Share |

Säkylän vapautusrintama jatkaa puhdistuksiaan

Share |

Perjantai 1.3.2013 - Kari


Syksyn kunnallisvaalien jälkeen Säkylässä alkanut poliittinen puhdistus jatkuu. Sen tarkoitus on ”vapauttaa” kunta kaikesta vähänkin sosialidemokratiaan viittaavasta. Tällä viikolla oli vuorossa Pyhäjärviseudun Jäähalli oy Säkylä, jonka hallituksen puheenjohtajaksi olin konsensusvuosien aikana "unohtunut". Keskustan ja kokoomuksen sopimuksen mukaan "vaihtopelaajana" sisään otettiin nuoremman polven keskustalainen. Tämä urheilumies varmasti täyttää paikkansa, vaikka puheenjohtajaa hänestä ei tehtykään.

Se, että miehiä menee ja miehiä tulee poliittisten tuulten mukaan, ei kunnallisissa osakeyhtiöissä  ole mitenkään ihmeellistä. Sen sijaan tapa, jolla tämä siirto tehtiin, oli kömpelö ja kertoo tekijöidensä amatööriydestä.

Säkylän kunnalla on 74 % yhtiön osakkeista, joten se suvereenisti päättää, minkälainen hallitus jäähalliyhtiöllä on. Tätä konserniohjausta pitäisi tehdä kunnanhallituksen ja kunnan operatiivisen johdon. Kummaltakaan taholta yhtiökokousta valmistelleelle jäähallin hallitukselle ei tullut pääomistajan näkemystä tulevista valinnoista. Vasta yhtiökokouksessa ollut Säkylän edustaja äänienemmistöllään ajoi läpi allekirjoittaneen syrjäyttämisen vastoin hallituksen pohjaesitystä. Turha äänestys, joka olisi voitu välttää kertomalla pääomistajan tahto etukäteen. Asiaa oli varmasti valmisteltu kunnan luottamusmiesjohdon, ehkä virkamiesjohdonkin keskuudessa, mutta ei siis virallisesti ja jäähalliyhtiötä informoiden.

Se, että seuraavaksi suurimmat osakkeenomistajat Eura ja Köyliö antoivat allekirjoittaneelle tukensa vahvistaa operaation olleen säkyläläistä sisäpolitiikkaa, ei epäluottamuslause yhtiön johtamisesta. Samanlaiseksi eleeksi tulkitsen yhtiön pyörittämisessä aisaparinani toimineen toimitusjohtajan uudelle hallitukselle jättämän eroilmoituksen. Alunperin olimme kaavailleet yhdessä jättävämme yhtiön porrastetusti ja vähän väljemmällä aikataululla, jonka uskoimme mahdollistavan hallitun muutosvaiheen.

Uusi hallitus saa hyppysiinsä velattoman yhtiön, jonka toiminta ja talous ovat vahvoilla kilpailijoihinsa nähden. Muutaman viikon päästä halliin tuleva uusi jäänhoitokone toki pakottaa luototukseen, mutta lainanhoitokuluja on mahdollista kattaa viime vuoden puolella aloitetun oheistoiminnan tuloilla.

Vielä kevään kuluessa hallitus saa tehtäväkseen uuden toimitusjohtajan valinnan. Jäähallin historian kaksi edellistä veturia ovat olleet miehiä paikallaan. Onkohan heidän kaltaisiaan vielä tarjolla vai pitääkö kehitellä jokin uudenlainen ratkaisu ?

Olavi Mäkinen otti elämäntehtäväkseen luoda Säkylän jäähallista käsitteen, jossa keskeisiä elementtejä olivat asiakaslähtöisyys, kustannustietoisuus ja tinkimätön pyrkimys parhaaseen lopputulokseen kaikilla toiminnan osa-alueilla. Miestä ei päästetty helpolla. Jäähallille pikaista konkurssia ennustaneiden ”korppien” oli lopulta pakko tunnustaa nokkineensa väärää haaskaa.

Samalta pohjalta Jari Lintunen on menestyksellisesti jatkanut ja tuonut toimintaan vielä uusia ulottuvuuksia. Energian jyrkästä hinnannoususta ja jääkiekkoharrastuksen kokemasta käyttötuntien alamäestä huolimatta tasapainoilu tiukan talouden reunaehdoilla on onnistunut. Edeltäjänsä tapaan hänkin on ollut enemmän kuin palkollinen toimitusjohtaja. Työ on ollut kutsumus, jossa aika on menettänyt merkityksensä.

Minulla on ollut ilo työskennellä kummankin herran kanssa. Yhteistyömme perustui vahvaan luottamukseen ja keskinäiseen kunnioitukseen. Niitä vuosia (16) on mukava muistella.

Uudelle hallitukselle, etenkin sen aloittavalle puheenjohtajalle, on syytä toivottaa onnea ja menestystä. Vaikka onni ei yksin riitä, se on hyvä lisä osaamiselle, jota varmasti löytyy.


Kommentit

1.3.2013 15.43  satunnainen surffailija

Vai sillä lailla. Politiikkaa tungetaan joka paikkaan. Hyvin on hallissa näyttänyt sujuvan, kun ei ole kuntaa huudettu apuun.

2.3.2013 19.53  Loppu kepun sanelulle

Ei hätää. Kuntauudistus tulee ja samalla loppuu kepun sanelu.

2.3.2013 21.30  Ei Huittisiin

Jos kuntaudistus tulee silloin vasta kepu sanelee, Miksi muuten luulet Säkylän kepun hamuavan Huittisiin??
Kepulla olisi sanavalta...

2.3.2013 23.52  JKK

Onko se niin että kun vuosia tulee niin ei muista kaikkia esim. pyytää tarjouksia jääkoneesta vaan otetaan se "siltä joka on hyvä kaveri ja supliikkimies. Lisäksi vanhasta koneesta saadaan 5 tonnia !!!!!" Nykyinen tj olisi kyllä voinut jatkaa. Hänellä olisi varmaan halua ja jaksamista kyseiseen tehtävään. Uskoakseni uusi hallituksen pj on vähintäänkin yhtä yhteistyökykyinen kuin edeltäjäkin.

3.3.2013 14.28  CCM

Yhtiökokoukselle tj. oli sanonut vanhan koneen hinnaksi 6-7 tonnia, mikä todellinen hinta??????vois puhua ihan rehellisesti ainakin osakkeenomistajille.

3.3.2013 15.36  Se Länne

Halliin tulee uusi jääkone. Onko sille kunnan takaus? Kh:n listoilla ei ole kyseistä asiaa ollut vai maksetaanko kassasta.

3.3.2013 19.00  Kiekkomiehen isukki

Yhtiön hallitus kai on tehnyt jääkoneen hankintapäätöksen, ei tj tai pj. Mitä kukakin hallituksessa sanoo, pitäisi pysyä hallituksen omana tietona. Koska hallituksesta on suora linkki konsernin johtoon, omistaja pysyy ajan tasalla.

3.3.2013 22.12  Jalmari

Meinaatko Kiekkomiehen isukki että hallituksen käsittelemät asiat on salaisia. Onko hallituksesta ollut suora linkki konsernin (kunta) johtoon koska ilmeisesti kunta ei ole ollut tietoinen.

4.3.2013 8.33  § §

Pyhärviseudun Jäähalli Oy Säkylä on nimensä mukaisesti osakeyhtiö.

Ja hallinto toimii osakeyhtiölain mukaisesti.

Yhteistyö ja tiedonkulku suurimman omistajan kanssa on aina sujunut hyvin.

4.3.2013 16.47  Harmin paikka

Kokoomus ja kepu löivät hynttyyt yhteen vanhaan malliin. Jäähallikin politisoitiin. Oi voi sentään.

4.3.2013 17.33  Kari

Jalmarille voin vakuuttaa, että kunta on ollut tietoinen aina ja kaikesta, mitä jäähalliyhtiössä on puuhattu. Mainitsemasi suora linkki on ollut hallituksen jäsen Säkylän keskushallinnosta : kj Rantala, kj Mäenpää, hallintojohtaja/sivistysjohtaja Österman.

5.3.2013 6.58  Pitkä kiekko

Puhelin jäähallin asioissa toimitusjohtajan kanssa. Tämä oli vallan tyytyväinen Madekiven toimintaan hallituksen johdossa. Se vaan on tainnut joskus astua poikasten varpaille ja sai nyt lähtee. Uutta vetäjää en tunne mutta kai hänkin osaa hommansa.

5.3.2013 10.32  Olavi

Poikasten? Hupun, Tupun, Lupun ja Kepun

5.3.2013 23.11  tkse pstu

Eiköhän se oo niin jotta uudet tuulet puhaltaa (kerran 16 vuodessa). Vaikka asiat on mennyt näennäisesti hyvin niin sitteki on jotain. Halliyhtiöllä ei oo rahaa kassassa jääkoneen hankintaan eikä tuleviin kylmäkonevaihdoksiin. Nykyset Tj:t ja H:n pj:t voi sitte myöhemmin sanoo että kyllä nyt tarttee käyrä kunnan pussilla, ei 16 vuoteen tarvinnu. Eli kysymys on ennakoinnista ja matematiikasta. Näitä ei ole osattu, eli businesvaisto on puuttunut.

6.3.2013 9.05  Kiekkoilija

Olkaa rauhallisin mielin. Ison kuntauudistuksen jälkeen tulee jäähalliinkin uudet isännät ja johtajat. Loppuu kokoomuskloppien uho samantien.

6.3.2013 9.54  Pitkä päätyyn

Jos viidellä viimeisellä tilikaudella tappiota on syntynyt 121 000 euroa eikä syntyneeseen korjausvelkaan ole reagoitu mitenkään, niin kyllä edellämainittu kaksikko oli syytäkin panna vaihtoon.

Tulevalla hallituksella on rankka duuni korjata nykytilanne, joka muistuttaa demareiden aikaansaannoksista myös kunnan talouden hoidossa menneinä vuosikymmeninä.

Mitä yhtiön politisointiin tulee, niin eikös Madekivi ollut ainoa kloppi hallituksessa, jonka nimen voi liittää politiikkaan?

6.3.2013 15.41  Jotain sentään tiedän minäkin

Mahtaako pitää tieto yhtiön alijäämästä paikkansa? Mitä tulee vihjaukseen demarien aikaansaannoksista menneinä vuosikymmeninä suhteessa talouteen, niin Säkylää on vuosikymmenet hallinnut porvarienemmistö. Joku tolkku pitäisi asioiden vääristelyssä olla.
Säkylän asiat näyttävät menevän huonoon suuntaan. Loppuu Eelalta puheenaiheet siitä kuinka hieno kunta Säkylä on.

6.3.2013 17.03  Pitkä kiekko

Eikös näitä yhtiön asioita ole joka vuosi käsitelty yhtiökokouksessa ja tiedot on myös konsernjohdolla, joka vetää niistä johtopäätöksiä. En tiedä onko hallin hallitukselle annettu jotain ohjeita taloudesta. Tilintarkastajatkin syynää vuosittain. Onko heiltä tullut nuuskaa ?
Kunnallisen osakeyhtiön rooli on omanlaisensa. Se tuottaa palveluja emon puolesta. Tavoitteena ei ole voiton tekeminen vaan oman mission hoitaminen.
Kun yhtiöllä ei ole velkaa, on sillä varaa sitä ottaa, kun tarvetta ilmenee.

6.3.2013 17.28  Kilpailuttaja

Edellisille: juu, juu, mutta mattoperusit on luku erikseen. Kyllä siellä tiedetään. Mitä "kehiin" tulee, suosittelisin asian osaavaa Linströn firmaa mukaan kilpailuun.
Miten on kunnassa mattopaljelun kilpailu järjestetty?

6.3.2013 19.53  Jee jee

Viidellä viimeisellä tilikaudella tappiota on syntynyt 121 000 euroa. Onko näin? Joku jolla on tästä faktaa tietoa voisi vastata.

6.3.2013 23.22  § §

Paljon on palstoilla viisaita.

Vaikka asioista ei tiedetä mitään.

Jäähalliyhtiön taloudenhoidossa viimeisen kymmenen vuoden aikana ei ole ollut pienintäkään moitteen sijaa.

7.3.2013 0.31  Jee Jee

Ei moitteen sijaa, en sitä epäilekään vaan kysyin onko totta että yhtiö on tehnyt 121 tuhatta tappiota. Siis toistan, en epäile virheitä talouden pidossa.

7.3.2013 9.15  Pitkä päätyyn ja...

Vaikka tuosta linkistä. Ihme venkoilua ja selittämistä poispotkittujen taholta mutta kai se niin menee että omien virheiden ja osaamattomuuden tunnustaminen on joskus vaikeaa?

http://yritys.taloussanomat.fi/y/pyhajarviseudun-jaahalli-oy-sakyla/sakyla/1045823-4/

7.3.2013 9.21  Sitten vielä

Osakeyhtiölaki 5§:

"Toiminnan tarkoitus

Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin".

Eli lakia on rikottu ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty. Onko?

Ei siis ihme, että kaksi hallituksen jäsentä veti "herneet nenään" jo kesken viime hallituskauden.

7.3.2013 17.22  Tarkkailija

Mielenkiintoista. Lakia ei sentään rikota jos osakeyhtiö tuottaa tappiota. Tämä ei ole kannanotto jäähallin asioihin, joista en tiedä. Lain rikkominen on vakava syyte.

9.3.2013 8.19  Kysyn vaan

Mitä tähän keskusteluun sanoo konserninjohtaja Mäenpää ? Tuntuu että täällä kirjoittelevat vain asioita tuntemattomat.

12.3.2013 20.51  JoPe

Satakunnan Kansa 19.3. Alaston totuus jäähalliyhtiöistä. Säkylä hoitanut hommansa tähän saakka mallikkaasti. Mäkisen Olkku kertoi mielenkiintoisia juttuja hallin historiasta.

12.3.2013 20.54  JoPe

Piti tietysti olla tämä päivä eli 12.3.

13.3.2013 13.49  Markku Maalaisjärki

Kertoisiko joku Lintusta ja Madekiveä lähellä oleva "yleensä luotettava taho", mitä tarkoittaa korjausvelka?

13.3.2013 15.51  Pitkä kiekko

Kummia kuuluu. Näinkö se nyt meneekin: Säkylän Urheilijat tyytymätön liian alhaisiin jäänvuokrataksoihin, otetaan kunnan edustajan avittamana enemmistö yhtiön hallituspaikoista (+pj), nostetaan jäänhinta kuluja vastaavalle tasolle, peritään kahvion pitämisestä käypä korvaus ... En oikein ymmärrä. Voisiko seuran johto vastata ?

14.3.2013 14.39  Teme

Korjausvelka määritellään näin:
Korjausvelka on terminä uusi ja melko vieras. Se kuvaa, kuinka paljon infrastruktuuriin on
menneinä vuosina jäänyt investoimatta, jotta ne olisivat käytön kannalta hyvässä kunnossa. Hyvä
kunto taas voidaan määrittää niin, että se tarkoittaa esimerkiksi 70 tai 80 %:a hankintahinnasta.

14.3.2013 16.30  Pitkä päätyyn ja...

Eli suomeksi sanottuna toimitusjohtajan ja entisen hallituksen pj:n jäljiltä jää korjausvelkaa niin että ranteet paukkuu. Tuttua ja taattua demarimeininkiä. Kiva on kuluttaa eikä huolta siitä mistä raha tulee.

14.3.2013 17.00  paitsio

Toimitusjohtaja on kyllä ihan julki kokoomuslainen.

14.3.2013 22.04  Markku Malaisjarki

Jos Muurinen on kokoomuslainen niin kai sitte tj on kanssa. Heh he. On niin demari kuin olla voi.

15.3.2013 16.40  paitsio

Ei näytä Kokoomuksen pro porukka tietävän edes puolueensa jäseniä.
Ei nähdä omaa napaa pidemmälle.

16.3.2013 17.13  Kokoomus on Sekoomus

Muurinen oli kokoomuksen kansanedustajaehdokas viime vaaleissa. Kunnallisvaaleissa sai kokoomuksen suurimman äänimäärän. Kokoomus heitti kuitenkin hänet kaikesta ulos. Oliko muitakin syitä kuin puolustaa kehitysvammaisia.

18.3.2013 21.44  june

Ehkä Muurinen hamusi tehtävää jota ei olisi pystynyt hoitamaan ja pienenmät tehtävät ei kelvannut. Ollaan jo yli 50v ja leikitään kuin mukulat "jos mä en saa niin sit mä en ole enää tein kaa"! Sivustolta huomaa jos jouduttais kaikki samaan koppiin oleen vaikka viikon kerkeiskö Tuomola kaivaan niin nopeesti kuoppia kun tulee asiakkaita. Olkaapahan muksut nyt niin kuin aikuiset pitäis olla!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini