Share |

Sytykkeitä vaalinuotioon

Share |

Maanantai 22.10.2012 - Kari


Vaalien ennakkoäänestys on hyvässä vauhdissa. Säkylässä ei kunnon keskustelua ole syntynyt kuin kehitysvammaisten asuntolahankkeesta. Muutamien ehdokkaiden "vaalitempuista" on jotain yritetty viritellä. Nämä temputkaan eivät nyt niin kovin kummoisia ole olleet: tarra autossa ja makkaratarjoilua hyväntekeväisyystapahtumassa. Molempiin voi kuka tahansa lähteä mukaan.

Kehitysvammaisten tuetun asumisyksikön rakentamista Säkylään ei kukaan poliitikko kunnanhallituksessa myönnä vastustaneensa. Eipä niin. Virallisestihan tätä ei päästy mittaamaan, koska enemmistö taktikoi koko asian pöydälle. Tämä on ikivanha poliittinen kikka vaieta vaikeat kysymykset pois päiväjärjestyksestä ilman, että olisi julkisesti itse asiaa vastaan.

Säkylän imagon kannalta nyt vellova keskustelu adresseineen on kiusallinen. Ensinnäkin täyspäisenä pidetty kunnanjohtaja toi esityksensä kunnanhallituksen puoltavasta kannanotosta kokoukselle ihan vakavissaan. Toisekseen hankeesta oli jo olemassa riittävät pohjatiedot, jos vain oli halunnut ne omaksua.

Yleisönosastossa esitetyt sen seitsemät selitystä kyllä toivat julki, että yleissivistys näissä kehitysvamma-asioissa ei ole kovin korkealla. Ratkaisuksi asiakkaille tarjottiin muun muassa vanhuksia palvelevaa Helmiinaa ja ikäihmisten vuokrataloa Tarmoa. Kun tähän vielä lisätään kirjoitukset Satakruunun roolista kehitysvammahuollossa ja kehitysvamman luokitteleminen sairaudeksi, olisi tukiopetuksen paikka.

Viimeisenä vetona on keksitty asettaa kehitysvammaisten asuntolahanke ja Vanhustenkotiyhdistyksen kaavailema "Tarmo II" vastakkain. Jos kunnanhallitus toimii vastuullisesti, se puoltaa tasapäisesti molempien tahojen rahoitushakemuksia. Perustelut kumpaiseenkin kyllä löytyvät.

Jos ei yllä kirjoitettu viritä tällä palstalla purkauskia, laitetaan tykö vielä paikallisten demarien ohjelmajulistus. Se ainakin näyttää ärsyttäneen otsikkoa myöden. Menneellä viikolla erään tilaisuuden yhteydessä pilkkakirveet lensivät.

Ja muistetaan, että vain raukka tölvii nimimerkin takaa.

OIKEUDENMUKAINEN SÄKYLÄ

SDP Säkylässä haluaa uudelta valtuustolta heti vaalikauden alussa konkreettisia tekoja, joilla tuetaan kunnan hyvää työllisyyttä sekä asukkaiden oikeudenmukaista kohtelua palveluissa. Hyvä yrittäjäilmasto ja kansalaisten kuuleminen ratkaisuja tehtäessä ovat valtuustolle tärkeä ohjenuora.

Sosialidemokraatit haluavat viedä vanhuspalvelulain paperilta käytäntöön. SDP edellyttää, että henkilöstömitoitus Säkylässä pidetään vähintään nykysuosituksien mukaisella tasolla, jolloin kymmentä hoidettavaa vanhusta kohti on vähintään viisi hoitajaa. Tavoitteena on kuitenkin pidettävä hyvän hoidon mukaista tasoa, jolloin hoitajia on seitsemän kymmentä hoidettavaa kohden. Tärkeintä on, että henkilökunnan ammattitaitoa hyödynnetään parhaalla tavalla. Se vaatii paneutumista johtamiseen. Kotihoidon tukemista tulee samalla kehittää ja taata omaishoitajille hyvät toimintaedellytykset.

