Share |

Vaalihurmos talviteloilla

Share |

Tiistai 17.1.2012 - Harri Lehtonen, Satakunnan sosialidemokraattien puheenjohtaja


Presidentinvaalit ovat perinteisesti Kekkosen aikakauden jälkeen saaneet kansan syvät rivit heräämään ja provosoitumaan valitsemansa ehdokkaan puolesta. Nyt loppusuoralla olevien presidentinvaalikarkeloiden osalta ei voida parhaalla tahdollakaan puhua minkäänlaisesta hurmioitumisesta maamme keulakuvan ja edustajan valitsemisesta maailman markkinoille. Presidenttikisaa voisi tällä kertaa analysoida peräti aneemiseksi. Tuntuu siltä, ettei tulevan presidentin nimellä näytä juurikaan olevan isoa merkitystä pohjoiselle kansallemme. Enemmänkin otetaan suomalaiskansalliseen tapaan kantaa siihen, kenestä ei ainakaan saisi presidenttiä leipoa. Varsinkin meiltä sosialidemokraateilta tuntuu intohimo näitä vaaleja kohtaan olevan suurimmalta osalta talvihorroksen tilassa. Keskusteluissa ja TV-mainonnan vielä lisätessä vettä myllyyn, on ollut ennemminkin äänestys vuoden suomalaisesta urheiluhetkestä.

Onko vika sitten ehdokkaissa, vaiko mediassa, joka jo viime vaalien jälkeen alkoi määrätietoisesti tehdä Sauli Niinistöstä seuraavaa presidenttiä. Nythän ehdokas Niinistö tukijoukkoineen odottelee passiivisen malttamattomana vaalipäivän lähestymistä. Jollain tavalla suurena todellisen vaalikamppailun esteenä on mainittava suomalainen tapa roikottaa lähes kymmenkuntaa ehdokasta vielä kisassa mukana. Tämä seikka on huomioitu myös ulkomaiden Suomen presidentinvaaleja koskevissa analyyseissä. Toinen huomioitava ja erittäin merkittävä seikka näissä vaaleissa on ollut selkeä arvokkuuden puute. Suureen rooliin ovat nousseet lähinnä eduskuntavaaleista tutut kommentit ja vaalirekvisiitta mukeineen kaikkineen. Kuitenkin olemme valitsemassa maallemme Tasavallan Presidenttiä.

Näin sosialidemokraattisin silmin katsottuna on myönnettävä, että suomalaisen politiikan keskustalainen ” Mr Bean ”, Paavo Väyrynen on omalla itseriittoisella esiintymisellään ja aktiivisuudellaan tuonut positiivista ilmettä ja värikkyyttä vaalirupeamaan.

Omissa silmissäni persujen ehdokas Timo Soinin esiintyminen Satakunnan pääkaupunki Porin vaalitilaisuudessa laski entisestäänkin hänen pisteitään. Täydellisen arvokkuuden puutteen lisäksi ylikorostetun itsevarmasti ja yleisöä kosiskelevasti esiintyneen Soinin poissaolevien ehdokkaiden tyly arvostelu ei anna valtiomiesmäisyyden osalta miehelle edes tyydyttävää arvosanaa. Lisäksi ehdokas Soini on ottanut tavakseen muokata kysymykset itselleen sopiviksi vastaamatta ollenkaan varsinaisesti esitettyyn kysymykseen.

Toisaalta taas kristillisdemokraattien  ehdokkaan Sari Essayahin pirteä ja yllättävänkin asiantunteva esiintyminen lisäsi tuntuvasti hänen pisteitään myös sosialidemokraattisen piirin puheenjohtajan asteikossa. Harmillista oli vihreiden Pekka Haaviston joutuminen sääolosuhteiden uhriksi ja siitä johtunut poisjäänti Porin turnauksesta. Olisi ollut todella mielenkiintoista havainnoida yllättävän kovan gallupsuosion saavuttaneen Haaviston esiintymistä ja kommentteja satakuntalaiselle yleisölle.

Meillä itsellämme on ehdokkaamme muodossa selkeästi eniten ulkopoliittista kokemusta ja arvovaltaa omaava henkilö. Paavo Lipposen arvokas esiintyminen viime vaalitenteissä on toivottavasti saanut omat joukkomme liikkeelle. Ihmeellisellä tavalla tuntuu siltä, että osa sosialidemokraattisen joukkueemme jäsenistä on jo tässä vaiheessa heittänyt pyyheen kehään. Nyt olisikin kaikkien muistettava Tarja Halosen huikea loppukiri 12 vuotta sitten. Tilannehan tullee olennaisesti muuttumaan, mikäli vaaleissa edetään toiselle kierrokselle. Siinä vaiheessa pelimerkit jaetaan uudelleen. Tässäkin kisassa viimeisen ottelun voittaja vie koko potin.

Käy näissä vaaleissa sitten miten tahansa, on sosialidemokraattisella kentällä kevään korvalla tiukan välitilinpäätöksen paikka. Vallitsevasta ajelehtivasta tilasta on päästävä irti jo ennen alkukesän puoluekokousta. Sosialidemokraattisen ” Ruususen on herättävä unestaan ”. Tässä tapauksessa tuo uni tarkoittaa koko maamme sosialidemokraattista väkeä. Puoluekokouksessa on sitten mahdollisten uusien koordinaattien merkitsemisen paikka. Sosialidemokraattisen puolueen tila mitataan kunnolla ensi syksyn kunnallisvaaleissa. Syksyn kuntavaalit tulevat olemaan todella merkitykselliset niin alueemme kuin koko maankin tulevaisuuden kannalta.


Kommentit

17.1.2012 17.23  Analyytikko

Pressanvaali on henkilövaali. Siitä ei pidä vetää yleispoliittisia johtopäätöksiä. Miten muutoin olisi ollut mahdollista sarja sosialistipresidenttejä porvarienemmistöisessä Suomessa. Kyllä demarien kantti tulee kestämään kaikilla prosenteilla. Päivänpolitiikka ratkaisee.

21.1.2012 19.13  ei niin pientä pilaa ettei totta toinen puoli

Upeeta , että ideologianne nojaa ennustuksiin. Niihin kun uskoo, niin valtakunta pelastuu:)

27.1.2012 12.04  Toisenlainen vaalianalyysi

K.M: "Paavo Lipposen arvokas esiintyminen viime vaalitenteissä on toivottavasti saanut omat joukkomme liikkeelle."

Lipposen ainoa missio näissä vaaleissa oli Paavo Väyrysen presidenttitien katkaiseminen. Todisteena tenttien kommentit: Mauno Koivisto esti Paavo Väyrysen pääsyn pääministeriksi, Paavo (Väyryselle) on menneidyyden mies ja vielä vaalivalvojaisissa Paavo Väyrysestä ei tule presidenttiä. Suuret valtiomiehet eivät julkisesti esiinny tällä tavalla ja kansa ei pidä toisen mollaamisesta.

Tässä syy, miksi demarit äänestivät jo ensimmäisellä kierroksella Pekka Haavistoa. No, Paavo Lipponen onnistui tehtävässään ja on nyt kuninkaantekijä, kun demarivetoisesti Pekka Haavisto valitaan pressaksi. Siinä menee sitten maaseutu ja Säkyläkin, mutta mitäpä siitä kun ainakaan Väyrysestä ei tullut presidenttiä (demareitten tavoite)

30.1.2012 16.00  Xero

Aika kaunaista tekstiä. Kyllä näissä vaaleissa on oltu omalla asialla, ei toisia taktikoiden tiputtamassa.

6.2.2012 20.11  Tarkkailija

Eikös se ole kokoomus, joka haluaa lopettaa pikkukunnat, jopa pakkoliitoksin.

7.2.2012 23.37  sivusta seurailija

Ei se ole kokoomus vaan hallitus johon kuuluu kok sdp ja muita. Joten älä sinä tarkkailija yritä vierittää meneilläänolevaa kuntaselvitystä pelkästään kokoomuksen piikiin. Tässä "paskahankkeessa" on kaikki hallituspuolueet myös SDP mukana


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini