Share |

Kompromissit käyvät köyhän kukkarolle

Share |

Maanantai 13.5.2013 - Kari


Ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki heristeli Hesarissa, että Suomen hallitus ajaa kokoomuksen johdolla vasemmistolaista politiikkaa, ja maa on lähes suunnitelmatalous. Muotoilisin arvostelun vallan toisin. Minusta hallitus ajaa kokoomuksen ja kiiltokuva-Kataisen johdolla tiukkaa oikeistolaista politiikkaa, johon vasemmistopuolueet ovat alistuneet ministeristatusten menettämisen pelossa.

Veropäätökset olivat mitä olivat : pääomapiirit saivat enemmän kuin uskalsivat pyytää.  Tavallista kansaa kyykytetään jatkuvasti erilaisten kapulakielisten ilmausten taakse kätkeytyvillä heikennyksillä. Ja sitten tämä sote.
Mitä enemmän noita "Petterin papereita" lukee sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että vasemmiston ylevät tavoitteet tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta eivät tule toteutumaan. Ratkaisevan tärkeistä asioista ei löydy riviäkään.

Hallituksen sote -esitys on kuulemma tarkaan hiottu kompromissi. Miksi kompromissit tehdään aina köyhien kustannuksella ? Tämä uudistus ei tee poikkeusta. Suomeen on syntymässä yhä vahvemmin hyvin toimeentulevien ja toisaalta vähäosaisten terveydenhuoltopalvelut. Tasokasta erikoisairaanhoitoa voit hankkia, jos olet kyvykäs siitä maksamaan. Jos sinulla ei ole varaa, saat tyytyä perustason tarjontaan.

Jos vasemmistopuolueet jatkavat alistumistaan "antaa rahan ratkaista" -politiikan takuumiehiksi hallituskauden loppuun, on turha kiukutella tulevista vaalituloksista. Ellei ole kanttia irrottautua ministeriauton takapenkin mukavuusalueelta ja herätä tekemään äänestäjien antaman valtakirjan mukaista politiikkaa, on peli pelattu.

On sitä muuten terveydenhuollon uudistuksissa aikaisemminkin palanut rahaa nollatuloksella. Satakunnassa piti 1990 -luvun lopulla laittaa Makropilotti -hankkeella tiedonkulku kuntoon. Ja missä mennään, kun eletään 2010 -lukua ?
Omakohtainen kokemukseni kertoo : lähete Säkylästä Satakunnan keskussairaalaan viipyy matkalla kokonaisen työviikon.


Kommentit

13.5.2013 15.03  Peräkylän poika

Hyvä kirjoitus Kari. Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi (ehkä ensimmäistä kertaa), kyllä siinä niin taitaa käydä että ei tämän hallituksen aikana saada koko sote -uudistusta läpi vietäväksi. Harmittaa demarien ja vasureitten puolesta kun katsoo miten Katainen vie porukkaa kohti turmiota, vallasta huumaantuneina demarit ja vasurit säestää kapellimestaria.

13.5.2013 16.51  OMGR

Ei tämä sixpack-hallitus ole koskaan porvarihallitusta nähnytkään. Sekoilevat minkä kerkeävät. Jutta karkoittaa perusduunarit persuihin ja Katainen hovinarreineen kokoomuslaiset yrittäjät Sipilän huomaan. Vihreille käy ydinvoimasta lähtien kaikki kun kerran audin takanahkajakkara on muotoutunut omalle perseelle sopivaksi.

14.5.2013 22.46  Kysyn vaan

Mitä apua jostakin kepusta tähän olisi?

15.5.2013 12.39  Seija Muurinen

Kuntaliitto sotesta: kuntayhtymät säilytettävä vaihtoehtona
? Kuntayhtymät olisi säilytettävä sote-alueiden vaihtoehtona ? varsinkin kun vastuukunnan malli on vielä auki, sanoo varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen Kuntaliitosta. Hallituksen linjaus on pitkälti Kuntaliiton esityksen mukainen, mutta esimerkiksi Yliopistosairaaloiden hallinnon järjestäminen on auki.
? Kuntaliitto korostaa palveluiden järjestämisen demokraattista hallintoa, sanoo Haatainen.

Pääministeri vetosi kuntapäättäjiin; politikointi pitää unohtaa
? Nyt tarvitaan yhdessä tekemistä ja konsensushenkeä, jota laaja suomalaisten kuntapäättäjien kenttä edustaa, vetosi pääministeri Jyrki Katainen yli tuhanteen kuntapäättäjään Oulussa alkaneilla kuntapäivillä. ? Me tiedämme, että me emme pärjää nykyisellä kuntarakenteella emmekä palvelurakenteella, hallinnon tulee olla aina alisteinen palveluille ja niiden järjestämiseen tarvitaan paikallista osaamista ja maalaisjärkeä, hän sanoi.


Lue lisää uusimmasta Kuntalehdestä.

15.5.2013 20.26  Kopy-Wraitteri

Mitähän itse valtuutettu Muurinen yrittää sanoa? Copy-paste toiminto näyttää ainakin tulleen tutuksi. Tässä jatkoa edelliseen.
(kopioitu wikipediasta)

Kunnan tehtävien, velvollisuuksien ja itsehallinnon määrä ja laatu vaihtelevat maittain. Useimmiten kuntien tehtävänä on järjestää ja ylläpitää tiettyjä peruspalveluita. Varsinkin Pohjoismaissa kuntien tehtäväkenttä on laaja: kuntien pitää järjestää muun muassa koulutus-, sairaanhoito-, sosiaali- ja kulttuuripalveluja. Tehtävien lisäksi kuntien asema valtionhallinnon osana vaihtelee maittain. Joissakin maissa on useita erilaisia kuntamuotoja: esimerkiksi Kanadan Québecin provinssissa on sekä alueellisella (aluekunnat) että paikallisella tasolla (paikalliskunnat) toimivia kuntia. Esimerkiksi paikallisella tasolla toimivia kuntia on kaikkiaan kuutta eri tyyppiä.
Kuntaa vastaavan paikallishallinnon yksikön nimitys vaihtelee maittain. Pohjoismaissa (myös Suomessa ruotsin kielessä) ja muualla Euroopassa käytetään usein sanaa kommun tai vastaavaa (< lat. communis 'yhteinen'). Britanniassa kunta on Local Council tai yleisterminä municipality.
Kuntien väkiluku ja pinta-ala vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Helsinki on väkimäärältään Suomen suurin kunta (569 611 asukasta, vuonna 2006). Pinta-alaltaan Suomen suurin kunta on Inari, jonka pinta-ala on 17 333,89 km². Pinta-alaltaan maailman suurimmat kunnat sijaitsevat Grönlannissa ja Pohjois-Kanadan harvaanasutuilla alueilla. Esimerkiksi Kanadan Québecissä sijaitsevan Baie-Jamesin kunnan pinta-ala on 297 330 km², joten se on pinta-alaltaan suurempi kuin esimerkiksi Iso-Britannia. Myös kuntien kaupunkimaisuusaste vaihtelee, jotkut kunnat ovat rakenteeltaan maaseutumaisia ja hyvin harvaan asuttuja, kun taas osa kunnista on kaupunkimaisia ja tiheään asuttuja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini