylineen ja taajamineen.

Uuden Euran ja kuntien yhdistymisen keskeinen tavoite on perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelujen yhteensovittaminen ja kehittäminen entistä paremmaksi.

Terveyspalvelujen perustana tulee olemaan kunnan kaksi pääterveyskeskusta; Euran ja Säkylän terveyskeskukset ja lähipalveluja tuottavat Kepolan, Panelian ja Eurakosken toimipisteet.

On lähdettävä siitä, että lääkäripalvelut tuotetaan alueellisella mallilla, jossa jokaiselle kuntalaiselle osoitetaan ensisijainen asioimispaikka. Palvelut tuotetaan pääsääntöisesti omana  toimintana ja ostopalveluihin turvaudutaan jos se osoittautuu perustelluksi.

Erikoissairaanhoidon palveluita hankitaan sekä Satakunnan että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireistä. Näin mm. säkyläläisten tärkeinä pitämät palvelut myös Loimaan aluesairaalassa säilyvät.

Päivystystoiminta tullaan järjestämään päiväaikaan molemmilla pääterveysasemilla ja viikonloppupäivystys vuoroviikoin Eurassa ja Säkylässä. Muina aikoina päivystys on Satakunnan keskussairaalassa ja Loimaan aluesairaalassa.

Terveydenhuoltoon on luotava organisaatio ja päätöksentekokulttuuri, jossa päätäntävalta on delegoitu pitkälle viranhaltijatasolle. Se on tehtävä mallilla, joka Säkylän- Köyliön terveyskeskuksessa on ollut käytössä.

Säkylän ja Köyliön osalta on sanottava, että terveyspalvelumme ovat toimineet erinomaisesti. Kiitos tästä kaikesta kuuluu osaaville lääkäreille ja koko henkilökunnalle. On kuitenkin huomattava, että  tilanne voi muuttua hyvin äkkiä. Pieni terveyskeskus on hyvin haavoittuva. Parin lääkärin lähtö merkitsisi katastrofia. Nyt voimat yhdistämällä tilanne paranee ja toivottavasti jatkossa päästään siihen, että terveyspalvelut vanhan Euran alueellakin toimivat yhtä hyvin kuin Säkylässä.

Allekirjoittanut on tässä itsekin kesän mittaan saanut kantapään kautta kokemuksia terveydenhuoltomme toiminnasta. Tässä on oltu nilkka kipsissä jo kuudetta viikkoa. Kokemukset Satakunnan keskussairaalasta olivat hyvin myönteisiä. Ovat ne kirurgit taitavia. Jo aiemminkin korkealle arvostamani hoitotyön arvostus nousi entisestään. 

Kuntaliitokseen liittyen käydään Säkylässä ihmeellistä ja täysin vääristeltyä lehtikirjoittelua ja keskustelua siitä, että Säkylän lukio olisi uhattuna ja että koulukeskusta ei peruskorjata. Uudessa Eurassa tulee toimimaan kaksi lukiota ja sitä paitsi Säkylän koulukeskuksen remontista on päätökset tehty. Rakennustyöt lähtevät käyntiin ensi vuoden keväällä, heti kun se koulutyön puolesta on mahdollista. Kaikki menee jo vuosia tehtyjen valtuustopäätösten ja suunnitelmien mukaisesti. Mahtavatko mustamaalaajat ajatella millaista vahinkoa tekevät hyvälle lukiollemme?

 Uuden Euran rakennustyössä tärkeintä on asenne. Tarvitaan positiivinen yhdessä tekemisen meininki. Sosialidemokraatit lähtevät siitä, että välitämme jokaisesta kuntalaisesta, asuipa hän kunnan missä osassa tahansa.

 

 

11 kommenttia .

Päätökset tehty, pulinat pois

Keskiviikko 17.6.2009 - Kari

Valtuustot ovat nyt sanoneet painavan sanansa uuden Euran perustamisen puolesta. Tästä pitäisi Säkylässäkin pystyä jatkamaan yhteistuumin, jotta saataisiin Satakunnan kuntakartalle salonkikelpoinen uusi tulokas.

Tuo uusi tulokas ei olekaan mikä tahansa keskonen. Kunta on asukasluvultaan maakunnan kolmanneksi suurin ja maapinta-alaltaan laajin. Alueella on maan alhaisin työttömyys, työpaikkaomavaraisuus ylittää 100 %, väestö on hyvin koulutettua ja keskimääräistä terveempää ja niin edelleen.

Hyvät lähtökohdat on kuitenkin helppo tuhlata, jos ei soudeta samaan tahtiin. Tulevaisuudessa haasteita tulee riittämään mutta ne ovat voitettavissa. Jos joskus toivo alkaa pettää,  pyydetään usko apuun.

Vaikea päätös Säkylässä syntyi odotetusti äänestäen. Itsenäisyyshenkistä kansaa kerääntyi kokouspaikan eteen runsaasti jo hyvissä ajoin ennen istunnon alkua. Sisään kulkeneet päättäjät siis saivat muistutuksen siitä, ettei perusteellinenkaan selvitystyö aina johda kaikkia tyydyttävään ratkaisuun.

Satakunnan Kansan etusivullaan siteeraamaa uhkausta en itse kyllä kuullut , eivätkä muutkaan päättäjät kertoneet joutuneensa sellaisen kohteeksi. En halua myöskään uskoa, että julkaistu teksti ja kuvassa esiintyvät kyltein varustetut oppilaanikaan olivat mitenkään tarkoituksellisesti yhtä.

Totta on kuitenkin, että 85 -vuotias äitini järkyttyi lukemastaan. Hän hankkiutui myöhemmin iltapäivällä sairaalahoitoon. Näiden kahden asian syy-yhteyttä jäin arvailemaan.

 

Lue lisää »

7 kommenttia .

Pyhäjärviseudun valtuustojen historiallinen päivä

Maanantai 15.6.2009 - Kari

Tänään on Pyhäjärviseudun kunnanvaltuustoilla kullakin historiallinen kokouksensa. Ne ovat sitä päätösten sisällöstä huolimatta.

Kun on kyseessä oman rakkaan ja maineikkaan kunnan lakkauttaminen, ei päättäjillä ole sinänsä mitään aihetta juhlatuuleen. Vielä muutama vuosi sitten ainakin säkyläläiset uskoivat vahvasti itsenäiseen tulevaisuuteen. Se, että nyt nähdään uuden ja suuremman yksikön välttämömyys yhtä vahvana, kertoo nykymaailman kiihtyneestä muutosvauhdista. 

Tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän tietoa tulevaisuudesta ja sen haasteista on saatu, sitä selvemmäksi on tullut Pyhäjärviseudun voimien yhdistämisen tarve. Vastuullinen poliitikko ei voi ummistaa silmiään ja antaa vain tunteiden kuljettaa. Nyt ei ole ääntenkalastelun aika.

Loppusuoralle asti on ollut niitä päättäjiä, jotka ovat nähneet kehityskulun toisin. Omaan mielipiteeseensä he ovat olleet oikeutettuja. Sen sijaan tyylipisteet taistelussa enemmistön näkemyksiä vastaan ovat välillä käyneet miinuksella. On syntynyt haavoja, joiden arpeutuminen voi kestää.

Demokratiassa enemmistö saa tahtonsa läpi mutta suotuisa kehitys vaatii onnistuakseen vähemmistöä mukaan talkoisiin. Huonot häviäjät, jotka eivät demokratiaa tunnusta, aloittavat kiusanteon muun muassa erilaisia valituksia rustaamalla. Näin ei toivottavasti käy Pyhjärviseudulla.

Olipa päätös lakkautaa tai jatkaa oman kunnan tarinaa, sitoutukaamme yhdessä tekemään työtä sen pohjalta kuntalaisten parhaaksi. Mitä pikemmin voimme taas olla yhtä sitä nopeammin saamme tuloksia aikaan.

16 kommenttia .

Hei, herätys !

Lauantai 6.6.2009 klo 11.20 - Kari

Huomenna sunnuntaina on eurooppalaisen kansanvallan kannalta tärkeä päivä. Anna äänesi kuulua yli vanhan mantereen. Äänestä EU -vaaleissa, ellet sitä jo ennakkoon tehnyt.

Vaalitaistoa seuratessa on tullut mieleen, ettei kaikkien "urhouksien" keskellä muisteta tai haluta muistaa, miten Euroopan Parlamentti toimii. Siellä ei ole mitään Suomi -ryhmää vaan edustajat ovat osa laajempaa eurooppalaista poliittista joukkoa.

Hyvän edustajan tärkein ominaisuus lienee hyvä sosiaalinen vainu asiaosaamisen lisäksi. Suhdetoiminta toisiin parlamentaarikkoihin ja virkamiehiin pitää olla "hyvässä rasvassa".

Anna siis huomenna tukesi hänelle, joka puhuu ihmisen äänellä , siis sinunkin.
Eurooppa on ennen kaikkea rauhan ja ihmisyyden liitto, joka ei saa horjua kansallisten intressien paineissa.

6 kommenttia .

Sanasta miestä, sarvesta härkää

Lauantai 23.5.2009 - Kari

Sivustollamme käydään ajoittain vilkasta kommentointia blogien pohjalta ja usein myös kaukana niistä. Parhaimmillaan yhtä kirjoitusta kohden on kertynyt jo lähes 500 viestiä.

Ylläpitäjän ei ole tarvinnut täysin julkaisukelvottomina poistaa kuin pari "törkyä". Voimakkaatkin arvostelut muun muassa sivuston taustayhteisöä ja ylläpitäjän henkilöä kohtaan ovat saaneet jäädä muiden arvioitaviksi. Pidämme sananvapautta arvona silloinkin, kun kritiikki kohdistuu itseemme.

Vaikka muutaman kerran on liikuttu aivan siinä rajamailla, ei vielä yhtään lähettäjän ip -osoitteen paljastamisvaatimusta oikeudelta ole tullut. Hyvä näin.

Toivomme, että kommentointi, kiivaskin, voisi jatkua ja kaikenlaiset perustellut mielipiteet pääsisivät esiin. Jos muistamme kaikki noudattaa alla olevaa ohjeistusta, vältymme ikäviltä oikeusprosesseilta, jotka eivät ole kenellekään kunniaksi.

Ohjeet Säkylän demarien sivuston  kommenttikirjoittajille

1. Älä kirjoita mitään loukkaavaa, rasistista, asiatonta tai muutakaan materiaalia, joka voisi rikkoa voimassa olevia lakeja tai loukata henkilöitä. Julkisuuden henkilöitä asemassaan voi arvostella tavallista kansaa voimakkaammin sanakääntein. Asiassa pitää kuitenkin pysyä.

2. Laittomien kommenttien postituksesta sivustollemme voi seurata kirjoittajan IP-osoitteen jäljitys ja mahdolliset oikeustoimet.

3. Lähetettyjä kommentteja ei käsitellä etukäteen, mutta sivuston ylläpitäjä(t) seuraa keskustelua ja poistaa asiattomat viestit. Kommenttien sisällöstä vastaa aina kirjoittaja.

4. Henkilötietojen kuten puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden sekä loukkaavien kommenttien julkaiseminen rikkoo yksityisyyden ja kunnian suojaa. Rikoslaissa kielletään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

5. Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä, mutta esimerkiksi runosta tai lehtiartikkelista saa ottaa tarkoituksenmukaisia lainauksia.

6. Sananvapaus sekä jokaisen ihmisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu perustuslaissa. Sananvapauslain mukaan kaikki julkaisijat ja ohjelmatoiminnan harjoittajat saavat kieltäytyä paljastamasta viestin perusteena olevien tietojen antajaa ja viestin laatijaa.

7. Kommentteja saa kirjoittaa nimimerkillä mutta rohkea mielipiteen esittäjä ei piiloudu sen taakse varsinkaan, jos kohdistaa voimakasta arvostelua toisiin kansalaisiin, nimeltä tai muuten tunnistettavasti mainiten.

Viestien kirjoittajan henkilöllisyyttä ei paljasteta kenellekään ulkopuoliselle henkilölle tai viranomaiselle. Vain tuomioistuin voi määrätä palvelimen tai muun laitteen ylläpitäjän luovuttamaan hallussaan olevat viestin lähettäjän tunnistamistiedot viranomaisille. Edellytyksenä on, että on todennäköisiä syitä epäillä viestin olevan sisällöltään rikollinen.

8. On hyvä muistaa, että  kaikki mikä ei olisi lain mukaan kiellettyä,  voi silti olla hyvien tapojen vastaista. Pidetään kiinni hyvästä "nettiketistä" ja annetaan "palaa".

 

 

5 kommenttia .

Adressi yllättäin arkistoon

Tiistai 12.5.2009 - Kari

Säkylän valtuustossa oli maanantaina uutta eloa. Lehterille oli kertynyt normaalia kokousta enemmän kuulijoita. Käyttäytymisestä (taputusten ajoitus) ja baderolleista päätellen he olivat itsenäisen Säkylän vankkoja kannattajia.

Kuntalaiskyselyä koskevan aloitteen käsittely johti äänestykseen, jossa luvuin 18-9 päätettiin tässä vaiheessa luopua koko kyselystä. Perusteena oli, että kuntalaiskuulemista oli juuri tapahtunut, vaikkakin palaute lukumääräisesti  jäi kovin vähäiseksi. Sen sisällössä kielteisiä näkemyksiä oli myönteisiä enemmän. Tulos oli odotettu.

Kokoomuksen ryhmästä valtuutetut Muurinen ja Kinkku eivät lähteneet omiensa enemmistön mukaan tukemaan kyselyaloitetta. Keskustassa taas pieni vähemmistö halusi olla oppositiossa ja peesata pro -liikettä.  Ryhmistä demarien ja vasemmistoliiton valtuutetut istuivat hissukseen ja äänestivät yhtenäisinä kunnanhallituksen esityksen puolesta.

Varsinainen yllätys, varmaan myös lehteriyleisölle, oli, että kuntalaispalaute, siis myös yli 1100 nimeä sisältänyt adressi, ei johtanut minkäänlaisiin toimenpide-ehdotuksiin. Suurella vaivalla tehty kokoomistyö kuitattiin muun aineiston mukana loppuun käsitellyksi. Nyt se pölyttyy arkistossa.

Toivottavasti nyt voidaan keskittyä rakentamaan mahdollimman hyvää lopputulosta riippumatta siitä, mitä mieltä itse uuden kunnan muodostamisesta sitten onkaan oltu.

Ihmetellä täytyy, miten nämä demarien kotisivut saavat "syyhyä" aikaiseksi jopa valtuuston virallisessa kokouksessa. Kiukuttelussa sorrutaan aina henkilökohtaisuuksiin saakka. Sivusto on pyrkinyt tarjoamaan foorumin erilaisille mielipiteille, demareiden ankaralle arvostelullekin. Kirjoittajista suurin osa on muita kuin "omaa väkeä".

Se, että sivuston blogeissa tai osassa uutisia on voittopuolisesti demarimyönteistä tarjontaa, lienee enemmän kuin hyväksyttävää. Tämä ei ole mikään virallinen media.

20 kommenttia .

Lääni pluffasi koulupokerissa

Tiistai 14.4.2009 - Kari

Valtionhallinnossa on jotain merkittävästi vialla. Tähän aatokseen on pakko päätyä, kun miettii läähinhallituksesta tihkunutta ennakkotietoa Säkylän koulukeskuksen saneerauksen rahoitusratkaisuista. Nyt meitä pluffattiin.

Toisaalta valtio patistaa yksittäisiä kuntia yhdistymään porkkanoita tarjoillen, toisaalta sitten kurittaa kepillä syntyvää uutta kuntaa. Näin on meille käymässä. Säkylän koulukeskuksen remontti (yläkoulu ja lukio) pääsi läänin rahoituslistalle. Nyt kun ollaan muodostamassa yhtä Pyhäjärviseudun uutta kuntaa, tuleekin lunta tupaan.

Perusteluna Säkylän lukion jättämiseen pois rahoituksen piiristä on tietenkin se, että uudessa kunnassa on toinenkin lukio. Johdonmukaisuutta noudattaen näin käynee aikanaan myös Euran koulukeskuksen hankerahoituksessa. Kunnallinen itsehallinto toimii: pitäkää kuinka monta lukiota tykkäätte, mutta korjausrahaa tulee vasta, kun niitä on yksi.

Joku voi tässä vaiheessa todeta, että ihan järkevää toimintaa valtion taholta. Ristiriita on kuitenkin siinä, että yksittäisinä kuntina jatkaen sekä Eura että Säkylä olisivat mukisematta saaneet kuitata valtionavun. Nyt pettää valtiovallan logiikka ja ehkä sen seurauksena myös uuden kunnan talous.

Uuden Euran muodostajien on nyt pakko pikaisesti kokoontua miettimään, mitä tämä merkitsee. Tähän saakka on julistettu, että jatkamme kahdella lukiolla. Samoin on päätetty, että molemmissa koulukeskuksissa saneerataan.

Koulupokerin pihikortit on käännettävä näkyviin läänin tapaan. Se merkitsee, että koko kouluverkkoakin ehkä pitää visioida myös sovitun aloituksen jälkeisille vuosille. Säkylän koulukeskuksen osalta pitäisi nopeasti selvittää, jääkö saaneeraukseen enää mitään järkeä. Olisiko viisaampi rakentaa kokonaan uutta tilaa Isosäkylän "kulttuurikompleksiin" tähtäimenä imeä sinne myös Köyliön yläkoululaiset (ne, jotka eivät suuntaa Kiukaisiin)? Jos lukio joskus loppuisi,  tulisi siitä  tilaa uusille peruskoulun siirtolaisille.

Ai, että mitä vanhalle koulukeskukselle ? Aluksihan se voisi toimia vaikka maahanmuuttajien vastaanottokeskuksena ja auditoriosiiven osalta aikuisopiston tiloina. (Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan Suomi tarvitsee 10 000 ulkomaalaista vuosittain elättämään työllään eläkeläisiämme)

Kaikki edellä oleva on vain hajanaista mietiskelyä eikä pyri antamaan mitään valmiita vastauksia. Keskustelu jatkukoon.

Demarit ovat jo reagoineet: muuttuneessakin tilanteessa lukio jatkaa Säkylässä !

78 kommenttia .

Vesi vanhin voitehista

Tiistai 7.4.2009 - Kari

 Lähes 30 vuotta on käyty kiistaa Säkylän kunnan harjusta tapahtuvan vedenoton vaikutuksista Köyliön Kankaanpäässä sijaitsevan Kuninkaanlähteen virtaamien vähenemiseen. Sodan osapuolina ovat siis olleet toisaalta kunta ja sen rinnalla puolustusvoimat, toisaalta Köyliön kalanviljely Oy.

Nyt tuo oikeuslaitosta ja asianajajia työllistänyt selkkaus on ratkaistu puhtaasti kaupalliselta pohjalta. Säkylä ostaa koko kalanviljelylaitoksen maa-alueineen. Rahaa palaa 550 000 euroa mutta sillä sotakirveet haudataan lopullisesti.

Kauppa saattaa äkkiseltään kuulostaa ihan hölmöltä. Pienen pohdinnan jälkeen kuitenkin löytyy painavia perusteita veroeurojen hukuttamiseen maakunnallisen ProAgrian taskuun.

Vesisodassa oltiin vahvasti tappiolla. Lainvoimaiset tuomiot painoivat päälle ja taisteluväsymys tuntui jo kintereissä.  Järjettömät kustannukset korvausveden johtamisesta Köyliöön uhkasivat realisoitua nopeasti. Onneksi toinenkin osapuoli oli pahasti haavoittunut, mikä helpotti sotakorvausneuvotteluja.

Ratkaisu on pitkällä aikavälillä hyödyllinen monelle taholle. Säkylä turvaa nyt asukkailleen, teollisuudelleen ja puolustusvoimille riittävästi puhdasta vettä. Samalla se kuitenkin takaa koko Pyhäjärviseudun vesihuoltovarmuuden, mikä ei ole ollenkaan vähäpätöinen asia.

Ehdottomiin voittajiin kuuluu Köyliö, jonka huolena olevan järven raskas kuormittaja sulkee jätevesihanansa. Ja itse Kankaanpään kylä, jonka alueelta uusi kylien Eura tulee omistamaan erinomaisen alueen kaavoitettavaksi maaseutumaiseen asuttamiseen. Kuninkaanlähde voidaan palauttaa alkuperäiseen kuosiinsa vaikka pyhiinvaelluskohteeksi.

Vesi ja sen hinta nousi esille maanantaisessa uuden Euran kuntalaisinfossa. Köyliön suunnalla surkuteltiin valmiiksi taksojen nousua yhdistyneessä kunnassa. 

Mahtavatko köyliöläiset olla perillä omien vesilaskujensa taustoista. Rohkenen epäillä, että eivät. Se mitä nyt väitän, voi kuulostaa panettelulta mutta on helppo tarkastaa.

Köyliössä eivät tällä erää täyty vesihuoltolain edellytykset. Laki vaatii, että vesilaitoksen käyttömenot ja investoinnit on katettava taksoilla. Toiminnan on siis nieltävä sauhunsa eikä sitä tule rahoittaa verovaroista.

Tällä hetkellä vesijohtoverkoston ulottumattomissa elävä kuntalainen Köyliössä maksaa kunnon kuupallisen  "parempiosaisten"  läträämästä vedestä. Jos vain uskaltaisin, sanoisin,  että näin rahoitetaan lähes neljännes . 

Kun tulevan uuden Euran vesitaksoja mietitään, kannattaa toisessa kädessä pitää vesihuoltolakia ja toisessa Rauman seudun vesihuollon kehittämissuunnitelmaa.

Vesi on arvokas asia mutta sen loppuminen katastrofi.

31 kommenttia .

Mihin tarvitaan uutta paikallislehteä?

Maanantai 6.4.2009 - Kari

On mielenkiintoista seurata, miten onnistuu uusi yritys perustaa Köyliön-Säkylän oma paikallislehti. Pro -liikkeen loiskiehuntana pintaan pulpahtanut ajatus ei ole ihan uusi. Kaikki eivät koskaan nielleet viisi vuotta sitten tehtyä päätöstä oman "Pyhäjärviseudun" fuusioinnista "Alasatakuntaan". Jotain jäi kytemään.

Ehkä on paikallaan hieman kurkistaa siihen historiaan, jonka osana sain itsenkin kulkea kappaleen matkaa. Se varmaan osaltaan auttaa ymmärtämään tätä päivää. Niin on yleensäkin elämässä.

Elettiin vuotta 1964. Lukion rehtori Väinö Poutiainen sai toteutukseen unelmansa omasta paikallislehdestä. Se sai nimekseen selkeän "Säkylän Sanomat". Aviisia tehtiin pienellä budjetilla mutta menestyksellisesti.

Vuosien saatossa lehden levikkialue laajeni ja nimi sen mukana. Etenkin nimen pituudesta johtuen "Säkylän -Köyliön -Yläneen Sanomat" oli usein pilkan kohteena. Vähintään yhtä paljon ivailua tuli "SKY -Sanomista", joka viittasi kosmetologien suuntaan.

Vaikka omaa lehteä pilkattiin eri syistä, sitä toisaalta rakastettiin. Kaikki muistavat muun muassa koko sielullaan tehtäväänsä antautuneen toimittaja -Einarin. Hänen maanläheinen tapansa tehdä paikallistiedonvälitystä ei jättänyt ketään kylmäksi.

Päätoimittajan tehtävää kaiken aikaa hoidellut Poutiainen oli mies paikallaan. Välillä hän joutui kiristyksen ja uhkailun kohteeksi mutta ei koskaan antautunut ulkopuolelta ohjattavaksi. Sattumoisin tiedän, mitä paineita päätoimittajaan kohdistettiin muun muassa pakinoitsija Sittiäisen nitistämiseksi.

Poutiaisen heikkous oli kuitenkin "sisäpolitiikassa". Lehden kustantajana toiminut Säkylän Opintorahastoyhdistys ja sen johtokunta sai tasapainoilla särmikkään päätoimittaja/toimitusjohtajansa kanssa. Lopulta sisäinen myllerrys ratkaistiin Poutiaisen eläköitymisen kautta.

Monissa asioissa lehti jatkoi kehittymistään. Valitettavasti sen taustayhteisö joutui osaksi 1990 -luvun alun Säkylän sekasortoa. Politiikka tunki itsensä Opintorahastoyhdistykseen ja sen ajan hengessä kokoomus ja keskusta miehittivät johtokunnan. Päivänkohtaisessa lehden tekemisessä se ei kuitenkaan näkynyt.  

Hyvän nimen "Pyhäjärviseutu" saanut paikallislehti joutui 2000 -luvulla tiukoille. Palkollisten määrä sitten Einarin päivien oli moninkertaistunut. Menot tuppasivat olemaan pysyvästi tuloja suuremmat. Oli kolme vaihtoehtoa: sopeuttaa toiminta olemassa olevaan tilanteeseen, myydä lehti jollekin isolle mediakonsernille tai fuusioitua naapuriin.

Suuressa poliittisessa "puhdistuksessa" johtokunnan keulaksi nostetun Reijo Virmavirran (kok) johtamana Opintorahastoyhdistys teki päätöksensä fuusiosta. Itsenäinen lehti meni mutta yhdistyksen toiminnan mahdollistava rahavirta ei tyrehtynyt.

Ikämies Poutiainen, joka nyt on nimetty yrittäjätaustaisen kustantajaosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, näkee tilanteessa varmasti tuttuja piirteitä vuosikymmenten takaa. Silloinkin monasti juuri yrittäjätahot olivat poliitikkojen tapaan tyytymättömiä lehteen. Tuolloin Poutiainen pysyi linjallaan, nyt hän vaihtoi puolta.

Itselleni herää väistämättä muutama kysymys. Mihin tätä lehteä tarvitaan? Jos sen tarkoitus on olla puolueeton tiedon välittäjä, miksi sillä on napanuora pro -liikkeeseen? Jos se taas on yrittäjien oma julkaisu, miksi taustayhteisöksi ei ole kelvannut yrittäjäjärjestö ?

Kun nykyisen paikallislehtemme Alasatakunnnan taustayhteisö jakaa vuositasolla merkittävää taloudellista tukea seudun koululaisille ja opiskelijoille, merkitsee ilmoituksista kilpaileva, liiketaloudellista voittoa tavoiteleva lehti vakavaa uhkaa tälle humaanille toiminnalle.

Meneekö nyt yksityinen etu yleisen edun edelle ?  Tässä on jotain tuttua!

 

 

 

50 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »