Share |

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN
Säkylän Sosialidemokraatit ry:n toimintaan. Ota yhteyttä johtokunnan jäseniin.
Sivustoihin liittyvä palaute suoraan ylläpitoon demari.sakyla(at)gmail.com

Pikakysely

Otatko vai oletko jo saanut koronarokotteen ?

Näytä vanhat kyselyt »

Sisältölaatikko

Mihin sosialidemokratiaa vielä tarvitaan ?

Tiistai 29.9.2015 - Kari

Eduskuntavaalien alla ja etenkin niiden jälkeen on ahkerasti esitetty kysymystä: "Mihin sosialidemokratiaa vielä tarvitaan ?" Viime päivinä vastauksia on tullut tulvimalla. Työntekijät, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat ovat heränneet karuun todellisuuteen. Miten meidän oikein käy ?

 Vuosien mittaan on työllisyyden nimissä tehty yrityksiä suosivia toimenpiteitä, jotka ovat syöneet valtion yhteistä jaettavaa. Vuonna 2006 poistettiin varallisuusvero. Se tiesi, että verotuksen taso jäi jälkeen EU:n keskitasosta. Vuonna 2012  peräti 5,5 miljardia vähemmän. Yritysten Kela-maksu poistettiin vuonna 2010. Tästä syntyi lähes miljardin aukko. Yhteisöveron alennus 4,5 prosenttiyksikköä teki vuosina 2012-2014 runsaan miljardin vuodessa. Pörssiin listautumattomien yritysten osinkoveron helpotus on tehnyt satoja miljoonia vuodessa. Yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksuja alennetaan 1,72 prosenttiyksikköä eli siinä hupenee vajaa miljardi. 

Sipilän hallituksen kuuluttamaa tuottavuusloikkaa on vuosien mittaan jo ruokittu avokätisesti. Miljardit ovat kuitenkin huvenneet pääomapiirien julkean ahneuden seurauksena pohjattomiin taskuihin. Luvatut uudet työpaikat ovat jääneet syntymättä.  Nyt halutaan iskeä myös keskeisiin sopimusyhteiskunnan peruspilareihin. Hallitus leikkii tulella, jota ei sammuteta sanelemalla.

Toivoa sopii, että järki voittaa uhkarohkean pullistelun. Kaikkien etu on vakaus ja ennustettavuus työmarkkinoilla. Suomi -talkoissa tarvitaan muitakin kuin pienipalkkaisia, työttömiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä.

Sosialidemokratiaa siis tarvitaan puolustamaan oikeudenmukaisuutta, sopimiseen perustuvaa työmarkkinamallia, vähäosaisten perusoikeuksia ja kansainvälistä solidaarisuutta.

40 kommenttia .

Hallitus hallitsee ja maassa rauha

Maanantai 1.6.2015 - Kari

Maa on saanut uuden hallituksen, jonka taipaleelta ei tule haasteita puuttumaan. Insinöörin kakkaroilla koottu ohjelma joutuu tällä viikolla eduskunnan myllytykseen. Kovaa krititiikkiä tullaan kuulemaan ainakin koulutuksen kuristamisesta ja hyvätuloisten päästämisestä säästötalkoissa pelkällä kohtuullisuusvetoomuksella.

Juha Sipilän vetämä ja Esko Ahon poliittiselta osuudelta käsikirjoittama hallitusneuvotteluprosessi saatiin ulospäin näyttämään oikein oivalliselta. Sitä se saattoi ollakin, kun suosiolla unohdettiin, mitä vaaliohjelmissa oli tullut luvattua. Lyhyt muisti helpotti hengittämistä.

Ravimiehenä tunnettu Timo Soini hoiti osuutensa kuin paraskin hevoskauppias. Hän onnistui myymään itsensä ja puolueensa pelipaikoille, joissa tyhjät vaalilupaukset ja niiden unohtamisesta johtuneet leikkaukset vähiten vaikuttavat. 

Sipilän kabinettiin tuli muutamia yllätysnimiä. Keskustan piirissä varmasti riittää tupailtoihin kaffekeskusteltavaksi muutamien vuoroaan vuosikymmenet odottaneen kohtalo jäädä riviedustajaksi. Kovin alkiolainen veto ei ollut nostaa ministeriksi puolueeseen kuulumaton, kaksoiskansalaisuuden omaava bisnesnainen. Nimitykseen liittyi tietenkin lupaus jäsenkirjan ottamisesta. Se ei Bernerille tässä tilanteessa enää ollut yhtä vaikeaa, kuin ennen vaaleja oli valinta kokoomuksen ja keskustan välillä.

Esko Ahon näpinjälki näkyy keskustan loppukiihdytyksessä tekemässä ohituksessa. Ruokolahden leijonalle, Kimmo Tiilikaiselle nakitettiin noin vain kaksi intresseiltään helposti ristiin soutavat ministeriöt. Vaikka luonnonvaraministeriötä ei sillä nimellä perustettukaan, on maatalous- ja ympäristöministeriö juuri sitä, mitä tämän hallituksen pelättiin tekevän. Pieni toivo jonkinlaisesta luonnonkin huomioimisesta tulee ministerin siviilisuuntautumisesta. Luomuviljelijän uskottavuus on koetuksella.

Pätevyyskeskustelua on eniten ehditty käymään oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin kohdalla. Entisenä haalarimiehenä työelämän asioista on varmasti joku käry. Vaikeampi sarka on tuo oikeuspuoli. Usein tähän tehtävään on nimetty juristeja, ja silloin kun ei ole nimetty, on mennyt enemmän tai vähemmän vitelikköön.

Se, että Lindström ensitöikseen lähtee pohdiskelemaan kuolemanrangaistuksen käyttöön ottamista Suomessa, oli aika raflaava avaus. Eikä jatko ollut paljon sen tylsempi. Ministeri kehotteli autoilijoita ajamaan ylinopeutta, jos haluavat tukea valtiota. Eikös tämä ole sitä rikokseen yllyttämistä, vaikka sen tekeekin valtiontalouden pelastaminen mielessä ?

Lindström näyttää ensimmäisenä ministerinä oireilevan petettyjen vaalilupausten vuoksi. Irtiotto yhteiskuntasopimuksen hallituksessa päätetyistä askelmerkeistä lepyyttää omaatuntoa. Kela -maksulla on kiva kikkailla eikä miehen hiusmalli mahdollista edes tukkapöllyä. 

Hallituksen ministereistä eniten ulkonäkö pettää opetus- ja kulttuuriministerin kohdalla. Sanni Grahn-Laasonen on kuin ensitreffeilleen vienosti hymyilevänä saapuva teinityttö. Tosiasiassa kyseessä on reviiriään naarasleijonan tavoin puolustava peto, jolla opetusalan raskaiden leikkausten kanssa riittää raadeltavaa. Forssalaisena hän edellisessä ministeripestissään ammensi adrenaliinia Koijärvestä ja  kävi soidensuojeluohjelman kimppuun.

202 kommenttia .

Perusporvaria tarjolla

Maanantai 27.4.2015 - Kari

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saa laittaa kaiken insinööritaitonsa peliin, jos aikoo saada kasaan kytkentäkaavion, jolla hallituskone toimii yskähtelemättä seuraavat neljä vuotta. Varmana tietona kerrotaan, että kabinettikelpoisiksi keskustan seuraan olisi tässä vaiheessa hyväksytty kokoomus ja perussuomalaiset. Keskustan kenttäväen enemmistö olisi mieluusti vaihtanut  kokomuksen demareihin mutta hyväksyy tämänkin ratkaisun, koska luottaa Sipilän arviointikykyyn kuin tuleviin kylvökeleihin.

On loogista, että vaalien häviäjät löytävät itsensä oppositiosta. Jos näin edettäiisiin, saisimme keskustan ja vihreiden vähemmistöhallituksen. Yhteistyössään epäonnistuneet kokoomus ja demarit eivät varmaan mahtuisi yhdessä oppositioon saati uuteen hallitukseen. Tätä taustaa vasten Sipilän ratkaisu tuntuu viisaalta. Kumpi pukareista pitkässä juoksussa kantaisi paremmin vastuuta, on kysymysmerkki, joka voi kuitenkin vielä saada Sipilän muuttamaan mielensä. Kansakunnan muistilla saattaa olla käyttöä.

Vahvasta köyhän kansan retoriikastaan huolimatta perussuomalaiset asemoituvat poliittisella kartalla kepun oikealle puolelle. Maahanmuuttovastaisuudellaan, hyötykerroinajattelullaan ja vieraita kulttuureita halveksivalla käyttäytymisellään soinilaiset ovat leimautuneet Euroopan äärioikeiston sisarpuolueeksi. Kysymys ei ole vain Hakkaraisen konjakkihöyryistä vaan laajemmasta ilmiöstä, jonka airut tällä hetkellä on satakuntalainen Laura Huhtasaari.

Se nyt kuitenkin vaan on niin, että perussuomalaisten kohdalla Sipilä ei voi käyttää harkintaa. Persut on nieltävä karvoineen kaikkineen. Tämä antaa Soinille valtit neuvotteluissa tehdä sekä ohjelmallisia että tehtävien jakoon liittyviä kynnyskysymyksiä. Ja niitä tulee, koska huutoon on nyt vastattava.

Jos hallituspohjaksi lopullisesti valikoituu tuo perusporvarillinen vaihtoehto, sitä varmaan täydennetään vielä aina uskollisella oikeistopuolueella nimittäin ruotsalaisilla. Vihreät olisi turhan työllistävä kumppani, kun ympäristöhallintoa laitettaisiin uusiin puihin. 

Demarit ovat muutaman vaalitappion jälkeen nukutun yön jälkeen löytäneet itsestään taas sen valtionhoitajapuolueen. Hallitusvastuuseen oltaisiin valmiit, mutta sillä on hintansa. On jonkinlainen paradoksi, että kansa haluaa demarit hallitukseen, muttei äänestä sitä. Äänestäjä on kuin asiakas, joka haluaa kauppaan lähiruokaa, mutta ostaa halvempaa ulkomaista. 

Ennemmin tai myöhemmin saamme hallituksen, jonka kansa on ansainnut. Haasteita siltä ei tule puuttumaan.

156 kommenttia .

Vaalikuume nousee

Keskiviikko 8.4.2015 - Kari

Pääsiäisen mentyä alkaa vaalikuume selvästi kohota. Tien varsilla parhaat tolpat taitavat olla asutettuja. Pidempään pylväässä roikkuneilla meikit ovat jo päässeet valahtamaan ja iho rypistymään. Postilaatikot kolahtelevat entistä useammin vaalilehdistä. Toreilla ja turuilla on köyhälläkin ystäviä. Kahvia, hernekeittoa ja makkaraa on tarjolla.

Somessa jaetaan innokkaasti kuvia. Perinteinen lehtimainontakin vielä toimii. Yleisön osastot täyttyvät manifesteista. Radio ja tv ottavat osansa. Rahaa palaa toisilla enemmän toisilla vähemmän. Syntyy taloudellisia sidonnaisuuksia, jotka tietysti pyritään "kallimaisesti" varjelemaan julkisuudelta.

Pyhäjärviseudun ehdokkaista pienin budjetti taitaa olla Köyliön vihreällä Reetta Hulmilla. Hän on sanonut käyttävänsä vain 200 euroa. Voisin melkein lyödä vetoa, että hänen saamiensa äänien kappalehinta jää alle euron. Kilpasiskoille Maarit Markkulalle (ps), Tupuna Kangas-Männistölle (kok) ja Satu Tietarille (kesk) homma käy kalliimmaksi.  Läpimeno jää kaikille kaukaiseksi haaveeksi ja ehdokkuus palvelee lähinnä kotikuntapoliittisia pyrkimyksiä. 

Timo Kalli (kesk) jatkaa ainoana pyhäjärviseutulaisena parlamentaarikkona. Ari Reunanen (sd) pääse lähimmäksi ja tekee ensikertalaiseksi hyvän tuloksen. Hänen entinen poliittinen pomonsa raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) nauttii alueella vahvaa kannatusta eikä anna oppipojan yllättää. 

75 kommenttia . Avainsanat: Vaalikuume nousee

Käy yrttitarhasta polku

Torstai 2.4.2015 - Ismo Nieminen, Säkylän srk:n kappalainen

” Mää tiedän tään jutun” kerrotaan erään lapsen huudahtaneen pääsiäishartaudessa. Joulun ja pääsiäisen sanoma on toki meille kaikille ainakin jollakin tasolla tuttu. Seimen lapsi, Golgatan risti ja tyhjä hauta toistuvat jokavuosi juhlakalenterissamme.  Aivan kokonaan niitä ei voi kukaan välttää. Tosin eivät kaikki haluakaan. Me suomalaiset olemme jotenkin vahvasti pitkäperjantaiihmisiä. Syyttömän kärsimys puhuttelee monia. Vielä puhuttelevammaksi sen tekee se, että Jeesus kuoli minun edestäni. Pääsiäinen kertoo uhrautuvasta rakkaudesta. Ehkä siksi pääsiäisajan rakkaimpia lauluja on virsi ” käy yrttitarhasta polku”. Näinhän se alkoi: ” Käy yrttitarhasta polku. Käy Golgatalle se. On hengen viitoittama sen joka askele. Se tie vie kerran taivaaseen, mutta tie se on tuskien.”  Tarpeeksi rohkaisua saaneena edesmennyt isänikin osasi laulaa tuon murheellisen laulun.  Pitkäperjantai ei ollut hänelle yhdentekevä asia, vaikkei sitä ikinä olisi aavistanut.

Kuten tiedämme ” tällä jutulla”, jonka pääsiäishartauden lapsikin tiesi, on onnellinen loppu. Jeesus ylösnousi  ja suru vaihtui iloksi. Ikuista iloa moni täällä kaipaa elämän murheiden keskellä. Sitä odotellessa täytyy elää omaa elämäänsä, johon kuuluu niin iloja ja surujakin.  Valoisaa pääsiäistä kaikille.

1 kommentti .

Päätösten vuosiko 2015?

Torstai 22.1.2015 - Harri Salonen, Säkylän sosialidemokraatit ry, puheenjohtaja

Kuluva vuosi on nytkähtänyt sitten käyntiin. Mitä se tuo tullessaan, aika näyttää. Vuosi tulee toivottavasti olemaan päätösten vuosi. Sote-ratkaisu tulisi saada maaliin, uusi eduskunta valittua ja Köyliön- Säkylän yhdistymisestäkin pitäisi saada päätös. Minkälainen, ken tietää. Kummankin kunnan talous ja vähän muukin alkaa kuitenkin olla siinä pisteessä, ettei yhdistymisestä ainakaan haittaa ole.  Itse toivonkin, että yhdistymispäätös vihdoinkin saadaan aikaiseksi.

Pitäisikö yhdistymisen tapahtua kerralla useamman kunnan kanssa, ehkä niin.  Tässä vaiheessa sellaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Voidaan sanoa, että Köyliön-Säkylän liittyminen tapahtuu, mikäli keskusta kummankin kunnan enemmistönä niin haluaa.

Säkylän demarit ovat yhdistymisen kannalla, mikäli Köyliö siihen lähtee. Nyt on asian kanssa liian kauan vatvottu kummankin kunnan taholla. Pitää pystyä katsomaan yhdessä eteenpäin. Monet keskeiset asiat odottavat ratkaisua eikä suunnitelmallista kehitystä tapahdu.

Säkylän, kuten monen muunkin kunnan, talous alkaa olla kipurajoilla. Sen korjaamiseen eivät auta kuin rakenteelliset muutokset. Tällä hetkellä palvelutasomme on kiitettävä. Jatkossa pitää riittää hyvä tai jopa tyydyttävä taso joissakin palveluissa. Nyt pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, koska talous ei kestä enää nykyistä palvelutasoa.

Kaavailtu 10- 15 henkilön irtisanominen ei tuo ratkaisua, vaikka ehkä vähän auttaakin. Jos toisaalta samalla perusturvan kulut nousevat samaan tahtiin kuin nyt, helpotusta ei näy. Tuoko sote-ratkaisu apua, sen aika näyttää. Nyt kuitenkin sairaanhoidon ym. kulut ovat valtakunnallisesti nousseet hurjaa vauhtia.

Taantuman keskellä tarvitaan kuitenkin toivoa. Meidän kaikkien yhdessä tulee uskoa tulevaan ja luoda positiivinen henki. Pelkästään valittamalla ja haukkumalla päätöksentekijöitä ei synny mitään positiivista. Millään ryhmällä ei myöskään ole varaa ylimieliseen politikointiin.

Tehdään yhteistyöllä päätöksiä kuntalaisten parhaaksi. Huolehditaan heidän viihtymisestään ja suositaan oman kunnan palveluja, kun se on mahdollista.

 

Harri Salonen
Säkylän sosialidemokraatit ry
puheenjohtaja

160 kommenttia .

Sanaa jouluksi

Tiistai 23.12.2014 - Säkylän kappalainen Ismo Nieminen

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn.

Ensimmäiseen jouluun liittyy suuren valtakunnan verouudistus. Roomasta tullut määräys pakotti Marian ja Joosefin matkalle mahdollisimman epämukavaan aikaan. Omassa ajassamme on jotain vastaavaa. Kaukaa tulee määräyksiä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään ja monenlaiset uudistukset ja hankkeet ovat käynnissä. Emme tiedä, mutta oletettavasti veroluetteloon kirjautuminenkin tuli Betlehemissä kaiken muun ohella hoidetuksi.

Verouudistus saattoi aikanaan olla tärkeä asia. Nykyisin kristityt juhlivat ennen kaikkea Vapahtajan maailmaan syntymistä. Vapahtaja syntyi vaatimattomissa olosuhteissa pienellä paikkakunnalla kaukana valtakeskuksista. Pieni lapsi joutui kärsimään valtataistelusta. Paikallinen roomalaisten käskyläinen kuningas Herodes yritti tuhota Jeesus lapsen. Lapsi pelastui pakolaiseksi Egyptiin, mutta kaikki Betlehemin muut poikalapset tapettiin ja heitettiin virtaan. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut. Lapsia tapetaan nykyisinkin jopa omassa kodissaan. Pakolaisetkaan eivät ole loppuneet.

Joulukuvaelmien kiillon takana piilee rujo ja raju arki. Kuitenkin me kristityt vietämme joulua oman arkemme keskellä kiitollisin mielin. Mielessämme käymme Betlehemin seimen ääreen. Laulua lainaten: ” Nyt sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.” Enkelit toivottivat rauhaa ihmisten välille. Pyrkikäämme rauhaan joulun jälkeenkin. Hyvää joulua kaikille.

                                                                                                             Ismo Nieminen

1 kommentti . Avainsanat: joulu, Säkylä, Ismo Nieminen

Eläkkeelle

Torstai 30.10.2014 - Kari

Työmarkkinajärjestöt sopivat juuri uusista pelisäännöistä, joilla työssä pysymistä pidennetään. Eläkeikää siis hinataan ylöspäin. Itse kuulun niihin onnekkaisiin (?), joilla oli mahdollisuus säilyttää edellisessä eläkeremontissa ns. ammatillinen eläkeikä.

Eläkkeelle lähdön tullessa ajankohtaiseksi sain erilaisia laskelmia, kuinka paljon enemmän rahaa tienaisin, jos jatkaisin vielä pari, viisi tai peräti kahdeksan vuotta. En ollut kuitenkaan rahalla ostettavissa. Ajattelin, että lähden nyt, kun sen vielä itse ymmärrän tehdä.

Olen tässä harjoitellut eläkkeensaajana olemista pari kuukautta. Ei se kulkaa niin helppoa olekaan. Työssä oli mahdollisuus, jopa velvollisuus, itse ajatella päivän kulkua. Asemastani johtuen minua ei juuri komenneltu, mutta joskus saatoin itse tehdä niin muille. Välillä pitkiksikin venähtäneet työpäivät pysyivät hanskassa.

Nyt kaikki on toisin. Päiväohjelmani on valmiiksi ajateltu eikä minulla juuri ole puhe- eikä ainakaan äänioikeutta, jolla voisin siihen vaikuttaa. Eihän se näin pitänyt mennä. Olin kuvitellut, että nukkuisin aamulla pitkään. Lempeästi heräisin sitten pirteänä aamupalalle ja lukemaan päivän lehden. Ennen lounasta ennättäisin kipaista pienen juoksulenkin ja ruuan jälkeen viettämään siestaa päiväpostin kera.

Myöhemmin iltapäivällä voisin vaikka kirjoitella muutaman rivin muistelmia tai tekaista jonkun yleisönosastokirjoituksen ajankohtaisesta aiheesta. Päivällisen jälkeen pieni ulkoilu tekisi terää ennen tv-tuoliin uppoutumista.

"Sit´ku" -ihmisenä olen kasannut aivan liikaa tekemistä näihin oloneuvoksen päiviin. Itse olisin ne voinut unohtaa mutta neuvonantajani ei sitä tee. Paineet ylittävät sallitun rajan. Tulee eläketressi.

Ihmisen jäädessä pois työelämästä uskotaan, että tämä haluaa täyttää kalenterinsa entiseen tapaan. Tarjouksia vetäjäksi sinne ja sihteeriksi tänne tulee kaiken aikaa. Pääosin olen pystynyt ne kohteliaasti torjumaan. Ensin pitää kunnolla aloittaa tämä vapaaherran elo ja tarkistaa kurssia vasta joskus myöhemmin.

Eiköhän tästäkin elämänmuutoksesta hengissä selvitä.

Kommentoi kirjoitusta.

Lempinimeään parempi ohjelma

Tiistai 1.7.2014 - Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)

 SDP:n kädenjälki ja tärkeät painotukset näkyvät minihallitusohjelmassa voimakkaasti. Hallitus jatkaa määrätietoista työtä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Erityisesti lapsiperheiden aseman parantamiseen tähtäävät toimet ovat satsaus tulevaisuuteen ja myös parasta ennaltaehkäisevää politiikkaa. Eduskunnan hyväksymä minihallitusohjelma on siis nimeään merkittävämpi, voimakkaasti kasvua ja työllisyyttä tukeva sekä oikeudenmukaisuutta lisäävä paketti. Vipuvaikutuksineen koko paketin vaikutus on miljardiluokkaa.

Hallitusohjelmassa linjattiin, että pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä tuetaan vuositasolla 70 miljoonalla eurolla. Kun lapsilisän leikkaus on kokonaismäärältään 110 miljoonaa euroa, kohdentuu lapsilisästä tehtävät säästöt vain hyvätuloisiin perheisiin. Pieni- ja keskituloisten perheiden lapsilisien leikkaukset pystytään kompensoimaan esimerkiksi perheille kohdistettavalla erityisellä verovähennyksellä. Täysin tulottomien perheiden osalta taas toimeentulotuen määrä nousee vähennystä vastaavan summan. Hekään eivät joudu leikkauksen maksajiksi.

Pieni- ja keskituloisten asemaa kohennetaan myös tekemällä kolmeen alimpaan tuloluokkaan tuloverotuksen inflaatiotarkistukset, joka poistaa suunnitellut veronkiristykset. Tällä on tarkoitus huolehtia erityisesti pienituloisten ostovoiman säilymisestä. Alimpiin tuloluokkiin on viime vuosina kohdistunut voimakkaimmin myös työpaikkojen menetykset – irtisanomiset ja lomautukset. Erityisesti siksi toimenpide on tärkeä signaali hallitukselta siitä, että se kantaa huolta pienituloisten asemasta ja myös osoittaa sen konkreettisin toimenpitein. Tiukassa taloustilanteessa pienituloiset ovat myös niitä, jotka joka tapauksessa kuluttavat. Arkipäivän pyörittämiseen liittyviin menoihin -vuokriin, ruokaan ja liikkumiseen sekä muuhun välttämättömään kulutukseen - menevät tulot pyörittävät samalla myös kansantaloutta. Suurituloiset taas alkavat säästää taantumassa, eikä heidän saamansa verohelpotukset siten auttaisi taloutta toipumaan. Nämä hallituksen esittelemät verovähennystoimenpiteet ovat erittäin kannatettavia, mutta samalla on huolehdittava siitä, että niiden vaikutukset kohdistuvat oikein. Järjestelmän tulee olla oikeudenmukainen, eikä se saa jättää ketään loukkuihin.

Hallitusohjelmassa sitoudutaan yhä voimakkaasti siihen, ettei tällä loppuvaalikaudella heikennetä rakennemuutoksessa painivan teollisuuden toimintaedellytyksiä lisäkustannuksilla tai sääntelyllä. Tämä on tärkeää niin Suomelle kuin Satakunnallekin. Vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön lisäksi teollisuus tarvitsee myös toimivat logistiikkayhteydet. Tässä paketissa sovittiin liikennehankkeiden aikaistamisesta. On tärkeää, että hallitus on sitoutunut satsaamaan alueille elintärkeisiin hankkeisiin. Varsinaiset päätökset hankkeiden rahoituksesta tehdäänkin kuitenkin myöhemmin budjettiriihessä. Meidän onkin varmistettava, että valtatie 8:lta säästyneet 20 miljoonaa euroa kohdennetaan kasitien peruskorjauksen jatkamiseen.

Hallitus puuttuu myös moniin nykytyöelämän haasteisiin. Jo rakennepoliittisessa ohjelmassa sovittiin toimista nollatuntisopimusten käytön rajoittamiseksi, lisätuntien turvaamiseksi osa-aikaisille työntekijöille ja alipalkkauksen ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Nyt tätä tärkeää työtä jatketaan kolmikantaisessa valmistelussa. Myös itsensä työllistävien työlainsäädännöllistä asemaa sekä sosiaali- ja eläketurvaa parannetaan.

Ohjelmasta puuttuu kuitenkin yksi tärkeä asia. Nimittäin täysimääräisenä toteutettavat indeksikorotukset, jotka olisivat helpottaneet erityisesti eläkeläisiä. Sen tavoitteen saavuttamisessa ei nyt onnistuttu.

 

 

 

 

2 kommenttia .

Puoluekokouksen jälkeen

Tiistai 3.6.2014 - Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)


 

Hiljaisuus ja hämmennys. Sen jälkeen aplodit.  Riemunkiljahduksia ja halauksia. Suurta onnistumisen iloa. Osalla salissa ympärilleen pälyileviä katseita, jotka yrittivät rekisteröidä miten vierustoverini reagoivat. Entä ihmiset edessäni tai takana? Kenen puolella he olivat? Pieni ohikiitävä hetki, jonka jälkeen koko Suomen katseet kohdistuivat Jutta Urpilaiseen. Kukaan ei enää halunnut nähdä voittaja Antti Rinteen reaktioita. Kaikki odottivat häviäjän kyyneleitä, katkeria sanoja tai pikaista poistumista paikalta häntä koipien välissä.

Niitä kyyneleitä ei tullut, eikä katkeria sanoja. Tuli itseironiaa, huumoria ja nöyryyttä. Kiitollisuuskin paistoi häviäjän puheesta läpi. Se sai meidät kuulijat kunnioittamaan väistyvän puheenjohtajan tapaa hävitä. Ne, jotka luulivat Urpilaiselle tärkeintä olevan oman aseman, saivat huomata, että hän oli täysin sinut myös tulevan elämänsä kanssa. Ilman asemaa puolueen puheenjohtajana tai ministerinä. Paljon mediassakin parjatusta Urpilaisesta tehtiin lehdissä parissa päivässä Suomen uusi kuningatar. Hänen osaamisensa ja uutteruutensa myönnettiin myös muissa puolueissa. Toiset asettivat häntä jo seuraavien presidentinvaalien ehdokaslistalle.

Uusi puheenjohtaja tuntui kuitenkin jotenkin yllättyneeltä voitostaan. Vaikka Rinteen vaalityöryhmällä oli tarkka lista puolesta ja vastaan äänestävistä, saivat kokouspaikalla pidetyt ehdokkaiden puheet muutaman epäröivän varmasti muuttamaan mieltään. Ristiriitaista lopputulokseen nähden kylläkin, Urpilainen piti ehkä elämänsä parhaimman puheen. Se sai varmasti vastaehdokkaankin epäröimään omia mahdollisuuksiaan.

Ei voi kadehtia uuden puheenjohtajan hyppyä kovassa vauhdissa liikkuvaan junaan. EU-vaalitentit alkoivat heti parin päivän päästä. Ministerivaihdokset olisivat ensitöikseen tehtävä ja vaalipuheissa sanotuista lupauksistakin oli muistettava pitää kiinni. Samaan aikaan kun pitäisi käyttää kaikki aika uuden tehtäväkentän opetteluun, alkoi EU-vaalikiertue, jossa puheenjohtajan vain oli oltava mukana. Suurin työ ja tuska on kuitenkin vasta edessä. Miten saada puolueen kannatus nousuun ja viedä voitokkaana tämä liikkuva juna kohti seuraavia eduskuntavaaleja? Miten osoittaa puoleen väelle ja äänestäjille, että juuri minä olen se sateentekijä, joka muuttaa suunnan? Se ei ole helppo tehtävä meistä kenellekään. Ei edes sateentekijälle.

Henkilövaalit voivat pahimmillaan repiä puolueen kahtia. Kiihkeimmän vaalityön tuoksinassa tulee joskus myös tehtyä ylilyöntejä. Joskus tuntuvat motiivitkin olevan hukassa. Jos jotain ehdokasta kannatetaan sen vuoksi, että ollaan toista ehdokasta vastaan, on motiivi pahasti hukassa. Sdp:n kaltaisessa oikeudenmukaisuusliikkeessä pitää olla liikkeellä ehdokkaan puolesta, ei toista ehdokasta vastaan. Kun mukana ollaan tunteella, on vaikea kääntää kelkkaansa niin yhtäkkiä kuin pitäisi. Näin kävi monelle Urpilaista kannattaneelle. Aivan samoin olisi käynyt Rinteenkin kannattajille, jos 8 henkilöä olisi äänestänyt toisin. On tärkeää, että haavat nuollaan itsekseen ja sen jälkeen joukko seisoo yhtenäisenä uuden puheenjohtajan takana. Uusi puheenjohtajamme on nyt vielä tyhjä paperi, kirjoittamaton kirja. Hän on uusi mahdollisuutemme. Se on puolueen nyt osattava käyttää kannatuksen kasvattamisessa hyväksi. Annetaan kaikki tukemme tähän työhön, sillä sosialidemokratian aika ei ole Suomessa ohi!

1 kommentti .

Myrsky vesilasissa

Torstai 8.5.2014 - Kari

Jopa syntyi myrsky vesilasissa uutisesta, jossa kerroin Säkylän ja Köyliön yhdistymisopimuksen luonnoksen valmistumisesta. Kun muut tiedotusvälineet sitä lainailivat, sai asia ihan uusia ulottuvuuksia. Siinä sekosivat jo puurot ja vellit.

Ensinnäkään demarit eivät ole tehneet mitään vaan noudattaneet muiden tapaan ohjetta pitää asiakirjat julkisuudelta piilossa. Minäkin pidättäydyin vain oleellisessa eli sopimusluonnoksen olemassa olon kertomisessa ja julkisuudelta salassa pitämisessä.  Sisällöstä kansalle kertokoon ne, joiden tehtäviin kunnallinen tiedottaminen kuuluu.

Mainitsemani asiakirjat on päivätty huhtikuun alkuun eli kyseessä on aivan eri juttu kuin tammikuinen Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtajan Satu Tietarin kertoma Alueviestin uutisointi. Kukaan ei ole väittänyt, että liitoskeskusteluista ei olisi kerrottu.

Yhdistymissopimuksen valtuustokäsittelylle asetettu takaraja 16.6. on tiukka, kuten Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää Yle Satakunnan Uutisille myönsi. Kansalaiskeskustelulle ei ennen sitä jää kunnolla aikaa.

Kuntajakolain tarkoittama valtioneuvostolle lähetettävä paperi on eri asia kuin nyt puheena ollut kuntien yhteinen tahdonilmaisu eli yhdistymisopimus. Kuten uuden Euran prosessista muistamme, matkalla voi sattua ja tapahtua yhdistymissopimuksesta huolimatta.

Eli mikä olikaan syntini ?  Ohessa uutinen vielä kerran.

" Virkamiestyönä tehty esiselvitys ja sen pohjalta luonnosteltu Säkylän ja Köyliön kuntien yhdistymisopimus on ollut valmiina jo melkein kuukauden. Valtuutetuille jaetut asiakirjat on määrätty julkisuudelta salassa pidettäviksi. Molempien kuntien valtuustojen on määrä kokoontua 20.5. Köyliöön yhteisistuntoon käsittelemään asiaa.

Sopimuksen mukaan valtuustojen päätökset kuntaliitoksesta pitäisi tehdä 16.6. mennessä.
Asian valmistelu salassa ilman kansalaiskeskustelun mahdollisuutta muistuttaa aikanaan tehtyä Kiukaisten liittämistä Euraan. Muutamat valtuutetut molemmissa kunnissa ovat paheksuneet menettelyä.

Köyliön kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Männistö (kesk) ei halua kommentoida salaamismenettelyä eikä liioin sopimuksen yksityiskohtia.

- Henkilökohtaisesti haluan, että katsomme tämän tilaisuuden ja teemme ratkaisun tulevaisuutta silmällä pitäen. Toivon, että ne jotka eivät liitosta hyväksy, perustelevat kielteisen kantansa tosiasioilla eivätkä vain tunteile, vaatii Männistö.

Männistö myöntää, ettei ole lainkaan varmaa, löytyykö Köyliöstä riittävän laajaa kannatusta liitokselle. Yleisesti otaksutaan, että Säkylässä asiaan suhtaudutaan naapuria suopeammin mutta podetaan jo selvityskrapulaa. "

592 kommenttia .

Kipeä kehysriihi

Torstai 10.4.2014 - Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)

Viime viikolla hallitus kokoontui tämän vaalikauden viimeiseen kehysriiheensä. Sen alla käydyissä kokouksissa tunnelma kävi jo hyvin selväksi: edessä oli jälleen hyvin vaikeita päätöksiä. Vaikka sote-sovun löytyminen edellisenä viikonloppuna toi uskoa tulevaan, se ei muuttanut tarvetta tehdä sopeutuksia ja uudistuksia kehysriihessä. Maailmalle oli jälleen kerran tämän kehysriihen jälkeen saatava viesti, että Suomi ja suomalaiset hoitavat asiansa. Sen viestin Suomi on antanut, mutta se ei ollut helppoa.

Viimeiset kolme vuotta hallituksessa on etsitty ratkaisuja, uskottu talouden kohenevan ja toivottu helpompien päätösten ajan tulevan. Näin ei kuitenkaan ole löytynyt, eikä nyt ollut muita mahdollisuuksia kuin etsiä ne keinot, joilla valtion velkaantumiskehitys saadaan taittumaan. Tämä eduskunta ei voi siirtää vastuuta seuraavalle eduskunnalle. Vielä pahempaa olisi, jos vastuun joutuisivat kantamaan lapsemme ja lapsenlapsemme. Jos nyt emme elä hetken tiukkaakin tiukemmin ja tee rakenteellisia muutoksia, meillä ei ole tulevaisuudessa ilmaista koulutusta lapsillemme tai julkista terveydenhoitoa.

Mitä kehysriihessä sitten päätettiin? On huomattava, että tehdyt päätökset lähtevät nyt ministeriöihin normaaliin virkamiesvalmisteluun, jonka myötä ne täsmentyvät. Kaiken kaikkiaan hallitus päätti 2,3 miljardin euron sopeutustoimista, jotka tarkoittavat verojen korotuksia ja säästöjä valtion menoista. Vuonna 2015 sopeutetaan 1,6 miljardia euroa ja loput vuosina 2016–2018. Lisäksi hallitus päätti erilaisista rakenteellisista uudistuksista sekä kasvua ja työllisyyttä tukevista toimista.

Eniten tunteita on ymmärrettävästi herättänyt lapsilisien leikkaus. Lapsilisä on viimeisiä universaaleja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan etuuksia. Kaikki saavat samansuuruisen lapsilisän riippumatta tuloista, ja senkin takia se on ollut erityisasemassa. Vaikka toki sen korottamatta jättäminen elinkustannusten kasvun myötä on myös eräänlainen leikkaus, niin koko lapsilisän historian aikana – vuodesta 1948 – sitä joudutaan leikkaamaan vasta toista kertaa. Se kertoo ehkä omaa kieltään maan tämänhetkisestä talousahdingosta. Päätös lapsilisien leikkaamisesta on ollut myös koko kansanedustajaurani vaikeimpia päätöksiä hyväksyä. SDP:llä oli pöydässä oma mallinsa, jonka myötä pienituloisten lapsilisät olisivat hieman nousseet ja suurituloisten laskeneet. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti saanut tarpeeksi kannatusta, vaan lapsilisiä päädyttiin leikkaamaan 8 euroa kuukaudessa. Leikkausesityksistä rajuimmat onnistuttiin onneksi torjumaan. 

Jotain positiivistakin on kehysriihestä sanottava. SDP:n kädenjälki näkyy siinä, että nyt tehdyt verotuspäätökset kaventavat tuloeroja. Pääomatulovero, solidaarisuusvero ja perintövero kiristyvät. Hallitus sopi myös 600 miljoonan euron kasvu- ja työllisyyspaketista, jonka puitteissa esimerkiksi sata miljoonaa euroa kohdennetaan kasvuyritysten pääomasijoituksiin. Lisäksi oppivelvollisuusikää nostetaan 17 ikävuoteen vuoteen 2015 mennessä. Tämäkin on SDP:n pitkäaikainen tavoite, ja sen avulla pyritään saamaan koppi niistä nuorista, jotka eivät pääse koulutukseen peruskoulun jälkeen.

 SDP haluaa kantaa vastuuta, siitä että Suomessa on tulevaisuudessakin työtä ja hyvinvointia ja että voimme jättää hyvinvointiyhteiskuntamme terveessä kunnossa tuleville sukupolville. Työ on vaikeaa ja raskasta, mutta se on tässä hetkessä tehtävä.

Kommentoi kirjoitusta.

Rotat pois laivasta - ja kapteenikin

Maanantai 7.4.2014 - Kari

Kokoomusministerien joukkopyrky eurovaalien kautta ulos hallituksesta muistuttaa jo rottien pakoa hukkuvasta laivasta. Merellä kuitenkin on tapana, että kapteeni seisoo ylväästi viimeisenä komentosillalla, kun muut ovat yrittäneet pelastautua. Kokoomuslaisessa vastuunkannossa pelataan erilaisin säännöin.

Eilen Ylen ylimääräisessä ajankohtaislähetyksessä kaikki hallituspuolueet kuitenkin tuntuivat siunaavan edessä olevan rotaation. Synninpäästö perustuu ajatukseen, että hallituksen pyhä kirja eli hallitusohjelma tekee tuloksellisen yhteistyön jatkumisesta sakramentin. Oppositio sai kyytiä kriisitunnelman lietsomisesta.

Haluttiin tai ei, Kataisen lähdöllä saattaa olla merkitystä myös demarien puheenjohtajapelin tulokseen. Jos pyritään välttämään puolueelle turmiolliset ennenaikaiset vaalit, saattaisi olla viisasta kiltisti myöntää Jutta Urpilaiselle jatkoaika. Ei ole Antti Rinteen mentävää aukkoa pujahtaa valmiiksi katettuun pöytään hallituksen valtiovarainministeriksi.

Uuden kokoomuspuheenjohtajan ja pääministerin spekulointi on jo hyvässä vauhdissa. Vahvinta taustatyötä itsensä hyväksi on tehnyt Jan Vapaavuori. Miehen valinta veisi puoluetta monta piirua oikealle. Kokoomuksen voittaessa seuraavat eduskuntavaalit tämä tietäisi varmuudella vasemmistolle tietä oppositioon. Pääministerinä synnyttäisi kärsimättömyydellään  sisäisen hallituskriisin kerran kuukaudessa.

Alexander Stubb on päiväunissaan nähnyt itsensä ennemmin suurena eurooppalaisena johtajana kuin pienen pohjoismaan konservatiivipuolueen kaitsijana. Kataisen katkaistessa hänen kuningastiensä on nyt pakko innostua tästäkin. Pääministerinä kaikki katastrofin ainekset olemassa tai sitten todellinen yllättäjä.

Henna Virkkunen möhli julkikuvansa kuntarakenneuudistuksen profeettana. Saattaisi kuitenkin selvitä tehtävästään puolueen puheenjohtajana ja pääministerinäkin sillä edellytyksellä, että kykenisi kuuntelemaan myös muita.

Me Pyhäjärviseudulla tietysti tykästyisimme, jos Köyliön lahja valtakunnan politiikalle eli Petteri Orpo seuraisi Kataista. Hän ei muiden kandidaattien tapaan ole ministeri mutta ansioitunut eduskuntaryhmän "kymppinä". Mies luokitellaan puolueensa sosiaalisiipeen, joten hänellä saattaisi olla parhaat edellytykset jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä.

Elämme mielenkiintoista aikaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että kaikki jättävät lapsensa rokottamatta

Torstai 27.3.2014 - Kansanedustaja Kristiina Salonen

Sosiaalisessa mediassa kiinnostusta keräävät erilaiset rokotevastaiset sivustot. Vuoden 2009 jälkeen jonkinlainen epäluottamus rokotteita kohtaan onkin ollut ymmärrettävästi kasvussa narkolepsiaan sairastuneiden myötä. Siitä huolimatta tuntuu, että jotain on pielessä, jos olemme valmiit kyseenalaistamaan suomalaisen rokoteohjelman aikana, jolloin ihmiset liikkuvat ympäri maailmaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Uudet ja muuntautuvat pandemiat riehuvat esimerkiksi Aasiassa, mutta kulkeutuvat matkustajien mukana helposti myös Suomeen. Meidän onkin suojeltava kansalaisiamme globaalissa maailmassa jopa entistä paremmin.

Rokotusohjelmien tavoitteena on ollut suojata mahdollisimman kattavasti koko väestöä erilaisilta tarttuvilta taudeilta. Esimerkiksi isorokko on maailmanlaajuisten rokoteohjelmien ansiosta hävinnyt täysin. Viimeinen isorokkotapaus on tiettävästi ollut Somaliassa vuonna 1977, minkä jälkeen sitä ei ole tavattu lainkaan. Vielä 1970-luvun alussa isorokkoon kuoli jopa kaksi miljoonaa ihmistä vuosittain.  Suomessa rokotuksilla on saatu hyvin pitkälti nujerrettua puolestaan polio, sikotauti, vihurirokko ja tuhkarokko. Myös muun muassa tuberkuloosi ja kurkkumätä ovat miltei kokonaan hävinneet. Jotta rokotteiden teho olisi mahdollisimman hyvä, tulisi kuitenkin koko väestö rokottaa kattavasti. Suomessa rokoteohjelman kattavuus onkin ollut erittäin hyvä, sillä noin 95 % lapsista saa kansallisen rokotusohjelman mukaiset seitsemän rokotetta maksutta.

Rokotevastaisuuden heräämisestä kertonee jotain kuitenkin se, että tammikuussa uutisoitiin lohjalaisessa koulussa puhjenneesta tuhkarokkoepidemiasta, joka sairastutti kymmeniä lapsia. Kyseisessä koulussa vain puolet lapsista oli rokotettu, minkä vuoksi tauti pääsi leviämään nopeasti. Tämä on nyky-Suomessa uusi ilmiö. Tuhkarokkorokotukset aloitettiin maassamme vuonna 1982 ja sen jälkeen täällä tavatut tautitapaukset ovat olleet peräisin vain ulkomailta. Tuhkarokon yleiset jälkitaudit, keuhkokuume ja aivokalvontulehdus, voivat olla vaarallisia ja jopa kohtalokkaita. Ennen rokotusten alkamista myös Suomessa oli useita tuhkarokosta johtuvia kuolemantapauksia vuosittain. Onkin syytä toivoa, että Lohjan kaltaiset tapaukset ovat maassamme kuitenkin poikkeuksia.

Ennen kuin lähtee mukaan naapurustossa leviävään rokotevastaisuuteen, on syytä miettiä kahdesti. Rokotusten mahdolliset haittavaikutukset on toki tiedostettava ja otettava vakavasti. Samalla tulisi kuitenkin suhteuttaa rokotuksilla vuosikymmenten aikana saavutettu hyöty ja säästyneet ihmishenget. Rokotusohjelmat ovat kuitenkin mitä parhainta mahdollista ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.

On myös syytä muistaa, että rokotuksia ei oteta vain itseään varten. Rokotetut ihmiset toimivat suojamuurina myös immuunipuolustukseltaan sairaille ihmisille. Esimerkiksi syöpäsairaita ei välttämättä voida rokottaa tiettyjä tauteja vastaan, mutta he pärjäävät yhteiskunnassa, jossa muut on rokotettu. Silloin kun terve ei-rokotettu ihminen sairastuu, tauti ei ole välttämättä hänelle vaarallinen, mutta jos hän tartuttaa taudin vastustuskyvyltään heikentyneeseen ihmiseen, se voi olla tälle ihmiselle kohtalokas.

Tämä samainen suojamuuri antaa turvaa myös niille, jotka valitsevat rokotuksista kieltäytymisen. Jos kuitenkin valtaosa väestöstä valitsisi rokotteista kieltäytymisen, ei mitään suojamuuria syntyisi, vaan jokainen olisi oman onnensa varassa tauteja vältellessään. Suositun Putoushahmo Ymmin sanoin voisikin siis todeta, ettei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että me kaikki jätämme lapsemme rokottamatta.

Kommentoi kirjoitusta.

Syntyykö Pro Pyhäjärviseutu ?

Perjantai 15.11.2013 - Kari

Sitä mukaan kun realiteetit alkavat paljastua, Pyhäjärviseudulla hierotaan rähmiä silmiltä, jotta nähtäisiin paremmin karuun tulevaisuuteen. Johtavat poliitikot ja virkamiehet vielä uhkuvat uskoa omaan kaikkivoipaisuutensa kuntiensa huomisen suhteen, mutta valveutuneimmat kansalaiset alkavat jo epäillä. Syntyisikö vielä Pro Pyhäjärviseutu ?

Paikallislehti Alasatakunta on päätoimittajansa linjaamana aina puhunut yhtenäisen Pyhäjärviseudun puolesta. Vika vain on ollut siinä, että se on katsonut asioita Euran etu edellä. Uuden kunnan kalkkiviivoilla tapahtuneen romuttumisen todellisista syistäkään ei rohkeus riittänyt kirjoittamaan. Kollektiivinen häpeä ei kuulosta niin pahalta.

Nyt Lehtilä haastaa Euran ja Säkylän johtotroikat ihan nimeltä ottamaan kantaa Pyhäjärviseudun tulevaisuuteen tilanteessa, jossa ollaan menossa aivan vastakkaisiin suuntiin. Eurassa hoetaan jo mantraa lisäarvosta, joka saadaan tarjoutumalla Rauman vesijättömaaksi. Säkylässä uskotaan, että Huittisten huomassa palvelut pysyvät ja vain paranevat.

Päätoimittajan kiihotus keskusteluun on ihan oikein. Näin asioita ja ilmiöitä tarkkailevan median pitääkin toimia. Jostain kumman syystä Lehtilä ei kuitenkaan noteraa Köyliötä Pyhäjärviseuduksi kuin asukaslukua laskiessaan. Kunnan kärkikolmikolle ei palstatilaa tarjottu, mutta varmaan annetaan erikseen pyydettäessä. Näin uskon. Se oli kuitenkin paha virhe ja vahingoksi hyvälle yritykselle.

Itsellekin on välillä tullut mieleen ottaa näihin asioihin kantaa, kun sen nykyisin voisi tehdä rivikuntalaisena.  Oletan kuitenkin, kaikella ystävyydellä, olevani edelleen päätoimittajan "pannassa". Asemassaan hänellä on oikeus ratkaista, mitä ja keneltä lehdessään julkaisee. Olen jo vuosia sitten luvannut olla kirjoituksillani häiritsemättä. Näin hänen ei tarvitse punnita kirjallisen ilmaisun taitoni riittävyyttä, eikä minun yrittää lisätä lehden moniarvoisuutta.

Tällä palstalla toivoisin käynnistyvän vilkkaan keskustelun seutumme tulevaisuudesta. Haluaisin sitä vielä provosoida toteamalla, että historiankirjoitus tulee langettamaan tuomionsa niille, joiden vastuulla mahdollinen Pyhäjärviseudun hajoaminen on.

Tässä mediassa saa päätoimittajan mielipiteen lytätä ilman sensuurin pelkoa ja parhaana päivänä kirjoituksesi voi lukea yli 3000 kävijää.
334 kommenttia .

Alkoholipolitiikkaa kohtuudella

Perjantai 4.10.2013 - Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu jo vuosi hallitusohjelmassakin olevaa alkoholilain uudistusta. Ministeriön mukaan edellisen lain uudistamisen jälkeen suomalaisten alkoholinkulutus on kasvanut merkittävästi, kahdeksasta litrasta 9,6 litraan, ja myös erilaiset alkoholihaitat ovat lisääntyneet. Alkoholin liikakäyttö on Suomessa yhä valtava ongelma. Vuosittain jopa 4 000 suomalaista kuolee alkoholin vuoksi. Alkoholin käytön aiheuttamat haitat maksavat julkiselle sektorille arviolta 0,9–1,1 miljardia euroa vuosittain.  Ei ole siis ihme, että asiaan halutaan muutos.

Keskustelu alkoholipolitiikasta herättää aina suuria tunteita. Kukkahattutädit ovat valmiita riistämään kokonaan työmieheltä perjantaipullon ilon, kun taas kohtuukäyttäjät närkästyvät liiallisesta valtion holhoamisesta. Kohtuuden raja kun tuntuu jokaisella meistä olevan omanlaisensa. Alkoholipolitiikka onkin melkoista taiteilua. Rajoitusten ja hinnankorotusten tavoitteena on ohjata kulutusta kohtuullisuuteen, ja sitä kautta myös ehkäistä alkoholista aiheutuvia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Näitä rajoituksia tehokkaampi ohjaus näyttää kuitenkin tulevan yhteiskunnassa vallitsevista asenteista alkoholin käyttöä kohtaan. Sen voi havaita alkoholin maahantuonnin kasvuprosenteista alkoholiveron korotuksen jälkeen.

Me suomalaiset tuomme ulkomailta Suomeen jopa 75,1 miljoonaa litraa alkoholia vuodessa.  Alkoholin matkustajatuonti ulkomailta on kasvanut parin viime vuoden aikana selvästi. THL:n mukaan tuonti kasvoi 11,5 % syyskuun 2012–elokuun 2013 aikana verrattuna vastaaviin kuukausiin vuotta aiemmin. Miedoissa viineissä kasvu oli n. 13 %, panimotuotteissa 11 % ja väkevissä alkoholijuomissa 9 %. Myös olutta tuotiin 9 % enemmän kuin aiemmin.

Kun alkoholiveroa korotetaan, ei juomakulttuurimme näytä muuttuvan, vaan me ainoastaan haemme alkoholimme halvemmalla muualta. Tällainen ulkomailta tuonti on omiaan lisäämään kotiin hankitun alkoholin määrää. Rullakollinen olut- ja viinilaatikoita on valitettavan tyypillinen näky nykyään laivaterminaaleissa. Vaikka alkoholia tällä tavoin hankitaankin tavallisimmin isoja juhlia varten, kertyy samalla kotiin ylimääräisiä olutlaatikoita, joita sitten juodaan tasaisesti pois nurkista. Tällä tavoin alkoholin kulutuksen määrä itse asiassa nousee kuin varkain, vaikka tavoitteena päinvastoin oli ohjata kulutusta kohtuullisuuteen.

Lainsäädäntöä ja hintasääntelyä on syytä kehittää siten, että se ohjaa kansalaisiamme oikeaan suuntaan. Sen ohjaava vaikutus on merkittävä, mutta samalla on varottava aliarvioimasta kansalaisiamme näillä rajoituksilla.  Alkoholipolitiikkaa ei voi tehdä pelkästään suurkuluttajien näkökulmasta. Tällöin vaarana ovat kohtuukäyttäjien tekemät vääränlaiset muutokset käyttötapoihinsa, kuten alkoholin ulkomaan tuontiprosentit nyt osoittavat. Erityisen tärkeää onkin tunnistaa suurkuluttajat ja kohdentaa ehkäiseviä päihdepalveluita heille. Sen lisäksi ratkaisevinta on asenneilmastoon vaikuttaminen. Positiivisia merkkejä tästä onkin jo ilmassa, sillä nuorten alkoholinkäyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet viime vuosina. Meillä suomalaisilla on siis vielä toivoa!

 

Alkoholin haittoja on tärkeä yrittää torjua lainsäädäntöä uudistamalla, mutta toisaalta liian tiukka sääntely voi loppujen lopuksi kääntyä itseään vastaan. Maltilliset uudistukset voivat tässä tapauksessa toimia selvästi paremmin. Itse alkoholipolitiikkaakin on siis tehtävä kohtuudella.

2 kommenttia .

Eenokki palaa taas

Maanantai 29.7.2013 - Kari

Säkylän Eenokki on taas herännyt henkiin. Alueelle rakennettu frisbeegolfrata houkutteli jo ensimmäisen viikon aikana runsaasti väkeä paikalle. Hieno homma. Edellisen vaalikauden valtuusto teki viime töikseen hyvän päätöksen myöntäessään  runsaan kymppitonnin hanketta varten. Parviaisen Laurin pidellessä ohjaksia ja Vainion Mikan suunnitellessa väyliä saatiin hyvää jälkeä aikaan.

Frisbeegolf on lajina kovasti harrastajaystävällinen. Se soveltuu yhtä hyvin kaveriporukoiden kuin perheidenkin yhteiseksi harrastukseksi. Minkäänlaista ikä- tai sukupuolirajoitusta ei tunneta. Välinekustannukset ovat todella pienet. Pari - kolme ominaisuuksiltaan hiukan erilaista kiekkoa riittää harrastelijan pelikassiin. Kukkaro kevenee niistä noin kolme kymppiä. Muuta ei tarvita.

Rata on haasteellinen, mutta tarjoaa samalla annoksen suomalaista luonnon kauneutta. Reittiä kiertäessään voi nähdä puun rungolla säksättävän oravan tai kuulla korppiperheen kommentit pöheikköön menneestä heitosta. Pupujussi saattaa nousta takajaloilleen nähdäkseen,  menikö kiekko koriin. Varpushaukka puikkelehtii puiden lomassa vältellen törmäykset  paremmin kuin taitavin heittäjä ja palokärki koputtaa tulokset kelon kylkeen.

Heittovuoroaan odotellessa voi pistää poskeensa maukkaita mustikoita tai napsia pöheikön vadelmia. Kierroksen kruunaa harjun rinteeltä avautuva järvimaisema ja rannan tuntumaan uinut joutsenperhe. Kun vielä uljas merikotka kaartaa järven ylle, on elämys valmis, vaikka frisbeekierroksen lopputulos olisikin runsaasti yli paarin.

Mutta ei niin hyvää, etteikö sitäkin voisi pilata. Ensimmäiset kaljatölkit ilmestyivät viikonloppuna ”koristamaan” polkujen pientareita.  Jos ei millään selviä kierroksesta kuivin suin, voi sen oluensa kyllä siemaista. Mutta jos on jaksanut sen tölkin täysinäisenä tuoda, jaksaa sen varmasti tyhjänä viedä pois.
Radan varteen on pikimmiten saatava myös muutamia roskiksia. Yksinkertainen penkki parhailla paikoilla olisi hyvä lisä viihtyvyyden kannalta.

Lauantaina Eenokille tuotiin monien hämmästellessä nosturiautolla pieni sauna. Hauskanpitoon lähtenyt seurue kylpi entisen tanssikeitaan rannassa kaikessa rauhassa. Nykyaikaiseen tapaan ”naamakirjassa” näkynyt iloittelu houkutteli kuitenkin muitakin paikalle.

Kaikesta päätellen Eenokilla olisi mahdollisuuksia nousta uudelleen hiljaisten vuosien jälkeen jonkinlaiseksi matkailukohteeksi. Toivottavasti  joku rohkea yrittäjähenkinen pitsanpaistaja toisi oman kojunsa paikalle. Jos osaisi vääntää taikinasta ja täytteistä Malmin Urpon aikanaan tunnetuksi tekemiä ”eenokkilaisia” , käärisi varmasti suvessa sievoisen tilin, kun siinä sivussa myisi vielä virvokkeita ja jäätelöä.  Kunta antaisi tietysti frisbeekiekkojen lainaustoiminnankin  hoidettavaksi. Idea on vapaasti käytettävissä.

                                                                    Eenokilla saunotaan       Kuva : Juha Nummela

 eenokilla_saunotaan.jpg

31 kommenttia . Avainsanat: Vapaa-aika, Säkylä, Eenokki

Lapset mainonnan uhreina

Tiistai 25.6.2013 - Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd)

Eduskunta sai vielä ennen istuntotaukoa käsiteltäväkseen lakiesityksen alkoholimainonnan rajoittamisesta. Esityksen mukaan alkoholia ei saisi mainostaa yleisillä paikoilla, kuten linja-autoissa, bussipysäkeillä ja ulkomainostauluilla. Televisiossa ja radiossa alkoholia saisi mainostaa vasta klo 22 jälkeen.  Erityisiä rajoituksia olisi tulossa alkoholimainonnalle sosiaalisessa mediassa. Täydellistä mainontakieltoa ei esitetä, vaan alkoholia saisi yhä mainostaa yleisötapahtumissa, esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa. Myöskään alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikkoihin tai ulkomaanliikenteen aluksiin rajoitukset eivät vaikuttaisi.

Asia jakaa mielipiteitä. Toiset uskovat, että tällaiset toimenpiteet ovat hätävarjelun liioittelua ja että kukkahattutädit pyrkivät taas kerran näennäispelastamaan maailmaa. Toiset taas uskovat, että pienilläkin asioilla on merkitystä. Heidän mukaansa valistuksen ja suojelun keinoin voidaan myös saada muutoksia aikaan.

Tosiasia kuitenkin on, että alkoholi on yhä työikäisten yleisin kuolinsyy Suomessa. Alkoholisairauksiin sekä alkoholiehtoisiin henkirikoksiin ja tapaturmiin kuolee vuosittain vajaat 3 000 ihmistä. Lisäksi esimerkiksi viimeisten parinkymmenen vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden miesten alkoholikuolleisuus on kaksinkertaistunut. Vuonna 2010 alkoholinkäyttöön liittyvien pelkkien suorien haittakustannusten määrä kohosi 1,3 miljardiin euroon. Näitä faktoja ei voi sivuttaa lakiesitystä puntaroidessaan. 

Miksi sitten juuri mainontaa halutaan rajoittaa? Vaikuttaako mainonta todella alkoholinkäyttöön? Jos vaikutuksia halutaan, eikö olisi tehokkaampaa nostaa alkoholiveroa? On totta, että neljän alkoholiveron korotuksen myötä alkoholin kokonaiskulutusta on saatu alennettua kymmenisen prosenttia ja myös alkoholista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet. Samaan aikaan on kuitenkin tilastollisesti epävarmaa tietoa siitä, kuinka paljon suomalaiset ovat siirtyneet tuomaan alkoholia rajan yli. Verotuksen todellisia vaikutuksia pitääkin siis vielä tarkemmin selvittää. Mainonnan rajoituksilla pyritään kuitenkin nimenomaan suojelemaan lapsia ja nuoria alkoholin haittavaikutuksilta. Esitys puuttuu alkoholimainontaan erityisesti paikoilla, joissa lapset ja nuoret jokapäiväisessä elämässään ovat kosketuksissa mainonnan kanssa, vaikka sitä ei erityisesti heille ole kohdennettukaan. Lapset ja nuoret ovat herkkiä ottamaan vaikutteita kaikkialta ympäröivästä yhteiskunnasta, niin medioista, ystäväpiiristä kuin perheeltä, ja vetoavat mainokset iskevät usein juuri heihin. Mainonta on omiaan lisäämään alkoholin kiinnostavuutta. Sehän on kaiken mainonnan tehtävä. Lapsille ja nuorille ei saa syntyä alkoholista epärealistista mielikuvaa, eikä alkoholin haittoja saa vähätellä.

Tutkimusten mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten ja nuorten alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. THL:n vastikään julkaistussa alkoholin kulutusta, haittoja ja politiikkatoimia käsittelevässä tutkimuksessa tarkastellaan alkoholihaittoja vähentävien menetelmien vaikuttavuutta ja hyödynnettävyyttä. Mainonnan ja markkinoinnin rajoittamisen vaikuttavuudesta on aivan viime aikoina tullut uutta tutkimusnäyttöä, ja mainonnan ja markkinoinnin sääntelyllä on tutkimusten mukaan vahva näyttö vaikutuksesta nuorten juomiseen. Mainonnan rajoittamista tukee myös se, että se on kansalaisten mukaan yleisesti ottaen melko hyväksyttävä keino alkoholihaittojen vähentämiseksi. Juuri alaikäisten juomisen rajoittamiseen suhtaudutaan erityisen myönteisesti.  Pelkällä mainonnan rajoittamisella ei kaikkia alkoholinkäytöstä aiheutuvia haittoja voi torjua. Sillä voidaan kuitenkin pyrkiä ehkäisemään tulevia haittavaikutuksia vaikuttamalla lasten ja nuorten mielikuviin alkoholista. Kaikki keinot on käytettävä lasten suojelemiseksi.

 

16 kommenttia .

Junannustaikoja

Perjantai 21.6.2013 - Kari

Juhannukseen liittyy paljon erilaisia taikoja. Kirmaillaan alastomana ruisvainiolla tai uiskennellan sarkaojien pohjalla tulevaa puolisoa etsimässä.

Mielestäni erittäin osuva ja opettavainen on nykymenoon sopiva juhannustaika, joka kuuluu seuraavasti :

" Jos menet kännissä veneellä vesille ilman pelastusliivejä, nouset seisomaan, avaat sepaluksesi ja laskettelet yli laidan, näet rannalla vilkuttamassa tulevan leskesi. " 

Turvallista juhannusta kaikille !

1 kommentti .

Rohkeaa, terävää mutta ei henkilökohtaisuuksiin menevää

Maanantai 27.5.2013 - Kari

Sivustollamme käydään ajoittain vilkastakin kommentointia blogien pohjalta ja usein myös kaukana niistä. Kommentointia aktiivisempaa on seuranta: hiljaisempinakin päivinä kävijöitä kertyy kolmisen sataa ja huippuvuorokausina yli tuhat. Ei ole siis yhdentekevää, mitä sivuilla kirjoitetaan.

Ylläpitäjän ei ole tarvinnut täysin julkaisukelvottomina poistaa kuin pari "törkyä". Voimakkaatkin arvostelut muun muassa sivuston taustayhteisöä ja ylläpitäjän henkilöä kohtaan ovat saaneet jäädä muiden arvioitaviksi. Pidämme sananvapautta arvona silloinkin, kun kritiikki kohdistuu itseemme.

Vaikka muutaman kerran on liikuttu aivan siinä rajamailla, ei vielä yhtään lähettäjän ip -osoitteen paljastamisvaatimusta viranomaisilta ole tullut. Hyvä näin.

Haluamme tarjota foorumin, jossa aidosti voi olla mukana omine mielipiteineen. Sen voi tehdä nimimerkilläkin mutta vain todelliset raukat ja rääpäleet hyökkäävät nimettöminä ”puskista”.

Toivomme, että kommentointi, kiivaskin, voisi jatkua ja kaikenlaiset perustellut mielipiteet pääsisivät esiin. Jos muistamme kaikki noudattaa alla olevaa ohjeistusta, vältymme ikäviltä oikeusprosesseilta, jotka eivät ole kenellekään kunniaksi.

Ohjeet Säkylän demarien sivuston  kommenttikirjoittajille

1. Älä kirjoita mitään loukkaavaa, rasistista, asiatonta tai muutakaan materiaalia, joka voisi rikkoa voimassa olevia lakeja tai loukata henkilöitä. Julkisuuden henkilöitä asemassaan voi arvostella tavallista kansaa voimakkaammin sanakääntein. Asiassa pitää kuitenkin pysyä.

2. Laittomien kommenttien postituksesta sivustollemme voi seurata kirjoittajan jäljitys tiedossamme olevan IP-osoitteen perusteella ja mahdolliset oikeustoimet.

3. Lähetettyjä kommentteja ei seulota etukäteen, mutta sivuston ylläpitäjä(t) seuraa keskustelua ja poistaa asiattomat viestit. Kommenttien sisällöstä vastaa aina kirjoittaja.

4. Henkilötietojen kuten puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden sekä loukkaavien kommenttien julkaiseminen rikkoo yksityisyyden ja kunnian suojaa. Rikoslaissa kielletään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

5. Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä, mutta esimerkiksi runosta tai lehtiartikkelista saa ottaa tarkoituksenmukaisia lainauksia.

6. Sananvapaus sekä jokaisen ihmisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu perustuslaissa. Sananvapauslain mukaan kaikki julkaisijat ja ohjelmatoiminnan harjoittajat saavat kieltäytyä paljastamasta viestin perusteena olevien tietojen antajaa ja viestin laatijaa.

7. Kommentteja saa kirjoittaa nimimerkillä mutta rohkea mielipiteen esittäjä ei piiloudu sen taakse varsinkaan, jos kohdistaa voimakasta arvostelua toisiin kansalaisiin, nimeltä tai muuten tunnistettavasti mainiten.

Viestien kirjoittajan henkilöllisyyttä ei paljasteta kenellekään ulkopuoliselle henkilölle tai viranomaiselle. Vain tuomioistuin voi määrätä palvelimen tai muun laitteen ylläpitäjän luovuttamaan hallussaan olevat viestin lähettäjän tunnistamistiedot viranomaisille. Edellytyksenä on, että on todennäköisiä syitä epäillä viestin olevan sisällöltään rikollinen.

8. On hyvä muistaa, että  kaikki mikä ei olisi lain mukaan kiellettyä,  voi silti olla hyvien tapojen vastaista. Pidetään kiinni hyvästä "nettiketistä" ja annetaan "palaa".

2 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »