Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Oletko varautunut tilanteeseen, jossa joutuisit karanteeniin Korona-viruksen takia ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Hovioikeus vapautti Mäkipään rikosepäilyistä

19.02.2020

Vaasan hovioikeus on vapauttanut nykyisen Euran perusturvajohtaja Kalevi Mäkipään rikosepäilyistä ja hänelle Satakunnan käräjäoikeudessa tuomitusta sakkorangaistuksesta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa verkkosivuillaan. 

Käräjäoikeudessa 2018 Mäkipään todettiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen. Näistä hänet tuomittiin 3 800 euron sakkoihin. 

Juttu liittyy Mäkipään aikaan Säkylän perusturvajohtajana vuosina 2015–2016, jolloin hänen alaisenaan oli Säkylän kunnan kehitysvammaisten toimintakeskuksen esimies. Tämä ilmoitti keväällä 2015 Mäkipäälle sekä suullisesti että sähköpostitse häirintäkokemuksistaan, työnsä kuormittumisesta sekä saamastaan epäasiallisesta kohtelusta. Tilanne johti lopulta siihen, että häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelustaan kertonut esimies itse irtisanottiin syksyllä 2016.

Irtisanomisen taustalla olivat alaisten kertomukset, joissa esimiehen johtamistapaa arvosteltiin täysin sopimattomaksi. Esimies valitti potkuistaan Turun hallinto-oikeuteen, joka kumosi irtisanomisen lainvastaisena.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto katsoi tarkastuskertomuksessaan, ettei työnantaja ollut kokonaisuudessaan selvittänyt tietoonsa tullutta häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, kuten työturvallisuuslaki edellyttää. Käräjäoikeus oli samaa mieltä . Käräjäoikeuden mukaan Mäkipää oli vastuussa siitä, että hänen alaisensa työssä kokema kuormittuminen ja kokemukset alaisten häneen kohdistamasta häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta jäivät selvittämättä ja ratkaisematta.

Hovioikeuden mukaan Mäkipää ei menetellyt rikosvastuun edellyttämällä tavalla huolimattomasti, kun hän sai toukokuussa 2015 esimieheltä sähköpostiviestin, jossa tämä käsitteli laajasti työyhteisöön liittyviä ongelmia ja pyysi virkavapautta toisen tehtävän hoitamista varten. Virkavapaus myönnettiin.

Kun esimies kesällä 2016 oli palaamassa virkavapaalta töihin, hänen alaisensa toimittivat Mäkipäälle kirjeen, jossa esitettiin vakavia väitteitä esimiehen epäasiallisesta menettelystä. Kirje toimitettiin myös esimiehelle, joka jätti Mäkipäälle ja kunnanjohtaja Teijo Mäenpäälle häirintäilmoituksen, jossa hän nimesi myös Mäkipään kohdelleen häntä epäasiallisesti. Mäkipää siirsi ilmoituksessa tuotujen seikkojen käsittelyn eteenpäin kahdelle muulle henkilölle.

Hovioikeuden mukaan Mäkipään velvollisuus ryhtyä asiassa toimiin päättyi tuolloin. Päätöksen mukaan myös syyteoikeus työturvallisuusrikoksesta oli myös vanhentunut.
29.03.2020Pori Jazz empii vielä
28.03.2020Säkylän varuskunnassa koronapotilas
28.03.2020Kellot kesäaikaan
27.03.2020Mäenpää hakee kh:lta lomautusvaltuuksia
27.03.2020Suomi Areena peruuntuu
27.03.2020Sdp:n puolukokous siirretään
27.03.2020Öljyn hinta saattaa romahtaa
27.03.2020Keskustan puoluekokous siirtyy syyskuulle
26.03.2020Hallitus eristää Uudenmaan maakuntaa
25.03.2020Säkylä terveyskeskuksesta irtisanoutui kaksi lääkäriä

Siirry arkistoon »