Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Oletko tyytyväinen Säkylän terveyskeskuksen palveluihin ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Salonen: Lastensuojelun ylikuormaa purettava

03.10.2020

Lastensuojelun vaativan sijaishuollon uudistamistyöryhmän loppuraportti on julkaistu. Työryhmän laskelman mukaan lastensuojelussa on tällä hetkellä noin 2 000 työntekijän vaje. Lisäksi raportissa kiinnitetään huomiota useisiin muihin kehittämistarpeisiin sijaiskotien ja –huollon osalta.

Raumalaisen kansanedustaja Kristiina Salosen (sd.) mukaan kenttä on jo pitkään oireillut liiallisen työkuorman vuoksi. Lastensuojelulain uudistuksella on kiire, jotta raportissakin esitetty muutos sosiaalityöntekijäkohtaisesta lapsimäärästä saadaan käytäntöön. Tavoitteena on, että vuodesta 2022 alkaen yhdellä sosiaalityöntekijällä voisi jatkossa olla enintään 35 lasta asiakkaana. Tämä vastaisi myös hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana tehtyjen lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut. Vuonna 2019 kiireellisesti sijoitettuja, huostassa olevia tai muuten sijoitettuja lapsia ja nuoria oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Koronakriisi on vaikeuttanut lastensuojelun tilannetta monin tavoin entisestään. Esimerkiksi lastensuojeluilmoituksia ei moniammatillisessa yhteistyössä ole välttämättä pystytty tekemään tänä aikana. Korona siis pahentaa tilanteita entisestään, kun tilanteeseen puuttuminen pitkittyy. Lastensuojeluun on osoitettava pikimmiten riittävät resurssit ja työntekijät, sillä lapsemme eivät ehdi odottamaan, Salonen vetoaa. 

Salonen huomauttaa, että sosiaalityöntekijöiden ylikuorma on johtanut jatkuviin sosiaalityöntekijöiden vaihtumisiin lastensuojelussa ja rekrytoinnissa on suuria haasteita. Lastensuojelun vaativassa sijaishuollossa sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus ja työn liiallinen kuorma näkyvät karulla tavalla. Esimerkiksi viime vuonna Ylen tekemässä selvityksessä jopa 50 lastensuojelulaitosta ja ammatillista perhekotia ovat saaneet aluehallintovirastoilta ja eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksia epäkohdista.

- Selvitysten mukaan jopa joka kymmenennessä lastensuojelulaitoksessa on havaittu epäkohtia. Sosiaalityöntekijöillä ei ole aikaa selvittää riittävästi, miten heidän sijoittamansa lapsi voi sijoituspaikassaan ja onko siellä kaikki niin kuin pitäisi. Sijoittaminen oman kodin ulkopuolelle on jokaiselle lapselle ja nuorelle iso ja rankka muutos, joka vaikuttaa koko elämään. Sosiaalityöntekijä voi parhaimmillaan lisätä turvan tunnetta sijoitetulle lapselle, Salonen sanoo. 

28.10.2020Väyrynen ehdolla puoluehallitukseen
27.10.2020Sydän-Satakunta lehtikisan kärkiviisikossa
26.10.2020Säkylän kh hyväksyi talousarvion
25.10.2020Talviaika siirtää kelloja
24.10.2020Hallitukselta suositukset harrastetoimintaan
23.10.2020Talvinopeusrajoitukset ensi viikolla
23.10.2020Säkylän virkamiesbudjetti huokuu optimismia
22.10.2020Eurassa uusi koronatartunta
21.10.2020Harrastetoiminnan rajoitukset pohdinnassa
20.10.2020Kokoontumisrajoituksia harkintaan Satakunnassa

Siirry arkistoon »