Share |

Puoluepoliittiset intressit sotkevat sotea

Keskiviikko 28.10.2015 - Kari

Hallitus arpoo edelleen, montako sote-aluetta Suomeen muodostetaan. Päätöksen piti tulla jo tällä viikolla mutta ministerien matkailu ja eduskunnan istuntovapaa siirtävät ratkaisun marraskuulle. Tavoitteesta sentään ollaan yksimielisiä. Alueet halutaan tuottamaan entistä tehokkaampia ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Keskustan puoluehallitus päätti, että puolue tavoittelee edelleen maakuntamallia eli 19 sote-aluetta. Kysymys on keskustan valta-asemasta pienissä kunnissa. Kokoomus tähtää selvästi pienempään määrään. Se on jotain virkamiestyöryhmän laatiman vaihtoehdon 5-12 väliltä. Parhaimmillaan varmasti tuo viisi.

Kokoomus ei pidä alueiden määrää puolueelle minkäänlaisena kynnyskysymyksenä. Keskusta voi aina tarjota houkuttelevan poliittisen kompensaation ja asia on sillä selvä. Kaikki on kaupan, kun hinnasta sovitaan. 

Perussuomalaiset eivät ole "tynkkysiltään" paljon ennättäneet aiheeseen paneutua. Voidaan olettaa, että Soinin joukot nielevät ratkaisun kuin ratkaisun. Tärkeintä on jatkaa hallituksessa.

Rahoituksesta hallitus sentään on jo sopinut. Sote-palvelut kustantaa ensisijaisesti valtio. Lisäksi selvitetään myös se vaihtoehto, että alueet saisivat osittain oman verotusoikeuden.

Sote-uudistuksen rahoitus on megaluokan veropäätös. Siinä vaihtoehtoina on erillinen valtion keräämä sote-vero ( tasaverona) tai sote-rahoituksen kerääminen osana progressiivista tuloveroa. Hallituksessa istuville oikeistopuolueille progressiiviseen verotukseen päätyminen on vaikeaa.  Hallitus on luvannut, ettei kenenkään verotus kiristy tällä vaalikaudella. Ei etenkään suurituloisten, jota tämä malli kurittaa.

Ongelmaksi tulee tällä järjestelmällä vielä se, miten kunnat saadaan luopumaan verotuloistaan samalla, kun puolet niiden tehtävistä siirtyy. Jos ne eivät pudota  veroprosenttejaan täysimääräisesti, kokonaisverotus kiristyy.

Sote –uudistus on siis vielä täynnä kysymysmerkkejä. Ratkaisuja ohjaavat nyt selvästi enemmän puoluepolitiikan intressit kuin uudistuksen tavoitteet.

6 kommenttia . Avainsanat: Sote, keskusta, kokoomus