Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Oletko tyytyväinen Säkylän terveyskeskuksen palveluihin ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Salonen näkee seutukaupungeissa suuren mahdollisuuden

13.06.2020

Kuntaliiton seutukaupunkiverkoston teettämä Pieni kaupungistuminen -selvitys julkistettiin perjantaina. Selvityksessä kävi ilmi, että seutukaupunkien sisäinen muuttoliikenne on painottunut kaupunkien keskuksiin. Sen sijaan seutukaupunkeihin muualta muuttavien muuttoliikenne painottuu enemmän maaseutumaisemmille alueille.

Kansanedustajien seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja Kristiina Salonen (sd.) piti julkistamistilaisuudessa kommenttipuheenvuoron, jossa hän totesi selvityksen olevan merkittävä seutukaupunkien kehittämisen kannalta.

-       Hyvin usein otamme annettuina monet megatrendit, kuten kaupungistumisen. Se saa seutukaupungeissa tilanteen näyttämään melko toivottomalta. Paras tapa kyseenalaistaa ennustetut kehityskulut on etsiä niihin toisenlainen tulokulma. Näin on nyt tehty Suomessa ensimmäistä kertaa tässä tutkimuksessa. Kun ymmärrämme paremmin, miten ja miksi väestö liikkuu kaupunkien välillä ja sisällä, voimme ottaa alueiden tulevaisuuden käsiimme itse. Seutukaupungeissa näkyy nyt kaupungistumista kaupunkien sisällä, mikä selittyy osin väestön ikääntymisellä ja sitä seuraavana kasvavana palvelujen tarpeena. Toisaalta merkittävä tieto ja mahdollisuus on, että selvityksen mukaan muualta tulevien asukkaiden muuttoliikenteen osalta maaseutumaisemmat alueet näyttävät olevan houkuttelevia asuinalueita, Salonen kommentoi.

-       Ikääntynyt väestö hakee turvallisuutta ja lähipalveluita keskustaajamasta. Yli 25-vuotiaat maaseutumaisille alueille muuttavat taas haluavat todennäköisesti panostaa omaan ja perheensä hyvinvointiin asuinpaikan valinnallaan, mutta hekin usein tarvitsevat myös lähipalveluita arjessaan. Seutukuntien on hyvä tiedostaa tämä osittain erilainenkin pohjavire muuttoliikkeessä, sillä asukkaita halutaan kaupunkiin lisää, mutta samaan aikaan voidaan tehdä juuri sellaisia päätöksiä, jotka saavat ihmiset hakeutumaan muualle asumaan. Juuri seutukaupungeilla on mahdollisuus menestyä, jos ne osaavat ratkaista paikkariippumattomuuden myös palveluvalikoimassaan, visioi Salonen.

Salonen näkee selvityksen tuloksissa runsaasti mahdollisuuksia seutukaupunkien tulevaisuudelle.

-       Tärkeintä on saada seutukaupungeille itselle positiivinen tulevaisuuskuva. Kaupungistuminen on kasvava trendi, mutta se ei ole mustavalkoinen fakta. Meidän on löydettävä sen harmaan sävyt ja kuultava hiljaiset tulevat trendit. Koronakriisin myötä on syntynyt kaipuu pienempiin kaupunkeihin ja luonnon pariin. Esimerkiksi Ranskassa muuttotrendi on kääntynyt pääkaupungista pieniin kyliin ensimmäistä kertaa 1940-luvun jälkeen. Tulevat trendit ovat seutukaupungeille suuri mahdollisuus ja tulevaisuus. Tilanne ei ole toivoton, Salonen linjaa.

12.07.2020Mökkimurtoja Säkylässä
11.07.2020Tapaus Haavisto jakaa oppositiota
10.07.2020Salama iski panssariajoneuvoon
09.07.2020Pyhäjärven levätilanne pysynyt hyvänä
08.07.2020Marin rauhoitteli jalkapantakeskustelua
07.07.2020Säkylän sote-keitos jatkaa kiehumistaan
06.07.2020Sateista, ukkosta, koleaa
05.07.2020Uudet alokkaat palvelukseen
04.07.2020Leirikeskus kaupan Pyhäjärven rannalla
03.07.2020Nummela paikkaa Sunia

Siirry arkistoon »