Share |

Myrsky vesilasissa

Torstai 8.5.2014 - Kari

Jopa syntyi myrsky vesilasissa uutisesta, jossa kerroin Säkylän ja Köyliön yhdistymisopimuksen luonnoksen valmistumisesta. Kun muut tiedotusvälineet sitä lainailivat, sai asia ihan uusia ulottuvuuksia. Siinä sekosivat jo puurot ja vellit.

Ensinnäkään demarit eivät ole tehneet mitään vaan noudattaneet muiden tapaan ohjetta pitää asiakirjat julkisuudelta piilossa. Minäkin pidättäydyin vain oleellisessa eli sopimusluonnoksen olemassa olon kertomisessa ja julkisuudelta salassa pitämisessä.  Sisällöstä kansalle kertokoon ne, joiden tehtäviin kunnallinen tiedottaminen kuuluu.

Mainitsemani asiakirjat on päivätty huhtikuun alkuun eli kyseessä on aivan eri juttu kuin tammikuinen Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtajan Satu Tietarin kertoma Alueviestin uutisointi. Kukaan ei ole väittänyt, että liitoskeskusteluista ei olisi kerrottu.

Yhdistymissopimuksen valtuustokäsittelylle asetettu takaraja 16.6. on tiukka, kuten Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää Yle Satakunnan Uutisille myönsi. Kansalaiskeskustelulle ei ennen sitä jää kunnolla aikaa.

Kuntajakolain tarkoittama valtioneuvostolle lähetettävä paperi on eri asia kuin nyt puheena ollut kuntien yhteinen tahdonilmaisu eli yhdistymisopimus. Kuten uuden Euran prosessista muistamme, matkalla voi sattua ja tapahtua yhdistymissopimuksesta huolimatta.

Eli mikä olikaan syntini ?  Ohessa uutinen vielä kerran.

" Virkamiestyönä tehty esiselvitys ja sen pohjalta luonnosteltu Säkylän ja Köyliön kuntien yhdistymisopimus on ollut valmiina jo melkein kuukauden. Valtuutetuille jaetut asiakirjat on määrätty julkisuudelta salassa pidettäviksi. Molempien kuntien valtuustojen on määrä kokoontua 20.5. Köyliöön yhteisistuntoon käsittelemään asiaa.

Sopimuksen mukaan valtuustojen päätökset kuntaliitoksesta pitäisi tehdä 16.6. mennessä.
Asian valmistelu salassa ilman kansalaiskeskustelun mahdollisuutta muistuttaa aikanaan tehtyä Kiukaisten liittämistä Euraan. Muutamat valtuutetut molemmissa kunnissa ovat paheksuneet menettelyä.

Köyliön kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Männistö (kesk) ei halua kommentoida salaamismenettelyä eikä liioin sopimuksen yksityiskohtia.

- Henkilökohtaisesti haluan, että katsomme tämän tilaisuuden ja teemme ratkaisun tulevaisuutta silmällä pitäen. Toivon, että ne jotka eivät liitosta hyväksy, perustelevat kielteisen kantansa tosiasioilla eivätkä vain tunteile, vaatii Männistö.

Männistö myöntää, ettei ole lainkaan varmaa, löytyykö Köyliöstä riittävän laajaa kannatusta liitokselle. Yleisesti otaksutaan, että Säkylässä asiaan suhtaudutaan naapuria suopeammin mutta podetaan jo selvityskrapulaa. "

592 kommenttia .