Share |

Haaviston giljotiini

Share |

Torstai 26.1.2012 - Tapio Koivukari, kirjailija ja suomentaja, TM, Rauma


”Meillä ei ole vaihtoehtoja.”

Joskus menneisyydessä näitä vaihtoehtoja ei ollut voimakkaan naapurin edessä, nyt niitä ei ole kansainvälisen talouden edessä.

Toisinaan nämä sanat kertovat todellisuudentajusta, toisinaan kyynisestä alistumisesta, toivottomuuden esiasteesta.

Viisautta on tuntea tosiasiat, vielä suurempaa viisautta on tunnistaa ne asiat, jotka voi muuttaa.

Englantilainen filosofi David Hume muotoili aikoinaan Humen giljotiinina tunnetun lauseen: ”Olemisesta ei voi johtaa pitämistä”. Eli jos asiat ovat jotenkin, se ei välttämättä tarkoita sitä, että niiden pitäisikin olla niin.

Olemme valitsemassa Suomelle presidenttiä. Siinä meillä on kaksi vaihtoehtoa. Toinen heistä on Pekka Haavisto.

Pekka Haavisto on rohkea suomalainen mies, joka on nähnyt ja toteuttanut vaihtoehdon matkansa varrella monta kertaa. Hän on ollut perustamassa Vihreää liittoa, Eduskunnan ihmisoikeusryhmää ja ollut ensimmäinen vihreä ministeri koko Euroopassa. Mies on tienraivaaja.

Kotimaan politiikan lisäksi Pekka on ollut YK:n ja EU:n lähettiläänä arvioimassa tilanteita useilla kriisialueilla ja johtamassa rauhanneuvotteluja mm. Palestiinassa ja Darfurissa. Mitä meidän on ajateltava miehestä, joka saa vieraan kulttuurin kovia kokeneet ihmiset sopimaan keskenään rauhasta?

Suomen presidentin keskeinen vastuualue on ulkopolitiikka. Sen suhteen Pekka Haavisto on ollut näköalapaikoilla ja tehnyt tekoja, joita vain harvat ovat tehneet. Laaja kokemus tuo realismia ja asiantuntemusta, ja Pekalla on vielä jotain enemmän: näky ja tunto siitä, miten asioiden pitäisi olla, tai mihin suuntaan asioita pitäisi kehittää.

Oletan, että tässä on myös Pekan suuren suosion syy. Ihmiset haluavat toivoa paremmasta, vahvistusta sille, että asioilla on väliä. Ihmisillä on väliä, ihmisten oikeuksilla ja vapauksilla on väliä, ympäristöllä on väliä. Vahvistusta sille, että joskus asioiden pitäisikin olla toisin. Sille, että Humen giljotiini toimii vielä.

Suomen presidentti ei yksinään maailmaa muuta. Mutta on viesti maailmalle, millainen ihminen tehtävään valitaan.

Tiedän ja uskon, että Pekka Haavistosta tulee Suomelle hyvä presidentti.

 


Kommentit

30.1.2012 15.56  Xero

Haavisto on hyvä mies. Suomen maine maailmalla saisi uutta potkua. Emme vain puhuisi ihmisoikeuksista ja suvaitsevaisuudesta vaan myös näyttäisimme sitä itse.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini