Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Mitä tuumit Säkylän perusturvan sotkuista ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Salonen otti kantaa varhaiskasvatuslakiin

Share |
21.04.2018

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Lain käsittely alkoi lähetekeskustelulla tällä viikolla eduskunnassa. Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) sanoo yhtenä tärkeänä asiana esityksessä olevan päiväkotikiusaamiseen puuttumisen.

-          Olen erittäin tyytyväinen siitä, että lakiehdotuksessa linjataan, että varhaiskasvatuksessa lasta on suojeltava väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Kiusaaminen aiheuttaa lapselle merkittävää haittaa vielä vuosia kiusaamisen jälkeenkin. Se vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja oppimismenestykseen haitallisesti. On tärkeää antaa koko yhteiskunnassa sama, selkeä viesti. Kiusaamista ei suvaita missään, Salonen toteaa.

Lakiluonnoksessa ei kuitenkaan ehdoteta muutoksia ryhmäkokoihin. Tähän Salonen on pettynyt. Viime vuosina tehdyt säästöt ovat kasvattaneet ryhmäkokoja ja tutkimusten mukaan ylisuuret ryhmät aiheuttavat kehityksen tilalle aggressiota ja levottomuutta. Ryhmäkokojen vaikutus on lasten hyvinvoinnin kannalta merkittävä, sillä myöhemmin kouluiässä ongelmat näkyvät keskittymisvaikeuksina.

-          Lakiehdotuksessa ei korjata tällä vaalikaudella tehtyjä heikennyksiä, kuten ryhmäkokojen kasvattamista ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista. Päiväkodissa on oltava tarpeeksi aikuisten käsiä, sylejä ja aikaa lapsille. Se rauhoittaa päiväkodin arkea, jakaa aikuisen huomiota kaikille ja siten mahdollistaa lapsille paremman oppimisympäristön, Salonen painottaa.

 

-          Koko elämänkaaren läpileikkaavaa oppimisen polkua on viime vuosina haluttu aivan oikein vahvistaa. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että päiväkodissa pystytään huolehtimaan myös lapsen muista tarpeista kuin oppimisesta sekä tukemaan koko perhettä ja vanhemmuutta erityisesti pienten lasten perheissä. Päiväkodin väki oppii tuntemaan lapsen hyvin. Siksi kodin ja päiväkodin vuoropuhelu ja asioiden puheeksi ottaminen on tärkeää. Myös sille työlle pitää olla aikaa, Kristiina Salonen muistuttaa.

Salonen esitti lähetekeskustelussa toiveen, että valiokunta perehtyy myös huolta aiheuttaneisiin seikkoihin lakiluonnoksessa alan ammattilaisten pätevyyden ja työjaon suhteen, sekä huomioisi käsittelyssään ryhmäkokojen suuruudet.

-           Päiväkodissa tehdään hyvää ja tärkeää työtä jo nyt. Osaaminen on aivan huippua, sen voin itse tuoreena päiväkotilapsen vanhempana todistaa. Huoleni on kuitenkin riittävistä käsipareista, Salonen sanoo.

22.01.2019Rinteen paluu viivästyy
22.01.2019Lohela Harkimon rinnalle Liike Nytiin
21.01.2019Lotossa ennätyspotti jaossa tällä viikolla
20.01.2019Kolme viidestä äänestää varmuudella
19.01.2019Köyliöön naisvankeja
18.01.2019Keinänen, Teini ja Vuohijoki palkittiin
17.01.2019SDP sinnittelee edelleen piikkipaikalla
16.01.2019Uusi Aika loppuu juhannuksena
15.01.2019Mäkipää Euran perusturvajohtajaksi
15.01.2019Leppä ei luvannut susijahteja Köyliöön

Siirry arkistoon »