Kunnan sivistyksen taso mitataan sillä, miten se huolehtii heikoimmistaan. Sosialidemokraatit kannattavat lämpimästi kehitysvammaisten tuetun asumisyksikön rakentamista Säkylään. Hankkeen toteuttaminen olisi kunnalle myös tervetullut ulkopuolinen investointi, joka tarjoaisi paikkakunnan yrittäjille työtä ja toimeentuloa. Vanhustenkotiyhdistyksen kaavailemalle uudelle talohankkeelle kunnan tulee antaa täysi tuki. Näitä kahta sosiaalisesti tärkeää asiaa ei saa asettaa toistensa kilpailijoiksi. Me teemme avoimesti ja tarmokkaasti työtä molempien hankkeiden puolesta.

Toiseksi sosialidemokraatit haluavat, että Säkylän kunta laatii konkreettisen suunnitelman siitä, miten koulutus- tai työpaikkaa vailla olevat nuoret saadaan mukaan työelämään ja opiskelemaan. Valtakunnan tasolla tämä SDP:n eduskuntavaaleissa antama lupaus on jo lunastettu hallituksessa. Nyt on jatkotekojen aika Säkylässäkin.

Kolmanneksi SDP haluaa, että kuntalainen pääsee edelleen terveyskeskukseen ilman pitkää jonotusta . Sairaana tärkeintä on päästä pian lääkäriin. Kukaan ei sairasta huvikseen, päivääkään. Sairaudesta ei myöskään tule rangaista kokoomuksen ehdottamaan tapaan karenssipäivällä.

Neljäs teko liittyy koulujen työrauhan parantamiseen. Oppilailla on oikeus pieniin opetusryhmiin, ja opettajat tarvitsevat riittävät keinot puuttua kiusaamiseen ja työrauhaongelmiin. Säkylän kouluverkon saneerauksen jälkeen on tarpeen tarttua juuri ryhmäkokoihin. Yhteiskoulun esimerkin rohkaisemana pitää Isosäkylän koulun piha-alueen saneeraus toteuttaa heti vaalikauden alussa.

Kunnallisia uudistuksia ei pidä vaatia vain uudistamisen itsensä takia. Kaiken keskiössä on kuntalainen ja hänen hyvinvointinsa. Terve kunnallistalous takaa hallitun kehityksen, johon ei kuulu vain ideologisista syistä tapahtuva yksityistäminen. Kuntalaista ei saa jättää markkinavoimien raadeltavaksi.

Sosialidemokraatit sitoutuvat tekemään työtä itsenäisen Säkylän puolesta. Yhteistyötä hyvien naapurien ja koko maakunnan kanssa tulee kuitenkin entisestään tiivistää. Jos olosuhteista tai valtiovallan toimista johtuen syntyy suurempia kuntakokonaisuuksia, on velvollisuutemme huolehtia tärkeiden peruspalvelujen säilymisestä säkyläläisille lähipalveluina.


Kommentit

23.10.2012 17.08  Seija Muurinen

Kari kirjoitti asiaa. Jos tänään perusturvalautakunnan kanta on edelleen kielteinen, niin SHP ei lähetä anomusta ARA:aan ja hanke kaatuu. Tosin kunnanhallituksellakin on sanansa sanottavana. On käsittämätöntä, että samaan aikaan, kun naapurikunnat ovat ottaneet avosylin vastaan ryhmäkodin, Säkylässä vastustetaan kehitysvammaisten oikeutta asua kotipaikkakunnallaan heitä varten suunnitellussa ryhmäkodissa. Kannattaa tutustua vammaispalvelulakiin ja kehitysvammalakiin. Toivominen asian suotuisalle etenemiselle ei riitä, tarvitaan tekoja. Adressin lähes 600 allekirjoitusta ei voi jättää huomioimatta. Karin kanssa olen samaa mieltä: nimimerkin takaa huutelu on vastuun pakoilua!

23.10.2012 18.51  Nummela vastaa

Olen Seijan kanssa samaa mieltä.
Juha Nummela
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja

24.10.2012 15.10  Kukin taaplaa tyylillään

Jos nimimerkin takaa huutelu on mielestänne vastuun pakoilua ja raukkamaista, niin entä sitten nimettömänä laadittu nettiadressi?

24.10.2012 15.18  Mirja Auranen

Kaikki adressin allekirjoittajien nimet ovat näkyvissä paperiversiossa. Niin myös suurin osa nettiversiossa. Mutta ne ovat siis lukutaitoisille.

24.10.2012 18.13  Äänestäjä

Asia on selvä. Kepupuolue vastustaa asuntolaa. Muut puolella.
Edellytän, että MUUT puolueet pitävät huolen siitä, että ainakin perusturvalautakunnan puheenjohtaja VAIHTUU.
Viime vaaleissa kehitysvammaisten päävastustaja sai muistaakseni 7 ääntä.
Millai sellaisella kannatuksella voi nousta ison lautakunnan puheenjohtajaksi.
Kepussakin toki kaikki on mahdollista.

24.10.2012 18.33  Kop

Ei pysty ei kykene. Onko osa poliitikoista ihan pihalla. Vastustus ei sopivaa.

24.10.2012 19.05  Arka kyselijä

Miten joku - jopa puolue - voi vastustaa kehitysvammaisten asuntolaa.
Nettiadressissa on jo nyt yli 600 ääntä. Eilen perusturvalautakunnassa demarit ja kokoomuslaiset kannattivat hanketta, mutta kepu pani vastaan.
Miksi kepu toimii näin?
Kirjoittaisin nimellä, mutta en uskalla. Kepu kuitenkin kostaisi.
Adressin allekirjoittanut nimetön.

24.10.2012 20.06  Koston jo kokenut

Sitä niittää mitä kylvää. Tiensä päähän tuli konsulentin toiminta, vihdoista viimein. Fiksummat on raivattu pois tieltä, vain pässit ja lampaat on kulkeneet narun päässä vuosia. Rivikepulaiset kyselee kylillä toisiltaan kuinka oma puolue voi VASTUSTAA kehitysvammaisten asuntolaa. KUINKA?

24.10.2012 20.20  Päivi Aaltonen

Vastaus nimimerkille: Kukin taaplaa tyylillään

Olen laittanut adressin nettiin ja allekirjoittanut sen ensimmäisenä, oikein kuvan kanssa:)
terveisin Päivi Aaltonen

24.10.2012 21.37  Juha Nummela, kunnanhallituksen puheenjohtaja

Itse kannatan kovasti hanketta. Olen kuitenkin kunnan elimissä jäävi käsittelemään asiaa, koska olen sairaanhoitopiirin omistaman Satakruunu Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja. Yhtiö on asiassa rakennuttaja ja mm. ARAn rahoituksen hakija.

24.10.2012 23.13  Satu Tietari

Kunnanhallituksessa kehitysvammaisten asumisyksikköasiaa käsiteltäessä pöydällepanoesitystä kannattaneet jäsenet halusivat lisätietoa asiasta ja oikeaa käsittelyjärjestystä. Itse halusin lisää tietoa siitä, että Sairaanhoitopiirin hankkeessa nimenomaan säkyläläisillä kehitysvammaisilla on mahdollisuus päästä asumisyksikköön.

Päätös on merkillisesti kokouksen jälkeen näillä sivuilla käytävässä keskustelussa muuttunut asumisyksikön vastustamiseksi ja erityisesti kepu syyllistäen. Lisää tietoa halusivat myös kaksi kolmesta Kokoomuksen edustajasta. Eikö avoimen ja sidonnaisuuksista vapaan päätöksenteon pitäisi olla kaikkien luottamushenkilöiden johtotähtenä?

Asiasta on laitettu liikkeelle myös nettiadressi, jonka on allekirjoittanut mittava määrä ihmisiä. Kannatan lämpimästi kansalaisvaikuttamista, mutta ihan pakko on kysyä, mitä varten tällainen adressi on laitettu liikkeelle juuri kunnallisvaalien alla? Jokaisella kunnanhallituksen jäsenellä on taatusti tarkoitus toimia sen puolesta, että säkyläläisillä kehitysvammaisilla on mahdollisuus asua omassa kotikunnassa. Tämän puolesta ainakin itse toimin ilman adressejakin. Tuntuu hieman siltä, että tässä tehdään kehitysvammaisten asialla vaalikampanjaa.

Olisi muuten kuntalaisten kannalta tärkeää, että näillä sivuilla avattaisiin ennen virallista vaalipäivää keskustelua myös sosiaali-ja terveydenhuollon uudistamisesta sekä kuntaliitoksista.

25.10.2012 6.50  Teille tuli kotiin lähdön aika

Eikö kepu enää vastustakaan kehitysvammaisten asuntolaa ? Entä kuinka kepu toimi perusturvalautakunnan kokouksessa tällä viikolla ? Häpeä toiminnastanne ja vielä valehtelua päälle. Häpäisitte pelillänne koko puolueen maineen kautta Suomen.

25.10.2012 8.26  Vaalit sunnuntaina

Kuntaliitoksesta Köyliön kanssa keskusteltiin jo männä vuosina. Keskustelua käytiin näiltä kyliltä päin tyyliin ' Jorma hoitaa'. Ex-pankinjohtaja syyllistyi rikoksiin, jossa kanssatoimijoiden nimiä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Asiaa tutki Helsingissä Lohi, entinen Säkylän poika. Ennen kuin kuntaliitoskeskustelua jatketaan, on varmaan kaikille parempi että neuvottelijoiden nimet tulee vaihtumaan.

25.10.2012 11.46  Kukkurukuu

Laitetaan kuntalaiset vaalikarantteeniin, niin loppuu häiriköinti.

26.10.2012 1.46  Yövuorolainen

Ja kokoomus esittää sairaille karenssipäivää ja leikkausta sairausajan palkkaan.

26.10.2012 12.46  uusi demari

Tuota demarien ohjelmaa lukiessa tulee mieleen, että ei siinä mitään unelmahöttöä luvata. Nuo jutut on ihan ihmisen hoidettavia. Laitan muistiin ja seuraan miten puolueen edustajat ne muistaa vaalien jälkeen. Syytä on.

26.10.2012 18.43  SuMe

Eilisestä Ylen vaalitenttiä katsoessa meinasin tippua sohvalta, kun kuulin Kepun maakuntahallintomallista. Että perustetaan monesta kunnasta maakuntahallinto, johon ohjataan jokaisen kunnan verotuloista 60 %, josta maakuntahallinnon virkamiehet jakavat rahat miten parhaaksi katsovat. En oikeen osaa enää sanoa, että onko tuo lähempänä kommusmiä vai virkamiesdiktatuuria, mutta kunnallisdemokratian kanssa tuolla suunnitelmalla ei ole mitään tekemistä. Mistä näitä kepun "ideoita" aina sikiää...? Olisi muuten mukava kuulla joiltain Säkylän kepuehdokkailta oma mielipide tuohon suunnitelmaan, ennen äänestyspäivää.

26.10.2012 22.13  Köyliiläinen

Kepu on kepu. Miljonääri puheenjohtaja puhuu omiaan. Vastustaa kuntaliitoksia. Köyliössä kepu taas kannattaa. Ensi vaalikaudella kepulla ei ole Köyliössä enää enemmistöä. Se on varma.

26.10.2012 22.16  Rahat maakuntaanko

Sosiaali- ja terveyspalveluista välikysymyksen jättänyt keskusta syyttää hallitusta toimintakyvyttömyydestä sen vuoksi, että suuruudistusten valmistelussa ei ole hätiköity. Keskustan päähuolena eivät tosiasiassa ole kuntalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, vaan omien valta-asemien ja kannatuksen menetys. Muussa tapauksessa keskusta ? joka myöntää terveydenhuollon ongelmat - olisi vienyt kahdeksanvuotisella pääministerikaudellaan eteenpäin kotikunta-maakuntamalliaan, jota se tyrkyttää nyt, kun tietää, ettei sitä tarvitse ryhtyä toteuttamaan. Kainuun mallin mynkään meno osoittaa, ettei vallan ja tehtävien keskittäminen maakuntiin toimi. Keskusta puhuu kauniisti kotikunnista, mutta tekisi kunnista keskenään riiteleviä puolivallattomia toimijoita siirtämällä niiltä pois puolet niiden lakisääteisesti tehtävistä.
Välikysymys ei tietenkään johtanut mihinkään.

27.10.2012 22.15  sivustaseurailija

Tämä kuntaliitosasia ja puheet siitä minua ihmetyttää. Kun muistelee neljänvuoden takaista aikaa niin keskusta ja demarit ajoikuntaliitosta ainoana vaihtoehtona ja nyt kaikki paitsi Muurinen on sitä vastaan. Mikä on saanut mielet niin muuttumaan?

27.10.2012 22.46  Harri Salonen

Demarit ei ajanut kuntaliitosta, vaan olivat siinä mukana siihern asti kun sovittujen pelimerkkien mukaan menttiin. Kun ilmeni Euralaisten ylimielisyys ja kotiinpäin veto demarit puolusti Säkyläisten palveluja ja hoiti asian Säkylän kuntalaisten parhaaksi ja kaatoi kuntaliitoksen. Vain ja ainoastaa Säkyläisten hyväksi.

28.10.2012 0.04  Kari

Luottamuksen menettäminen tekee varovaiseksi. Ei ole viisasta kannattaa sellaista kauppaa, jossa kerran on joutunut makselemaan luottotappioita. Seijakin vain vannoo uskollisuutta omalle emopuolueelle sillä riskillä, että paikallispolitrukit jättävät hänet vilttiketjuun vaalien jälkeen.

28.10.2012 9.16  Seija Muurinen

Huomenta Kari
Ei pitäisi ärsytyksestä ärsyyntyä, mutta vähän Sinua ystäväni oikaisen. Ei ole kysymys pakkopullauskollisuudesta "emopuoluetta" kohtaan, vaan visiosta lintuperspektiivistä katsottuna. Seuraava valtuustokausi ehkä pärjätään omillamme, mutta sitten tilanne voi muuttua hyvinkin paljon. Kannattaa siis pitää yllä hyvät suhteet naapurikuntiin. Ensin kuitenkin rakennetaan perusluottamusta avoimen vuorovaikutuksen kautta. Naapurikuntien tölvimistä en ole koskaan ymmärtänyt sen paremmin kuin yletöntä omakehuakaan. Ja: nimimerkkien takaa huutelijat - eikö teillä ole rohkeutta puhua nimillänne teille tärkeistä asioista? Minulle voi soittaa, lähettää s-postia tai vierailla kotisivuillani katsomassa mitä ajattelen elämästä ja ilmiöistä! Lähdetään tuulettamaan päätä ulos aurinkoon. Ps. vaalien jälkeenkin on elämää, ei siis kannata pilata henkilösuhteita!

28.10.2012 10.23  Kari

Olen Seija kanssasi samaa mieltä, että hyviä naapureita tarvitaan eikä ilkkumisella tai pilkkaamisella mitään voiteta. Säkylä ei myöskään ole mikään irrallinen osa kokonaisuudesta, joka voi kehua retostella omahyväisenä. Tässä on menty välillä pahasti yli.

Jos tuota kunta-asiaa tarkastellaan vähänkin etäämmältä, ei voida päätyä kuin yhteen lopputulemaan. Pyhäjärviseutu olisi sopivan kokoinen, kompakti, elinvoimainen kuntayksikkö. Vain ihminen on sen toteutumisen este. Keinotekoiseksi menee, jos mukaan vedetään Kokemäkeä tai Huittista Raumasta puhumattakaan. Nämä palvelevat vain puoluepoliittisia laskelmia, ei kuntalaisten parhaaksi mietittyjä ratkaisuja.

Valitettavaa on, että nykyasetelmassa (Euran virkamiesjohto suhteessa naapureihin) ei ole mahdollista vakavasti käytäviin keskusteluihin. Luottamuspula on ja pysyy. Nyt on siis yritettävä tehdä kaikki voitava itsenäisen Säkylän sinnittelemiseksi eteenpäin, kunnes jotain ratkaisevaa tapahtuu. Tein ehdotuksen kuntarakenneuudistuksen verrokkikunnaksi pyrkimisestä. Sen eteen ei liene kovin paljon tehty. Voisi vielä tehdä.

28.10.2012 17.20  Voi pyhää ulkokultaisuutta!

Edelliset kirjoittajat kannattavat kuitenkin lämpimästi ihmisten tölvimistä. Kumpikaan ei ole profiloitunut yhteistyökykyisinä rakentelijoina vaan nimenomaan riidankylvijöinä. Voi hakea esille vaikka viimeisimmän Alasatakunnan.

28.10.2012 17.58  Admin

Ja nämä kirjoittajat rohkeasti omilla nimillään, ei nimimerkin takaa kuten edellinen.

28.10.2012 18.25  Entinen virkamies

Säälittävää parkumista kepulta. Alasatakunnassa oli pelkkää asiaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini