Share |

Vesi vanhin voitehista

Tiistai 7.4.2009 - Kari

 Lähes 30 vuotta on käyty kiistaa Säkylän kunnan harjusta tapahtuvan vedenoton vaikutuksista Köyliön Kankaanpäässä sijaitsevan Kuninkaanlähteen virtaamien vähenemiseen. Sodan osapuolina ovat siis olleet toisaalta kunta ja sen rinnalla puolustusvoimat, toisaalta Köyliön kalanviljely Oy.

Nyt tuo oikeuslaitosta ja asianajajia työllistänyt selkkaus on ratkaistu puhtaasti kaupalliselta pohjalta. Säkylä ostaa koko kalanviljelylaitoksen maa-alueineen. Rahaa palaa 550 000 euroa mutta sillä sotakirveet haudataan lopullisesti.

Kauppa saattaa äkkiseltään kuulostaa ihan hölmöltä. Pienen pohdinnan jälkeen kuitenkin löytyy painavia perusteita veroeurojen hukuttamiseen maakunnallisen ProAgrian taskuun.

Vesisodassa oltiin vahvasti tappiolla. Lainvoimaiset tuomiot painoivat päälle ja taisteluväsymys tuntui jo kintereissä.  Järjettömät kustannukset korvausveden johtamisesta Köyliöön uhkasivat realisoitua nopeasti. Onneksi toinenkin osapuoli oli pahasti haavoittunut, mikä helpotti sotakorvausneuvotteluja.

Ratkaisu on pitkällä aikavälillä hyödyllinen monelle taholle. Säkylä turvaa nyt asukkailleen, teollisuudelleen ja puolustusvoimille riittävästi puhdasta vettä. Samalla se kuitenkin takaa koko Pyhäjärviseudun vesihuoltovarmuuden, mikä ei ole ollenkaan vähäpätöinen asia.

Ehdottomiin voittajiin kuuluu Köyliö, jonka huolena olevan järven raskas kuormittaja sulkee jätevesihanansa. Ja itse Kankaanpään kylä, jonka alueelta uusi kylien Eura tulee omistamaan erinomaisen alueen kaavoitettavaksi maaseutumaiseen asuttamiseen. Kuninkaanlähde voidaan palauttaa alkuperäiseen kuosiinsa vaikka pyhiinvaelluskohteeksi.

Vesi ja sen hinta nousi esille maanantaisessa uuden Euran kuntalaisinfossa. Köyliön suunnalla surkuteltiin valmiiksi taksojen nousua yhdistyneessä kunnassa. 

Mahtavatko köyliöläiset olla perillä omien vesilaskujensa taustoista. Rohkenen epäillä, että eivät. Se mitä nyt väitän, voi kuulostaa panettelulta mutta on helppo tarkastaa.

Köyliössä eivät tällä erää täyty vesihuoltolain edellytykset. Laki vaatii, että vesilaitoksen käyttömenot ja investoinnit on katettava taksoilla. Toiminnan on siis nieltävä sauhunsa eikä sitä tule rahoittaa verovaroista.

Tällä hetkellä vesijohtoverkoston ulottumattomissa elävä kuntalainen Köyliössä maksaa kunnon kuupallisen  "parempiosaisten"  läträämästä vedestä. Jos vain uskaltaisin, sanoisin,  että näin rahoitetaan lähes neljännes . 

Kun tulevan uuden Euran vesitaksoja mietitään, kannattaa toisessa kädessä pitää vesihuoltolakia ja toisessa Rauman seudun vesihuollon kehittämissuunnitelmaa.

Vesi on arvokas asia mutta sen loppuminen katastrofi.

31 kommenttia .