Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan päättyy ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Haittaohjelma leviää kännykkäviestillä

11.05.2022

Kännykkäviesteillä leviävä Flubot -haittaohjelma on aktivoitunut jälleen Suomessa, varoittaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Haittaohjelma varastaa tietoja käyttäjän laitteelta ja levittää haittaohjelmaa saastuneiden laitteiden kautta teksti- ja multimediaviesteillä. Viestit tulevat jo haittaohjelmalla saastuneen laitteen aidosta puhelinnumerosta. Puhelinnumerot eivät ole siis keksittyjä tai väärennettyjä.

Viesteissä ei ole käytetty ääkkösiä ja useissa viesteissä sanoja on rikottu välilyönneillä, Traficom kertoo. Viestin tai linkin avaaminen ei vielä asenna ohjelmaa, vaan se pyytää asentamiseen käyttäjän suostumusta.

Haittaohjelmaa levittävän viestin aihe voi olla esimerkiksi saapunut ääniviesti, vastaamaton puhelu tai ilmoitus saapuneesta lähetyksestä. Käyttäjää yritetään suostutella poistamaan laitteen suojausasetuksia käytöstä haittaohjelman asentamiseksi.

Haittaohjelma kohdistuu Android-laitteisiin. Haittaohjelma ei asennu Applen puhelimille, mutta linkki ohjaa käyttäjät muihin huijauksiin, kuten luottokorttitietojen kalasteluun.

Flubot-haittaohjelma lähetti huijausviestejä Suomessa viimeksi joulukuussa, Traficom kertoo tiedotteessa. Kyberturvallisuuskeskus varoitti tekstiviestitse levitettävistä haittaohjelmista myös viime vuoden kesäkuussa.

Jos haittaohjelma on asentunut laitteelle, laite kannattaa palauttaa tehdasasetuksiin. Varmuuskopiosta palauttamisessa tulee huomioida, että varmuuskopio on luotu ennen haittaohjelman asennusta. Jos on käyttänyt pankkisovellusta tai käsitellyt luottokorttitietoja saastuneella laitteella, kannattaa olla yhteydessä pankkiin.

20.05.2022Museomylly kutsuu
19.05.2022Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksen
18.05.2022Satakunnan hyvinvointialueen valintoja
18.05.2022Suomen Nato-hakemus
17.05.2022Turkki ei tuekaan Suomen Nato-jäsenyyttä ?
16.05.2022Euroviisut hyökkäyksen kohteena
15.05.2022Eduskunta aloittaa Nato-selonteon käsittelyn
14.05.2022SDP odotetusti Natoon liittymisen taakse
13.05.2022Informaatiovaikuttaminen lisääntyy
12.05.2022Hoitoaloilta täystyrmäys sovintoesitykselle

Siirry arkistoon »