Share |

Puoluepoliittiset intressit sotkevat sotea

Share |

Keskiviikko 28.10.2015 - Kari


Hallitus arpoo edelleen, montako sote-aluetta Suomeen muodostetaan. Päätöksen piti tulla jo tällä viikolla mutta ministerien matkailu ja eduskunnan istuntovapaa siirtävät ratkaisun marraskuulle. Tavoitteesta sentään ollaan yksimielisiä. Alueet halutaan tuottamaan entistä tehokkaampia ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Keskustan puoluehallitus päätti, että puolue tavoittelee edelleen maakuntamallia eli 19 sote-aluetta. Kysymys on keskustan valta-asemasta pienissä kunnissa. Kokoomus tähtää selvästi pienempään määrään. Se on jotain virkamiestyöryhmän laatiman vaihtoehdon 5-12 väliltä. Parhaimmillaan varmasti tuo viisi.

Kokoomus ei pidä alueiden määrää puolueelle minkäänlaisena kynnyskysymyksenä. Keskusta voi aina tarjota houkuttelevan poliittisen kompensaation ja asia on sillä selvä. Kaikki on kaupan, kun hinnasta sovitaan. 

Perussuomalaiset eivät ole "tynkkysiltään" paljon ennättäneet aiheeseen paneutua. Voidaan olettaa, että Soinin joukot nielevät ratkaisun kuin ratkaisun. Tärkeintä on jatkaa hallituksessa.

Rahoituksesta hallitus sentään on jo sopinut. Sote-palvelut kustantaa ensisijaisesti valtio. Lisäksi selvitetään myös se vaihtoehto, että alueet saisivat osittain oman verotusoikeuden.

Sote-uudistuksen rahoitus on megaluokan veropäätös. Siinä vaihtoehtoina on erillinen valtion keräämä sote-vero ( tasaverona) tai sote-rahoituksen kerääminen osana progressiivista tuloveroa. Hallituksessa istuville oikeistopuolueille progressiiviseen verotukseen päätyminen on vaikeaa.  Hallitus on luvannut, ettei kenenkään verotus kiristy tällä vaalikaudella. Ei etenkään suurituloisten, jota tämä malli kurittaa.

Ongelmaksi tulee tällä järjestelmällä vielä se, miten kunnat saadaan luopumaan verotuloistaan samalla, kun puolet niiden tehtävistä siirtyy. Jos ne eivät pudota  veroprosenttejaan täysimääräisesti, kokonaisverotus kiristyy.

Sote –uudistus on siis vielä täynnä kysymysmerkkejä. Ratkaisuja ohjaavat nyt selvästi enemmän puoluepolitiikan intressit kuin uudistuksen tavoitteet.

Avainsanat: Sote, keskusta, kokoomus


Kommentit

28.10.2015 19.59  Japa

Eikö hallitus muka voi määrätä kaikille tasasoteveroa? Siinä kun vähemmän tienaava maksaisi vähemmän kuin enemmän tienaava. Oikeudenmukaista eikö?

28.10.2015 21.01  SotSot

Keskusta haluaa päsmäröidä sosiaali ja terveysasioissa. Se onnistuu jos pienet kunnat yhdessä saavat enemmistön päätöksentekoon.

29.10.2015 11.06  Terveyskeskuksen asiakas

Ei täällä Säkylässä varmaan uuden SOTEN jälkeen enää pääse lääkäriin saman tien ja kaikki tutkimukset tehdään sitten Porissa. Ei siinä auta vaikka KEPU on vallassa.

29.10.2015 12.07  Mietiskelijä

Pori taitaa pitää kiinni Satakunnan sotesta. Miten sitten raumalaiset. Jos tää ei heille kelpaa on se maakunna menoa.

29.10.2015 17.42  Eki

Tämä Sote pursuu on silmistä korvista ulos. Lopettakaa se jauhaminen

29.10.2015 18.53  Yrjö

KepuSipilä ajaa maahan jotakin uutta itsehallintoaluetta, vaaleineen ja veroineen.
Kyllä Säkylässä loppuu lääkäripalvelut jos kepu saa tahtonsa maakuntahallintonsa kera läpi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini