Share |

Tukeeko kepu kuntalahtarien ehdokasta ?

Share |

Maanantai 23.1.2012 - Kari


Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos ei sisältänyt suurta yllätystä. Sauli Niinistö (kok) säilytti piikkipaikkansa, vaikka alamäki viime viikkojen aikana olikin selkeää. Pekka Haavisto (vihr.) onnistui aktivoimaan uurnille uusia kannattajia etenkin vaalipäivänä.

Kokonaistulos osoitti selkeästi, että vaali oli nimenomaan henkilövaali. Etenkin Timo Soinin (ps) ja Paavo Lipposen (sd) äänimäärät osoittavat tämän totuuden selvästi. Kummankaan persoonaa ei pidetty presidentillisenä. Lipposta vierastettiin ikänsä ja Soinia jätkämäisyytensä vuoksi. Molempien puolueiden kannatus on aivan toisella tasolla.

Paavo Väyrynen (kesk) teki puolueelleen suuren palveluksen laittamalla itsensä likoon. Siinä missä puoluejohto oli kampittanut kaiken aikaa Väyrynen toimi kuin vain kunniapuheenjohtaja voi. Hän otti haasteen ja vei sen kunnialla loppuun.

Paavo Arhinmäki (vas) ja Eeva Biaudet (rkp) tekivät, minkä lähtökohdistaan pystyivät. Heille on varmasti käyttöä muissa yhteiskunnallisissa tehtävissä.

Sari Essayah (kd) onnistui vaaleissa yksilönä ehkä parhaiten. Hän ei vakuuttanut presidenttiehdokkaana mutta näytti, että häntä on vaikea ohittaa kristillisten uutta puheenjohtajaa valittaessa.

Nyt spekuloidaan jo toisen kierroksen asetelmia. Keskustalaisten on varmaan vaikeaa asettua kuntalahtaripuolueeksi leimautuneen kokoomuksen ehdokkaan taakse. Toisaalta Haaviston vaalean vihreä tausta saa monen umpikepulaisen ihon kananlihalle. Ainakin paikallista osviittaa asiaan saadaan ensi torstaina torilla, Niinistön kahviteltalla. 

Vasemmiston ja demarien pitäisi sankoin joukoin lähteä tukemaan ehdokkaista edistyksellisempää Haavistoa. Suurella rahalla jylläävän, ylimielisen Niinistön ei voi kuvitella vastaavan heidän arvomaailmaansa.

Perussuomalaisten suhtautuminen Haavistoon muuttui kerta heitolla hänen tehtyään kuuluisan matkansa "spitaalisen" Hakkaraisen luo. Osalle puolueen kannattajista Haaviston eurooppalaisuus voi olla Niinistön herrakkuutta vaikeammin hyväksyttävä.

Ruotsalaisista on kuulunut jo useita Haavistoa tukevia lausuntoja. Toisaalta kielipuolueen rahakkaat piirit näkevät itsensä Niinistön rinnalla.

Ainoa varmuudella Niinistöä tukeva ryhmä on kristilliset. Siihen on kaksi painavaa syytä: Palestiina ja "sukupuolineutraalisuus".


Kommentit

23.1.2012 11.57  Petturi-Soini

SOINI ASETTUI HAAVISTON TAAKSE

Timo Soini on pettänyt äänestäjänsä! Kyllä jää kuntaväälijytky tulematta!

23.1.2012 16.33  N.A.F.

Karin logiikkaa petti jälleen kerran. Näytti ensin siltä, että Kari on oikeasti ymmärtänyt presidentinvaalin olevan henkilövaalin. Tämä osittainen ymmärrys johtuu siitä, että Lipponen sai aikaiseksi surkean tuloksen. Syy on tietysti selvä. Kuten Kari toteaa, demarien kannatus on suurempi kuin Lipposen: omat siis pettivät.
Logiikka pettää siinä, että Niinistön tilannetta pohtiessaan Kari vetääkin mukaan puolueen, jota nimittää kuntalahtaripuolueeksi. Samoin presidenttivaali nimenomaan henkilövaalina unohtuu Haaviston kohdalla. Kun tämän ylioppilaan kokemusta verrataan Niinistön näyttöihin, ei pelissä pitäisi olla mitään epäselvää. Kyllä kait nykydemarit jo osaavat arvostaa kokemusta ja koulutusta. Lisäksi presidentin tehtävien luonteesta johtuen ei voi ummistaa silmiään tältä puolisokysymykseltä. Vai tuleeko demarikin ulos poliittisesta kaapistaan?

23.1.2012 16.45  Köyliin kölli

Keskustan puheenjohtajaksi paluuta tekevä Väyrynen marssittaa puolueväkensä Niinistön tueksi ihan sisäpoliittisista syistä.

23.1.2012 17.12  Asko Valli

Valtakunnan tasolla näyttävät demarit olevan lahtaamassa kuntia aivan Kokoomuksen rinalla. Kokoomuksessa on paljon voimia, jotka vastustavat kuntaliitoksia eikä presidentillä ole mahdollisuutta vaikuttaa sisäpolitiikkaan, joten Karin ajatuksia on kovin vaikea näiltä osin ymmärtää.
Perussuomalaisille vihreät ovat vaikeasti sulatettavia. Kovin moni keskustalainen on jo ainakin kerran äänestänyt Niinistöä, joten Niinistön äänestäminen on heille tuttua. Niinistö edustaa kovin tavallista suomalaista, johon monen tavallisen keskustalaisenkin on helppo samaistua. Niinistö on tavallinen, nöyrä, pienen ihmisen puolella oleva kansalainen, ei mikään poliittinen broileri. Toki ymmärrän, että Karia, kuten minuakin viehättää Haavistossa hänen hyvä porvarillinen kotikasvatuksensa, joka on tehnyt hänestä erittäin hyvätapaisen ja helposti lähestyttävän persoonan. Uskon, ettei tästä oikein saada mitään sellaista vaalitaistoa kuin mihin olemme tottuneet. Kisa tulee olemaan jännittävä, koska ehdokkaiden arvomaailma on niin lähellä toisiaan.
Sekä Lipponen että Väyrynen ovat oikeassa väitteessään, että tästä toisesta kierroksesta olisi tullut paljon repivämpi ja kovempi, jos jompi kumpi heistä olisi ollut Saulia vastassa. Hyvä kisa nytkin saadaan.
Karin, kuten monen muun paikallisen demarin kannattaisi edes vilkaista ensimmäisen kierroksen tuloksia Säkylässä ja näin paikallisessa mediassa voitaisiin vähän analysoida ja pohtia niitäkin lukuja. Ainakin itselläni tilanne herätti paljon ajatuksia. Pitänee muistaa kuitenkin, että Kari ajaa (ajoi) voimakkaasti Euraan liittymistä, värittäneeköhän tuo pyrkimys blogistin ajatuksia.

25.1.2012  Kari

Nimimerkki N.A.F. ja omalla nimellään ansiokkaasti esiintynyt Asko Valli antavat aiheen jatkaa pohdiskelua presidentinvaalien ympärillä.

Aluksi on oltava herrojen kanssa samaa mieltä Lipposen heikosta menestyksestä niin paikallisesti kuin koko valtakunnassa. Kannattajamme eivät enää 30 vuoden presidenttiputken jälkeen jaksaneet uskoa omaan ehdokkaaseen. Oli trendikästä lähteä hakemaan sosiaalisen median aikakauteen syntynyttä vaihtoehtoa. Sellaisen tarjosi Haavisto, joka tarvitsi kipeästi vetoapua selvitäkseen toiselle kierrokselle.

Uskollisimmat pysyivät loppuun saakka Lipposen takana. Nyt meidän pitäisi lähteä uurille myös toisella kierroksella, vaikka monikaan ei ole koskaan joutunut sitä tekemään tilanteessa, jossa voittajaksi ei tule puolueen ehdokas.

Vaalin henkilöluonnetta korostaa jo historian valossa se, että porvarillisessa Suomessa Kekkosen jälkeen on ollut vain demareita presidenttinä. Pätevyys on ratkaissut.
Demarien puoluekannatus on aina ylittynyt.

Henkilökohtaisesti toisen kierroksen valinta tarjolla olevista ehdokkaista on helppo. Haaviston arvomaailma rakentuu hengen, ei materian pohjalle. Sielun sivistys näkyy suvaitsevaisena suhtautumisessa lähimmäisiin, vastuuntuntona ympäristökysymyksissä ja humaanina toimintana arjen ratkaisuissa. Tällaista käyntikorttia Suomi tarvitsee. Umpiheteronakaan ei Haaviston sukupuolinen suuntautuminen saa minua kyseenalaistamaan häntä ihmisenä. Jos leikinlaskua sallitaan, voidaan todeta, että pitkiä sarjoja tehdessä Luojallekin voi sattua valuvikoja.

Pääomapiirien tuella miljoonan euron kisabudjetin koonnutta Niinistöä ei minun ole tarpeen lähteä mollaamaan. Rahalla hän saa näkyvyyttää mutta sanoman sisältö on jäänyt minulle etäiseksi.

Jäädään jännittämään, nähdäänkö Haavisto -ilmiön toinen näytös.

2.2.2012 15.34  U. Björk

Sukupuolinen suuntautuneisuus on poikkeavuus siinä kuin vasenkätisyys. Et voi sille mitään, jos olet saanut ominaisuuden, joka on vain pienellä prosentilla kanssaihmisiä.
Etkä näe poikkeavuuksissasi mitään hävettävää, nehän ovat olleet olemassa omassa mittakaavassasi aina. Itselleni oli järkytys ekaluokkalaisena todeta, että käsi, joka osasi pidellä taitavasti kynää ja piirtää, olikin vaihdettava "oikeaan" käteen. Tunsin suurta avuttomuutta, kun en saanut olla se, mikä oikeasti olin.
Haaviston esiintyminen vaalipaneeleissa on vakuuttavaa. Hänen ei tarvitse ala-arvoisin keinoin kampittaa vastapeluriaan. Se, mikä jonkun mielestä on hyvätapaisuutta, on oikeasti kansan parissa ja kansainvälisillä kentillä saatua asiantuntevuutta ja viisautta, mikä puhuu puolestaan. Haavisto on niin sinut itsensä kanssa, että olisi mitä sopivin presidentti luomaan keskellemme suvaitsevuuden ilmapiiriä. Eriarvoisuutta ja sen mukanaan tuomia ongelmia ei näe, ellei uskalla liikkua siellä, missä nämä ongelmat ovat läsnä tässä ja nyt. Haavisto uskaltaa ja uskaltaa siksi kannattaa eriarvoisuuden poistamista senkin uhalla, että saa ajatuksillaan vaivaantuneiksi ne, joiden tulisi osata ohjailla rahahanoja niin, että eriarvoisuuden poistaminen kävisi mahdolliseksi.

2.2.2012 15.41  U. Björk

Piti aloittaa kommenttini ' Homoseksuaalinen sukupuolinen suuntautuneisuus..'

10.2.2012 21.18  Uudistaja

Kokoomus lahtaa kuntia. Pikkumies Katainen uhoaa jopa pakkoliitoksia, jonka Demarit torjuvat. Näin se vaan nyt on.
On toki demareissa näitä pakkoliiton kannattajia, kuten Porin demarikaupunkinjohtaja.
Säkylän seudulla kannattaisi ryhtyä ajattelemaan suuntaumista Turkuun. Ensiaskel voisi olla, että olisimme samaa vaalipiiriä. Satakunnan vaalipiiri kun on auttamattoman pieni.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini