Share |

Arvokas vanhuus kaikille

Share |

Perjantai 17.8.2012 - Kristiina Salonen, kansanedustaja, Rauma


Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa. Seuraavan kahden vuosikymmenen aikana ikääntyminen kiihtyy entisestään. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2030 väestöstä jo 26 % on yli 65-vuotiaita. Tämä tulee väistämättä merkitsemään myös aikaisempaa runsaampaa tarvetta vanhustenhoitoon. Kokemuksia ja ratkaisumalleja hoidon järjestämisestä ei vielä pystytä hakemaan muualta maailmasta. Suomi toimiikin tiennäyttäjänä vanhusten oikeuksien turvaamisessa. Meidän ratkaisuamme ja kokemuksiamme tullaan tulevina vuosina hyödyntämään myös muualla Euroopassa. Tämän lain sisältö tuleekin johtamaan keskustelua arvokkaasta vanhuudesta ja hyvän hoidon kriteereistä tulevina vuosina. 

Lakiesitys vanhuspalveluista on monipuolinen.  Ikäihmisille tulee antaa ohjausta ja neuvontaa, tehdä tarvittaessa palvelutarpeen arviointi ja sen jälkeen tulee laatia yhdessä ikääntyneen henkilön kanssa palvelusuunnitelma. Palveluhakemuksesta tulee tehdä päätös palvelusuunnitelman toteuttamiseksi. Kiireellisen tarpeen mukaiset sosiaalipalvelut tulee antaa viivytyksettä ja muut palvelut viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä. Julkisuudessa on kuitenkin keskitytty lähinnä vanhuspalvelulakiin kaavailtuun sitovaan henkilöstömitoitukseen. Viimeisimpänä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) esitti, että lakiin kirjattaisiin sitova henkilöstömitoitus ympärivuorokautisen hoidon osalta. Guzenina-Richardsonin esitti seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden. Tällä hetkellä henkilöstön määrästä on olemassa vain sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton yhdessä määrittämät suositukset. Niissä valtakunnalliseksi vähimmäismääräksi ympärivuorokautisessa hoidossa suositellaan 0,5-0,6 hoitajaa. Ministeriö ja Kuntaliitto toteavat samoissa ohjeissa, että hyvän hoidon laatu vaatii 0,7 tai 0,8 hoitajaa vanhusta kohden. Guzenina-Richardsonin esitys vastaa siis niitä hyvän hoidon suosituksia, joita ministeriö ja Kuntaliitto ovat jo aiemmin esittäneet. Nyt nämä suositukset onkin syytä muuttaa toiveesta todeksi.  

Vuoden 2013 budjettia valmisteltaessa valtion tulee varmistaa riittävästi määrärahoja henkilöstömitoituksen toteuttamiseen. Rahojen lisäystä ei voi sälyttää yksin kuntien vastuulle. Hoitohenkilökunnan määrän lisääminen kuitenkin kannattaa. Sen lisäksi, että se näkyy vanhusten parantuneena hoidon laatuna, se myös parantaa henkilökunnan työhyvinvointia ja vähentää kuormituksesta johtuvia sairauspoissaoloja. Tällä hetkellähän jo 30 000 hoitajaa on raskaan työtaakan johdosta hakeutunut työhön muille aloille.  Tärkeää myös on, että lisääntyvät resurssit antavat henkilökunnalle mahdollisuuden toteuttaa kuntouttavaa työotetta vanhustyössä. Tämän avulla yhä useammalle vanhukselle laitoshoidon tarve jää lyhytkestoiseksi ja kotiutuminen mahdollistuu. Kuntouttava hoitotyö tuo vanhukselle lisää laadukasta elämää, ja mahdollistaa samalla kasvavaan hoitotarpeeseen vastaamisen.   

On ollut harmillista kuulla niitä mielipiteitä, joiden mukaan henkilöstömitoitukseen ei ole varaa tai se tulisi johtamaan laitosvaltaiseen vanhustenhoitoon. Nämä väitteet tuntuvat sivuhuudoilta isossa kokonaiskuvassa. Vanhuspalvelulain tarkoitus on tukea itsenäistä kotona asumista. Tätä edesauttavat monet vanhuspalvelulaissa esitettävät uudistukset. Laitos- ja kotihoitoa ei kuitenkaan pitäisi asettaa vastakkain. Vanhuksille tulee osoittaa sellaista hoitoa, joka vastaa hänen tarpeisiinsa ja parhaalla mahdollisella tavalla tukee arvokasta, turvallista ja hyvää ikääntymistä. Molempia hoitomuotoja tullaan jatkossakin tarvitsemaan, ja niitä tuleekin kehittää rintarinnan. Ennen kaikkea kysymys on kuitenkin yhteiskuntamme moraalista. Se, miten huolehdimme heikoimmassa asemassa olevista, kertoo millaisia olemme kansakuntana.

Avainsanat: Kristiina Salonen, Maria Guzenina-Richardson, vanhuslaki


Kommentit

17.8.2012 16.30  Karl Gustav Kenia

Jos kerran tarve hoitajista on noin huutava, niin osaatko Kristiina kertoa, miksi joka ainut kerta, kun käyn vuodeosastoilla, hoitajat kahvittelevat taukotuvassa?
Kyse ei todellakaan ole mistään muutamasta kerrasta, kun näin on käynyt.

Kannattaisiko asioiden kuntoon laittaminen aloittaa kenties jostain muusta ongelmasta?

21.8.2012 17.47  Juha Nummela, Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja.

Kansanedustaja Kristiina Salonen kirjoittaa täyttä asiaa.
Tässä on vuosikausia valiteltu sitä, että vanhuksia hoitavia käsiä on liian vähän. Ottamatta mitään kantaa muiden kuntien ratkaisuihin, haluan julkituoda, että Säkylässä tuo demariministerin esittämä tavoite henkilöstömitoitukseen on käytännössä totta ja todellisuutta jo nyt. Ihan vapaaehtoisesti. Mutta se ei merkitse, että lakiuudistus olisi tarpeeton.

21.8.2012 19.08  Köyliön kepun entinen äänestäjä

Miten nyt käy Köyliön vanhusten jos Köyliön nykypäättäjät haluavat katkaista yhteyden Säkylään.
Kai muutto Eoraan.
Miten käy lääkäripalvelut. Joudummeko Euran jonoihin.
Onneksi syksyllä on kuntavaalit. Köyliön yksinhallitsema kepupolitikointi on nyt saatava todelliseen puntariin.

22.8.2012 11.53  Jytkyn Jytkyn

Köyliön kepussa pakka täysin sekaisin ja lienee kai paikallaan muistuttaa, että Köyliössä demarit eniten ajavat kuntaliitosta Euraan.
Se sopii ottaa huomioon syksyn kuntavaaleissa. Eurassa muuten hoitajamitoitus taitaa olla hieman eri luokkaa kuin Köyliön-Säkylän kuntayhtymässä?

22.8.2012 18.13  Kyselijä

Olis muuten hyvä tietää, mikä hoitajamitoitus Eurassa on.

25.8.2012 15.25  Hoitsu DD

Ukkola kommentoi hyvin Suomen Kuvalehdessä: Kuinka monta hoitajaa tarvitaan vaihtamaan mummolle vaipat? Vastaus: 0,7 hoitajaa. 0,2 pitää vaippaa paikallaan, 0,2 pyörittää mummoa ja 0,3 äänestää demaria.

25.8.2012 21.41  Kehtaattekin

Halpamaista puhetta vanhusten kustannuksella.

26.8.2012 17.49  Jukka

Ei naurata Ukkolan jutut tälläkertaa. On se vaan kumma että kun viimeinkin yritetään vähän parantaa vanhusten hoitoa ja lisätä auttavia käsiä niin alkaa venkoilu ettei se niin tärkeää olekaan.

27.8.2012 12.16  LähiTehySuperMinisteri

Ei naurata tämä desimaalipelleily yhtään. Vanhuksista 90%:a asuu kotona ja demareiden ehdotuksen mukaan rahat pitäisi sitoa laitoshoitoon ja jättää loput oman onnensa nojaan....

Mistä muuten ne sadat miljoonat otettaisiin? Nytkin velkaannutaan kiihtyvällä tahdilla?

28.8.2012 18.36  Säkyläläinen

Miten niin muut oman onnensa nojaan. Äly hoi!
Kokoomus on aina pannat hanttiin uudistuksia, joissa on kysymys heikoimmasta.
Kokoomus on vastustanut päivähoitolakia, peruskoulua yms.
Aikanaan 8 tunnin työpäivää ja palksansaajien oikeutta lomiin. Mistä rahat on kokoomus aina kysynyt?

Äänestämällä kokoomusta Säkylässä annat äänesi kotikuntasi itsenäisyyttä vastaan.

29.8.2012 9.14  Velkaantunut demari

Takaako joku desimaaliluku laitoshoidon hyvän tason? Taannoisen raportin mukaan eräskin laitoshoidon johtaja ilmaisi huolensa siitä, että kaikki kynnelle kykenevät, työllistymisvaikeuksissa olevat työttömät, laitetaan koulunpenkille lukemaan laitoshoitajiksi ja työn laatu on katastrofaalinen.

Mistä nämä sadat miljoonat kaiken lisäksi otetaan, kun valtiokin velkaantuu arvion mukaan ensi vuonna lähes seitsemällä MILJARDILLA EUROLLA!

Demareiden ohjenuoran mukaan siis rahaa voidaan laittaa surutta palamaan, sillä kyllä tulevat sukupolvet velat maksaa... Sellaista perhe- ja nuorisopolitiikkaa eräs Säkyläläinen demarikin? siis kannattaa.

ps. taitaa Säkylässä olla kokoomus se puolue, joka on / oli eniten Säkylän itsenäisyyden puolesta. Samaa ei voi sanoa yhtenä rintamana esiintyneistä demareista, joiden mielestä Euraan olisi pitänyt liittyä. Miten mahtaa pysyä takki päällä ensi valtuustokauden aikana?

29.8.2012 19.32  Entinen kokoomuksen äänestäjä

On se nyt kokoomuslaisille vaikeaa hyväksyä laitoshoitoon lisää auttavia käsiä.
.

29.8.2012 21.57  Hippijuppidemari

Taitaa kokoomuksesta löytyä eniten varmoja itsenäisen Säkylän puolustajia.

30.8.2012 7.59  Mörhö

Ääni demarille on ääni velkaantumiselle ja kuntaliitokselle.

30.8.2012 16.17  Juha Nummela, Säkylän Sosialidemokraattien puheenjohtaja.

Edelliselle. Säkylän talousarviopäätökset on tehty yksimielisesti vuosikaudet.
Säkylän talous on yhteisin voimin vakautettu.
Mitä kuntaliitoksiin tulee niin siinä iso keskustelunaihe.
Säkylässä sosialidemokraatit toimivat itsenäisen Säkylän puolesta.

30.8.2012 19.16  Satakansa

SK 4.3.2008 etusivullaan : "Suur-Eura syntyi haikean yksimielisesti".
Ja sivulla 3 : "Myös Säkylän valtuutettujen yksituumaisuus piti kuntaliitospäätöksen maaliviivalle asti".
Nyt kyllä kokoomuslainen muisti pätkii pahasti. Ne heistä, jotka olivat vastuullisia toimijoita eli valtuutettuja pysyivät sovitussa. Rintamassa oli siis koko valtuusto.

31.8.2012 9.54  Mörhöjen mörhö

Alla Karin artikkeli ajalta muutama vuosi sitten.
Että tälläinen "yksimielisyys" ja muistin pätkiminenkö kyseessä. Äänin 19-8 päätettiin järjettömästä Eura-liitoksesta, jossa kokoomus enemmistönä vastusti liitosta. Muille tuli järki päähän parin vuoden päästä.

Tänään on Pyhäjärviseudun kunnanvaltuustoilla kullakin historiallinen kokouksensa. Ne ovat sitä päätösten sisällöstä huolimatta.

Kun on kyseessä oman rakkaan ja maineikkaan kunnan lakkauttaminen, ei päättäjillä ole sinänsä mitään aihetta juhlatuuleen. Vielä muutama vuosi sitten ainakin säkyläläiset uskoivat vahvasti itsenäiseen tulevaisuuteen. Se, että nyt nähdään uuden ja suuremman yksikön välttämömyys yhtä vahvana, kertoo nykymaailman kiihtyneestä muutosvauhdista.

Tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän tietoa tulevaisuudesta ja sen haasteista on saatu, sitä selvemmäksi on tullut Pyhäjärviseudun voimien yhdistämisen tarve. Vastuullinen poliitikko ei voi ummistaa silmiään ja antaa vain tunteiden kuljettaa. Nyt ei ole ääntenkalastelun aika.

Loppusuoralle asti on ollut niitä päättäjiä, jotka ovat nähneet kehityskulun toisin. Omaan mielipiteeseensä he ovat olleet oikeutettuja. Sen sijaan tyylipisteet taistelussa enemmistön näkemyksiä vastaan ovat välillä käyneet miinuksella. On syntynyt haavoja, joiden arpeutuminen voi kestää.

1.9.2012 13.34  Satakansalle

Jokohan nää vallasta riippuvaiset demariurpot ymmärtäisivät luopua ja antaa muillekin mahdollisuuden epäonnistua???

1.9.2012 20.21  Isovimma Säkylästä

Keskusta on kummajainen. Puolue vastustaa kuntaliitoksia, mutta tällä seudulla se ajaa niitä.
Köyliö on kutsunut naapurinsa monikuntaneuvotteluihin.
Köyliössä valtaa käyttää enemmistöllä kepu.
Eura on jo kieltäytynyt. Nyt Köyliö ajaa neljän kunnan liitosta. Huittinen, Kokemäki, Säkylä ja Köyliö yhteen.
Toivottavasti Säkylän miehillä kantti kestää.

2.9.2012 14.08  Satakansa

Mörhö on mörhö. Kirjoitteli Kari silloin mitä tahansa, mainitsemani Satakunnan Kansa kirjoitti oman raporttinsa ratkaisevasta valtuustosta. Tarkasta itse.

3.9.2012 10.04  Mörhö

Ratkaisevasta? Tarkista itse tietosi.

12.9.2012 19.44  Kehitysvammaisen sisar

Pitääko todella paikkansa, että Säkylän kepu ja kokoomus vastustaa sairaanhoitoriin hanketta rakentaa Säkylään vammaisille asuntola,
Vaikka ei edes maksa kunnalle mitään.
Näin asian ymmärränsin kun luin aamulla SataKansaa.

15.9.2012 16.29  Soini rules

Vuoden turhaketta haetaan
15.09.2012

Vuoden turhake on jälleen hakusessa. Valinnan tekee Suomen Luonnon toimitus lukijoiden lähettämien ehdotusten pohjalta. Tulokset julkaistaan joulukuun Suomen Luonnossa, joka ilmestyy 14.joulukuuta.
Ensimmäinen turhake vuonna 2000 oli lehtipuhallin. Viime vuoden turhake oli vessasta alas huuhdeltava vessapaperihylsy. Valituiksi ovat tulleet myös vaipankätkijä, ulkomainen pullovesi, hampurilaisaterian kylkiäinen, juotava jogurtti -minipakkaus, kaupunkimaasturi, tuplapuhelinluettelot, mönkijä, pantiton pullo, ilotulite....

Tämän vuoden turhake on ilman muuta kunnallisvaaleissa sdp:lle annettu ääni ja
turha paperintuhlaus äänestyslipun myöta!

2.10.2012 21.49  Demarien liitosaloite Köyliössä

1.9.2012 20:21 Isovimmalle Säkylästä Köyliön demarit tekivät valtuustoaloitteen kuntaliitosselvityksestä. Kuntalain mukaan valtuustoaloitteet pitää käsitellä säädetyssä ajassa. Täyttä potaskaa siis on väitteesi että Keskusta sitä olisi ajanut!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini